Veel autobezitters kopen nieuwe velgen zodra de winterbanden en zomerbanden weer omgewisseld moeten worden. Rij je gewoon op allseason banden dan zul je wat minder vaak nieuwe velgen nodig hebben. Niet iedereen kiest echter standaard voor een nieuwe velgenset. Eigenaars van oldtimers kunnen vanwege de afwijkende maatvoering en de leeftijd van hun auto niet altijd de juiste velgen vinden bij de reguliere verkooppunten. Tweedehands velgen, bijvoorbeeld van een andere classics-fan, kunnen dan een oplossing zijn.

Nieuwe velgen

Als je weer nieuwe velgen nodig hebt, waar kun je dan het beste voor kiezen? Nieuwe velgen zijn vaak peperduur, maar hebben zo hun voordelen. Tweedehands velgen zijn goedkoper, maar hebben zo hun nadelen. Om een goede keuze te kunnen maken, moet je weten waarop je moet letten. Dat geldt zowel voor de nieuwe als voor de gebruikte velgen.
Overweeg je tweedehands velgen of gebruikte velgen?

We noemden al dat bezitters van oldtimers soms noodgedwongen tweedehands velgen moeten kopen. Ben je een autobezitter die geld wil besparen, dan kunnen gebruikte velgen ook een optie zijn. Bij de aanschaf van tweedehands velgen moet je letten op een aantal zaken.

De staat van de velg

De staat van de tweedehands velg is een van de eerste en belangrijkste dingen waar je naar moet kijken. Vertoont de velg scheuren of deuken, zijn er sporen van lassen te zien of vertoont het materiaal corrosie? Dan kan de stevigheid van de velg zijn aangetast. Dit is van groot belang, omdat bij een opgepompte band de bandenspanning en een deel van het autogewicht ook op de velgen drukt. De velg moet dus bestand zijn tegen deze krachten om het wiel voldoende stijfheid te kunnen geven.

Kromme velgen komen nogal eens voor onder de gebruikte velgen. Een velg kan al krom worden na een kleine aanvaring met een stoeprand. Vaak is dat pas goed te zien als de velg op een balanceerapparaat wordt gelegd. Met het blote oog kun je dit niet altijd goed waarnemen. Een kromme velg leidt altijd tot extra slijtage aan de banden en de wielophanging en dus tot extra kosten.

Alu velgen

Een merk geeft nog wat zekerheid

Als je gaat voor tweedehands, kies dan in ieder geval voor een merk velg. Een merk zegt niet alles, zo kun je aan een merk niet zien wat er allemaal gebeurd is met de velg. Een velg van een goed of bekend merk geeft nog wel enige houvast voor wat betreft de kwaliteit van het materiaal.

Kun je ze terugbrengen?

Op tweedehands velgen zit vaak geen garantie meer. Dat betekent dat je zomaar je geld kwijt kunt zijn als de velgen achteraf niet goed blijken te zijn. Koop gebruikte velgen dan ook alleen op plekken waar je je velgen weer terug kunt brengen en je geld terug kunt krijgen.

Koop je je velgen niet bij de garage, bandenzaak of dealer, probeer dan af te spreken dat je de velgen pas betaalt nadat ze door een banden- en velgenexpert zijn gecontroleerd en goedgekeurd.

De voordelen van nieuwe velgen

Nieuwe velgen zijn duurder dan tweedehands velgen, maar ze zijn wel splinternieuw. Dat houdt in dat ze kwalitatief goed zijn, geen scheuren hebben, niet beschadigd en niet krom zijn. Op nieuwe velgen zit vaak nog wel wat garantie zodat je je geld terug kunt krijgen als er iets aan mankeert, bijvoorbeeld door een fabricagefout.

Velgen

Een set nieuwe velgen heeft als voordeel dat ze er mooi uitzien zodat je auto weer als nieuw lijkt. Bovendien geven nieuwe velgen je een veilig gevoel als je onderweg bent, omdat je weet dat de velgen sterk en goed zijn. Nieuwe velgen zijn recht zodat de wielen goed gebalanceerd zijn en voldoende stevigheid hebben.

Koop je nieuwe velgen wel altijd bij een erkende dealer of wederverkoper zodat je aanspraak kunt maken op garantie als dat nodig is. Let ook op het merk van de velgen want er zit verschil tussen merken als je kijkt naar kwaliteit, gebruikte materialen en het uiterlijk van de velg. Voor nieuwe oldtimer velgen kun je terecht bij de (online) speciaalzaak.

Kies je voor nieuw of gebruikt?

Er zijn genoeg redenen om voor gebruikte velgen te kiezen zoals:

  • De lage prijs

  • Zeldzame velgen zijn soms alleen tweedehands nog te krijgen

Daar staat tegenover dat de velgen beschadigd kunnen zijn, soms zonder dat je het zelf kunt zien. Kromme velgen kunnen uiteindelijk leiden tot hoge reparatiekosten en je krijgt meestal geen garantie. Nieuwe velgen zijn echter weer duurder qua aanschaf. Ze bieden wel de zekerheid en veiligheid van een onbeschadigde, nieuwe velg die ook nog eens mooi staat op je auto. Bovendien zit er op nieuwe velgen vaak wel garantie. Kies je toch voor gebruikte velgen, koop deze dan bij een erkende speciaalzaak of laat je velgen voor de aankoop controleren door een specialist.