Wanneer je een auto koopt, zitten daar doorgaans banden op velgen onder. Nu kan het zo zijn dat je die bandenmaat maar helemaal niets vindt of direct andere velgen op je auto wilt laten zetten, bijvoorbeeld 17 inch in plaats van die 14 inch velgen die de auto echt geen stoer uiterlijk geven. Je kunt niet zomaar andere velgen op een auto zetten; daarvoor moet je eerst kijken naar de steekmaat van de velgen. Kijk je niet naar de steekmaat van de velgen voordat je andere velgen kiest, dan bestaat het risico dat de nieuwe (of gewoon andere) velgen niet passen.

Een autoband met een meetlint er omheen

Waarom is de steekmaat van de velg zo belangrijk?

De steekmaat van het wiel is bepalend voor de manier waarop een velg gemonteerd kan worden op een auto. Sommige auto’s hebben vier boutgaten, waar andere modellen juist 5 of zelfs 6 boutgaten hebben. Kies je een velg met vijf boutgaten voor een auto die zelf maar vier boutgaten heeft, dan kun je de velg niet monteren. Zelf nieuwe gaten in de velg boren voor de montage van wielbouten mag namelijk niet en daarnaast is het nauwelijks mogelijk.

Wat is de steekmaat van een auto nou eigenlijk?

De steekmaat van de velg is het aantal boutgaten plus de afstand tussen de boutgaten. Dit is dé informatie die je nodig hebt bij het vinden van een velg die op jouw auto past. Je begint met het aantal gaten te tellen, waarbij je het naafgat (het grote gat in het midden) niet meetelt. Vervolgens kies je twee boutgaten die recht tegenover elkaar liggen en neem je de buitenste maat van beide boutgaten. Ter verduidelijking; meet je een hoog en een laag boutgat, dan neem je de bovenkant van het bovenste boutgat en de onderste maat van het onderste boutgat.

Een voorbeeld van een steekmaat van een velg is bijvoorbeeld 5x125. Dat betekent dat er vijf boutgaten zijn, waarbij de diameter van de steekcirkel 125 millimeter is.

Kan ik zelf de steekmaat van mijn auto opnemen?

een nieuwe stalen en aluminium velg naast elkaar in een rek

Ja, het opnemen van de steekmaat van de velg is niet lastig. Zorg ervoor dat er nauwkeurig gemeten wordt; een goede rolmaat en goede verlichting zorgen ervoor dat het makkelijker wordt om de juiste maat op te nemen. Om je een handje op weg te helpen: BMW-modellen hebben doorgaans 5x120 of 5x112 als steekmaat. Volvo en Ford hebben gebruikelijk een 5x108, waar auto’s uit de Volkswagen Group (Volkswagen, Audi, Skoda) meestal een 5x100 of 5x112 steekmaat hebben. Zoals je kunt zien is een paar millimeter scheef kijken geen enkel probleem.

Waar staat de steekmaat op de velg?

De steekmaat staat meestal niet op een zichtbare plek wanneer er banden op de velg gemonteerd zijn. Staat er een velgsteek op de velg vermeld, dan is dit vaak aan de binnenzijde van de velg. Wil je antwoord op de vraag ‘wat is mijn steekmaat?’ Dan is het n de meeste gevallen sneller om te meten dan zoeken naar de maat op de velg zelf.

Wanneer heb je de steekmaat van de velgen nodig?

De steekmaat van de velgen heb je nodig wanneer je de velgen op je auto wilt vervangen door andere velgen die niet origineel zijn. Ga je voor originele velgen, dan heb je de steekmaat niet nodig, omdat die al bekend is immers. In dat geval neem je de zogeheten steekmaat op kenteken. Wil je juist sportievere (grotere) velgen of velgen van een ander merk met het oog op de prijs? Dan heb je de steekmaat wél nodig. Je moet er dan namelijk voor zorgen dat de velg wel op jouw auto past.

Heb ik de steekmaat nodig wanneer ik velgen bestel bij Opeono.nl?

een zwarte velg staat op een andere velg.

Gelukkig niet. Wanneer je bij ons bestelt, zoekt onze database alle velgen op die passen op jouw auto. Aangezien de steekmaat van een auto eigenlijk nooit verandert, geef je bij ons gewoon aan welk merk, model en bouwjaar je hebt, waarna de zoekmotor aan de slag gaat in ons assortiment om de juiste nieuwe lichtmetalen velgen te vinden, of stalen velgen wanneer je dat liever hebt.

Weet je het merk, modeljaar of type niet? Of zoek je een bepaalde velg en wil je dit aan de hand van de steekmaat doen? Dan kijk je in de zoekbalk in het tweede deel, waar je eerst het aantal inch aangeeft om vervolgens de steekmaat van de auto aan te geven. Onze zoekmotor toont vervolgens alle velgen die passen bij de afmetingen en de steekmaat van jouw auto, zodat je direct een keuze kunt maken uit ons brede assortiment.

Wat is PCD dan wanneer het gaat om de steekmaat van een velg?

PCD is de Engelse afkorting voor steekmaat of velgsteek en staat voor Pitch Circle Diameter. Alle drie de namen hebben exact dezelfde betekenis; er is geen afwijkende manier van meten of een andere diepere betekenis; je hoeft je dus nergens zorgen om te maken.

Uitzonderingen op de regel

Standaard past een velg met een andere steekmaat niet op jouw auto. We moeten hier een kanttekening bij maken. Er zijn Italiaanse automerken die springbouten (ook wel schuifbouten of excentrische bouten) gebruiken om hun afwijkende steekmaat (bijvoorbeeld 5x98) aan te passen naar een meer gebruikte 5x100 velgsteek. Schuifbouten zijn volledig veilig en kunnen maximaal een verschil van 2 millimeter overbruggen door de losse ring met conusvorm onder de kop van de bout. Deze bouten zijn specifiek ontworpen om ervoor te zorgen dat je met bijvoorbeeld een 5x98 velgsteek ook wat meer keuze hebt uit velgen, aangezien er veel meer opties zijn wanneer je kijkt naar 5x100.