Wat betekent dat precies; de productiedatum van een autoband? Veel automobilisten die nieuwe autobanden willen kopen stellen zichzelf die vraag. Is die datum belangrijk, en zo ja waar moet je op letten? In dit artikel leggen we uit hoe je de zogenaamde DOT code kunt ontcijferen.

Wat betekent DOT?

De DOT-code is een alfanumerieke tekenreeks in de zijwand van de band die de herkomst en de leeftijd van de band weergeeft. DOT is een afkorting voor Department of Transportation (DOT) en deze code wordt toegekend door het Amerikaanse ministerie van Transport, en wordt wereldwijd gebruikt. Een band met een DOT code is door dit Amerikaanse ministerie getest op veiligheid. Deze lijst wordt voortdurend uitgebreid en is de meest actuele lijst met alle bandenfabrieken.

Het productiejaar - hoe kun je de leeftijd van banden controleren?

Maar hoe lees je een DOT code? Direct na het DOT symbool staat er de code van de fabriek waar de band geproduceerd werd en daarna productiedatum. De laatste vier cijfers geven de productiedatum aan. De eerste twee cijfers geven de week aan waarin de band is geproduceerd en de laatste twee het productiejaar. Bijvoorbeeld als een band geproduceerd is in week 23 van 2010 dan eindigt de DOT code van deze band met de code 2310.

betekenis DOT code 2310 op een autoband, 23ste week van 2010

In het jaar 2000 besloten om een vierde cijfer toe te voegen - sindsdien staan de twee laatste cijfers het productiejaar. Hieronder zie je welke codes voor welk jaar staan.

Op de onderstaande foto kun je zien hoe de markering van een band geproduceerd door Matador eruit ziet. Deze band werd in de Matador A.S. fabriek, Puchov, in Slowakije (dit zie je aan de J3 markering) geproduceerd in de 42ste week van 2008. Belangrijk om hier even te vermelden dat de enige Nederlandse DOT code “1DV” is, voor Vredestein Enschede.

DOT code op een autoband uit Puchov, Slowakije

De productielocatie van een band

De locatie waar de band geproduceerd werd, wordt door het opschrift ‘MADE IN’ aangeduid. Daarnaast wordt er met een tekenreeks achter de letters DOT aangegeven welke fabriek de band heeft geproduceerd. In het geval van de vorige afbeelding geven de DOT code letters “J3” aan dat de band in een fabriek in Slowakije is geproduceerd.

Voorbeelden van fabriekscodes:

  • A5 - TC Debica S.A. fabriek in Debica,

  • B5 - Michelin-fabriek in Olsztyn - voormalige Stomil Olsztyn S.A.,

  • J3 - fabriek Matador A.S., Puchov, Slowakije,

  • HW - Barum Continental, Otrokovice, Tsjechië,               

  • 8C - Franse fabriek van Firestone- France S.A.,

De leeftijd van een band en zijn gebruik

In de Europese wetgeving inzake banden staat niets over de leeftijd waarna banden niet meer verkocht mogen worden. Vandaar dat je per land andere regels tegenkomt. De EU is echter uiterst precies in reglementen over de bewaaromstandigheden en de opslagperiode van nieuwe banden.

De Europese Organisatie voor Banden en Velgen (ETRTO) bepaalt dat banden (bij opslag in een optimale omgeving) als nieuw beschouwd kunnen worden tot 5 jaar na de productiedatum. Een band die als nieuw verkocht wordt, kan ten minste 5-6 jaar veilig gebruikt worden. Sommige bronnen geven aan dat de bovengrens van de leeftijd zelfs 10 jaar kan zijn. Toch raden wij aan om banden (5 jaar na de aankoop) minstens één keer per jaar bij een specialist te laten controleren. Dit geldt in het bijzonder voor banden die weinig gebruikt worden, zoals camperbanden of het reservewiel.

Is de leeftijd van de band van belang?

Als we te maken hebben met een band die 5 jaar of jonger is (en op de juiste manier is opgeslagen) kunnen we deze als nieuw beschouwen. Maar omdat er geen beleid is vanuit de EU heeft elk land een eigen beleid en periode waarin een band als nieuw wordt beschouwd. Bedenk wel dat als autobanden in gebruik zijn de anti-UV-oxidatiechemicaliën in de compositie de banden flexibel houden. Wanneer banden gedurende een lange periode niet gebruikt worden verdelen deze chemicaliën zich niet gelijkmatig meer, en dan kunnen er droge plekken verschijnen, wat tot scheuren in de wang van de band kan leiden. Dus moet je opgeslagen banden zo min mogelijk aan UV- straling blootstellen. Bewaar daarom elke band binnenshuis en in een ondoorzichtige zwarte zak, zoals een bandenbeschermingszak of zwarte afvalzak. Probeer zoveel mogelijk lucht af te zuigen, bijvoorbeeld met een stofzuiger, voordat je ze dichtknoopt.

Bewaar de banden los van de grond, het liefst op een bandenrek, in een koele (tussen -5°C en + 25°C), droge (maximale luchtvochtigheid van 70%) en schone omgeving zonder oplosmiddelen, oliederivaten en apparaten die ozon effecten veroorzaken, zoals transformatoren en generatoren. Controleer de staat van de banden dus altijd bij aanschaf, ook al is de productiedatum nog geldig.

Nu je weet hoe je de leeftijd van een band kunt aflezen, raden wij aan om ook het reservewiel –indien aanwezig- te controleren. Bestuurders vergeten vaak om hun reservewiel te controleren, maar ook deze wordt ook een jaartje ouder. In het geval van een noodsituatie is het dus goed om er zeker van te zijn dat je op een veilige manier naar huis of naar de dichtstbijzijnde garage kan rijden.

Tenslotte

De DOT code op autobanden is een belangrijke code om te controleren. Zeker, als je bij een goede zaak autobanden koopt dan kun je ze wel vertrouwen, maar als je ergens een al te goede aanbieding ziet kun je de DOT info gebruiken om een nog betere prijs te onderhandelen; wellicht lagen de banden al 1 jaar in opslag door de slechte verkopen van 2020? En als er geen dot code op band staat? Dan heb je te maken met een goedkoop prul uit Azië, die geen erkenning van het Amerikaanse ministerie van Transport kreeg- daar wil je niet met rijden. Voor banden die minder gebruikt worden, zoals winterbanden, caravanbanden en motorbanden kan de productiedatum uitsluitsel geven of je de band nog kan gebruiken. En als je uit de DOT code van een winterband kunt aflezen dat deze door een lokale producent in een tropisch land gemaakt is, dan zou het kunnen zijn dat hun expertise voor een winterband niet zo goed is!