Een ongeluk zit in een klein hoekje. En blijkbaar zijn er bijzonder veel kleine hoekjes, want het aantal verkeersongelukken is nog altijd schrikbarend hoog in Nederland. Niet elk verkeersongeluk mondt uit in een dodelijke afloop en lang niet altijd zijn er gewonden, maar blik- en autoruitschade zijn wel standaard vertegenwoordigd bij een ongeval. En wanneer dit gerepareerd moet worden, kun je rekenen op hoge kosten, want een gemiddelde automonteur zit op een uurloon boven de € 50. En nieuwe onderdelen zijn ook niet bepaald goedkoop.

Daarom is de autoverzekering belangrijk, maar dan moet je wel de juiste verzekering afgesloten hebben. Hoe zit dat nou precies en waar moet je echt op letten?

Verschillende premies, verschillende verzekeringen en uiteenlopende dekkingen

Kies je standaard voor de autoverzekering met de laagste premie, dan heb je gegarandeerd de laagste dekking. De wettelijk verplichte verzekering is een WA-verzekering, waarbij alleen de schade aan andere weggebruikers vergoed wordt. Geen enkel probleem wanneer je een goedkopere (of oudere) auto hebt, waarbij je de schade aan je eigen auto toch niet zou laten repareren. Maar géén goed plan wanneer je net met je Peugeot 5008 SW bij de dealer wegrijdt.

Heb je een duurdere of nieuwere auto, dan is de WA-verzekering waarschijnlijk geen goed idee. Je kunt dan beter kiezen voor een beperkt casco (vaak WA+ genoemd) of een volledig casco (allrisk). Hierbij is de premie vele malen hoger, maar de dekkingen zijn ook veel uitgebreider.

Een goed voorbeeld van de uiteenlopende dekkingen is schade aan de autoruit. Wanneer vergoedt een verzekeraar autoruitschade? Niet wanneer je met een WA-verzekering bij de autoverzekeraar aanklopt. Maar heb je een WA+ verzekering, dan dekt de autoverzekering het vervangen van een complete voorruit in de meeste gevallen wél – maar niet wanneer het de autoruit door een ongeval gesneuveld is. Dan heb je namelijk een allriskverzekering nodig.

De gevolgen voor de premie

Als er één vaste wet is voor verzekeringen, dan is het de volgende: hoe meer premie je betaalt, hoe meer dekkingen er zijn. Je autoverzekering vergelijken aan de hand van de premie is echter een ontzettend slecht idee. De uiteenlopende verzekeringen en verzekeraars zorgen namelijk voor een enorm spectrum aan mogelijkheden. Bij het vergelijken van de verzekeringen voor auto’s zijn een aantal aspecten van groot belang:

  • De dekkingen die geboden worden (en de maximale bedragen)   
  • De uitsluitingen die in de polis vermeld staan
  • De premie in verhouding tot de dekkingen die geboden worden
  • De extra opties om bij te verzekeren
  • De voorwaarden met de gehate kleine lettertjes

Het vergelijken van de premie is overigens een compleet drama wanneer je eerst een offerteaanvraag moet doen bij álle autoverzekeraars die relevant zijn voor jouw auto. Op Autoverzekering.nl kun je heel makkelijk direct alle premies zien van alle autoverzekeraars wanneer je jouw kenteken invoert.

Is er een standaardregel voor het kiezen van een autoverzekering?

Eigenlijk niet, maar als we toch een handgreep moeten bieden, dan kunnen we bij de Consumentenbond terecht. Deze raadt aan om auto’s tot zes jaar oud te voorzien van een allriskverzekering, auto’s tussen de zes en tien jaar WA+ te verzekeren en alle oudere modellen een WA-verzekering te geven. Maar daarbij is het van groot belang om te kijken naar de waarde van de auto.

Rijd jij in de goed onderhouden Peugeot 206, met complete aanpassingen en uitbreidingen zoals nieuwe spoilers en de hele rambam? Dan is het niet verstandig om WA te verzekeren. De waarde van de auto is dan namelijk hoog – en wanneer je de auto in puin rijdt, krijg je niets vergoed. En dat kan niet de bedoeling zijn. Dit geldt ook voor de elektrische auto’s die op dit moment ouder zijn dan zes jaar. Is de waarde nog relatief hoog en is het een populair model? Dan is het verstandig om een uitgebreidere verzekering af te sluiten.

En wat is de allerbeste optie?

Bij Oponeo.nl geven we veel advies over onderhoud, bandenspanning en bandenprofiel. Dat heeft een reden. Het voorkomen van ongelukken is beter dan een brief te moeten schrijven aan je autoverzekering in de hoop dat je vergoeding krijgt. Wil je het risico op een ongeluk verkleinen? Let dan op de volgende dingen voordat je met de auto de straat oprijdt:

  • Controleer de bandenspanning: onderspanning is gevaarlijk
  • Controleer de vloeistoffen zoals ruitenwisservloeistof, olie en koelvloeistof
  • Ga niet vermoeid achter het stuur zitten
  • Rijd nóóit met alcohol of drugs (hierbij vergoedt de verzekeraar overigens standaard niets)
  • Vertrek vijf minuten eerder zodat je geen haast hebt
  • Houd je aan de regels en wees een heer in het verkeer