Bandencalculator

Wat zijn alternatieve bandenmaten?

Een alternatieve of vervangende band is een bandenmaat die onder uw auto gemonteerd kan worden als alternatief op de fabrieksband.
Wanneer is het goed om de bandenmaat te veranderen?
Alternatieve bandenmaten worden gebruikt om rijeigenschappen van de auto te veranderen, bijvoorbeeld het verkorten van de remweg. Het gebruik van alternatieve bandenmaten kan echter een flinke uitgave zijn. Mocht je jouw bandenmaat willen veranderen en niet al te veel willen spenderen, kies dan voor banden met een lagere diameter - deze zijn goedkoper.
Hoe bereken ik de maat van een alternatieve band?
De alternatieve bandenmaat bereken je door het vergelijken van de afrolomtrek van beide banden. Als de originele en de alternatieve band maar een verschil van 1.5% tot -2% hebben, dan mag de vervangende band gebruikt worden. Bandencalculator
Vervangende banden voor uw auto

Kies een bandenmaat

Ik weet niet welke maat ik moet kiezen

(mm)
(%)
(")
Fabrieksmaat Houdt de fabrieksmaat aan bij het zoeken van alternatieve banden. Dit is de veiligste manier om de vervangende bandenmaat te kiezen. Meestal is de fabrieksmaat kleiner dan de vervangende band.
Vervangende maat Het gebruiken van de vervangende maat is minder populair bij het zoeken van een vervangende band omdat de vervangende band vaak groter uitvalt dan de fabrieksmaat.
Kies uw auto. Vind de fabriek maten en de optionele maten van de catalogus van de fabrikant

Alternatieven met
dezelfde velgdiameter
Alternatieven met
andere velgdiameter
14''
165/60 R14 -0,6%
185/55 R14 0,4%
Alternatieven met
andere velgdiameter
12''
155/80 R12 -0,8%
175/70 R12 -1,3%
225/55 R12 -0,9%
13''
145/80 R13 0,9%
155/70 R13 -1,8%
165/70 R13 0,7%
175/65 R13 0,1%
185/60 R13 -0,9%
195/60 R13 1,3%
15''
165/55 R15 1%
175/50 R15 -0,2%
185/45 R15 -1,8%
195/45 R15 -0,1%
205/45 R15 1,5%
215/40 R15 -0,7%
16''
165/45 R16 -0,4%
195/40 R16 0,9%
17''
165/35 R17 -1,8%
165/40 R17 1,2%
185/35 R17 0,8%

Aanpassingen bij het vervangen van de band - belangrijke kwesties

Let op!

De bandenmaat-tool houdt geen rekening met het automerk en model. Zorg er dus voor dat u de prestaties van uw auto goed inschat of opzoekt.

U kunt een standaard 225/40R18 niet vervangen met de maat 185/80R13 vanwege de aanwezigheid van grote remschijven. Ook kunt u geen 185/80R13 band vervangen met de maat 225/40R18 vanwege onvoldoende ruimte in de wielkast.

De veiligste optie is om een equivalent met dezelfde velgdiameter te kiezen. Als u een andere maat wilt kiezen, vraag dan onze specialisten om advies. De juiste banden voor uw auto vindt u ook met behulp van onze banden aanpassingstool.

Tussen 1.5% en - 2%

Of de alternatieve band geschikt is voor uw auto hang af van het verschil tussen de afrolomtrek van de vervangende band en uw huidige band. Als het verschil niet groter is dan tussen de 1.5% en -2%, mag de alternatieve band als vervanging van uw huidige band worden gebruikt.

Gehomologeerde bandenmaten

Het bereken van een equivalent aan uw band is alleen mogelijk in vergelijking met de gehomologeerde bandenmaat. Als u al vervangende banden onder uw auto heeft zitten dan kunt u op basis hiervan geen equivalent berekenen. De fabrieksmaat voor uw auto vindt u in de gebruikershandleiding of met behulp van onze bandenconfiguratie tool.

Voor- en nadelen van het gebruik van bredere banden

 • Betere grip
 • Kortere remweg
 • Snellere reactie van uw auto en hogere stabiliteit in bochten
 • Hogere bandenprijs
 • Hoger brandstofverbruik
 • Slechtere demping van trillingen
 • Hoger geluidsniveau
 • Slechtere waterafvoer (Minder bestand tegen aquaplaning)

Voor- en nadelen van het gebruik van smallere banden

 • Beter bestand tegen aquaplaning
 • Hoger rijcomfort
 • Lager geluidniveau
 • Lagere prijs
 • Slechtere grip
 • Slechter bochtgedrag
 • Langere remweg

Let op de snelheidsmeter

Het gebruik van vervangende banden met een andere omtrek zal tot een verkeerde snelheidsaanduiding leiden - de teller zal een lagere snelheid tonen dan je werkelijk rijdt. Wanneer u voor een kleinere bandomtrek kiest, zal de snelheidsmeter een hogere snelheid dan de werkelijk gereden snelheid aangeven.

Let op de diameter van de band

De tool berekent een alternatieve bandenmaat door de afrolrolomtrek te vergelijken waarbij het verschil van 1,5% en -2% niet wordt overschreden. Vergeet niet dat dit slechts theoretische alternatieven zijn. Ondanks dat de berekening juist is, kan het voorkomen dat de alternatieve band fysiek niet past. Voordat u een alternatieve band kiest, maak gebruik van de bandenconfiguratie-tool of kijk in de handleiding van uw auto voor de aanbevolen bandenmaten.

Een bruikbare woordenlijst voor vervangende/alternatieve banden

Bandenmaat – wordt weergegeven door een reeks getallen, bijvoorbeeld: 205/55 R16. De eerste waarde (205) is de breedte van de band in millimeters. De tweede waarde (55) is de bandhoogte in procenten. De derde waarde is de velgdiameter, waarop de band wordt gemonteerd en type bandconstructie (R - radiaal).

Snelheids​​index - SI - dit is de maximale toegestane snelheid voor de gegeven band. De snelheidsindex wordt weergegeven door letters T (190 km/h), H (210 km/h), V (240 km/h). De snelheidsindex moet met de specificatie van de producent van het voertuig en de draagvermogenindex overeenkomen. Op elke band worden beide waarden aangegeven - zie hiervoor meer bij bandenmarkering.

Draagvermogenindex - LI (load index) - geeft de maximale belasting en toegestane snelheid aan waarbij de band gebruikt mag worden. Het wordt uitgedrukt in aantallen bijvoorbeeld 91 (maximum gewicht per band is 615 kg.) Beide waarden worden op elke band aangegeven - zie hiervoor meer bij bandenmarkering.

Diameter buitenband - totale hoogte van de band, gemeten vanaf de grond tot de bovenkant van het profiel.

Bandencalculator
(mm) (%) (") (") (km/h)
Fabrieksmaat
Diameter (mm)Het verschil in de snelheid (km/h) 50 100 150 Verschil tussen diameters
Vervangende band
Diameter (mm)Het verschil in de snelheid (km/h) Verschil tussen diameters
%
Gebruik deze tool als u precies weet hoe u de alternatieve bandenmaat moet kiezen. Na het selecteren van de originele bandenmaat voor uw auto kunt u verschillende andere bandenmaten vergelijken die als alternatief kunnen dienen. Een positief resultaat wordt met groen aangeduid, een negatief met rood.
Gebruik deze tool als u precies weet hoe u de alternatieve bandenmaat moet kiezen. Na het selecteren van de originele bandenmaat voor uw auto kunt u verschillende andere bandenmaten vergelijken die als alternatief kunnen dienen. Een positief resultaat wordt met groen aangeduid, een negatief met rood.

Bijna elke auto heeft een alternatieve bandenmaat die gebruikt kan worden. Elke autofabrikant adviseert een bepaalde bandenmaat, maar u kunt ook een alternatieve bandenmaat kiezen. U kunt bredere of smallere banden ten opzichte van de originele gebruiken.

De keuze van een alternatieve bandenmaat is meestal het gevolg van een andere velgdiameter. Als u een velg met een grotere diameter laat monteren, dan zal de bandhoogte automatisch kleiner zijn dan de hoogte van uw vorige banden. Vergeet niet dat bij gebruik van alternatieve banden de tractie-eigenschappen en het brandstofverbruik kunnen veranderen. Deze eigenschappen kunnen verbeteren of verslechteren afhankelijk van de alternatieve band. Bijvoorbeeld een bredere band heeft meer grip op droog wegdek, maar heeft ook een hoger brandstofverbruik (door een hogere rolweerstand). Daarentegen zijn kleinere en dunnere banden goedkoper dan bredere banden en hebben ze betere prestaties in de winter. De keuze van een alternatieve bandenmaat kan ook leiden tot een andere snelheidsaanduiding. In werkelijkheid rijdt u misschien wel sneller of langzamer dan wat u op uw dashboard afleest.

Vergeet niet dat wielen met een onjuiste bandenmaat tot ernstige schade aan uw auto kunnen leiden (met een verschil in afrolomtrek van meer dan 2% of -2.5%). Tijdens het draaien kunnen grotere velgen en bredere banden bijvoorbeeld de wielkast raken. Dit kan leiden tot het wegschuren van de rand van uw band, verbuigen van de velgen of beschadiging aanbrengen aan de wielophanging. Gebruik onze banden aanpassingstool om deze problemen te vermijden. Onze tool zal u de verschillen in maten laten zien en in hoeverre de snelheidsmeting verandert.