Veel autobezitters kopen nieuwe velgen wanneer de winterbanden en zomerbanden gewisseld worden. Rijd je op allseason banden, dan heb je minder vaak nieuwe velgen nodig. Niet iedereen kiest echter standaard voor een nieuwe velgenset. Eigenaars van oldtimers kunnen vanwege de afwijkende maatvoering en de leeftijd van hun auto niet altijd de juiste velgen vinden bij de reguliere verkooppunten. Tweedehands velgen, bijvoorbeeld van een andere classics-fan, kunnen dan een oplossing zijn. Ook kopen consumenten velgen tweedehands om zo op de kosten te besparen, maar dat is lang niet altijd zo verstandig als het lijkt.

tweedehands velgen velgen liggen naast autobanden in de garage

Wanneer je nieuwe velgen nodig hebt (bijvoorbeeld stalen velgen), waar kun je dan het beste voor kiezen? Nieuwe velgen zijn niet goedkoop, maar hebben wel hun voordelen. Tweedehands velgen zijn goedkoper, maar hier kleven nadelen aan. Om een goede keuze te kunnen maken, moet je weten waarop je moet letten. Dat geldt zowel voor de nieuwe als voor de gebruikte velgen.

We noemden al dat bezitters van oldtimers soms noodgedwongen tweedehands velgen moeten kopen. Ben je een autobezitter die geld wil besparen, dan kunnen 2de hands velgen ook een optie zijn. Bij de aanschaf van tweedehands velgen houd je onderstaande punten in de gaten.

De staat van de velg

De staat van de tweedehands velg is een van de eerste en belangrijkste dingen waar je naar moet kijken. Vertoont de velg scheuren of deuken, zijn er sporen van lassen te zien of vertoont het materiaal van de tweedehands auto velgen corrosie? Dan kan de stevigheid van de velg zijn aangetast. Dit is van groot belang, omdat bij een opgepompte band de bandenspanning en een deel van het autogewicht ook op de velgen drukt. De velg moet dus bestand zijn tegen deze krachten om het wiel voldoende stijfheid te kunnen geven.

verschillende stapels van gebruikte velgen

Kromme velgen komen nogal eens voor onder de gebruikte velgen. Een botsinkje met een stoeprand is al genoeg om de velg te vervormen. Vaak is dat pas goed te zien als de velg op een balanceerapparaat wordt gelegd. Met het blote oog kun je dit niet altijd goed waarnemen. Een kromme velg leidt altijd tot extra slijtage aan de banden en de wielophanging en dus tot extra kosten.

Een merk geeft nog wat zekerheid

Wil je velgen 2e hands kopen, kies dan een velg van een gerenommeerd merk. Hoewel een goed merk niet betekent dat de auto velgen tweedehands ook van topkwaliteit zijn, is de kans op een succesvolle aankoop wel aanzienlijk groter. 

Kun je ze terugbrengen?

Op tweedehands velgen zit vaak geen garantie meer. Dat betekent dat je zomaar je geld kwijt kunt zijn als de velgen achteraf niet goed blijken te zijn. Koop gebruikte velgen dan ook alleen op plekken waar je je velgen weer terug kunt brengen en je geld terug kunt krijgen.

Wil je tweedehands auto velgen particulier kopen? Controleer de velgen dan eerst op de punten die we hierboven noemden. Je kunt eventueel voorstellen om de gebruikte velgen eerst (op jouw kosten) te laten controleren bij een garage.

De voordelen van nieuwe velgen

de voordelen van een nieuwe stalen velg gemonteerd op een autoband

Nieuwe velgen (bijv. lichtmetalen velgen) zijn duurder dan velgen 2e hands kopen, maar ze zijn wel nieuw. Dat houdt in dat ze kwalitatief goed zijn, geen scheuren hebben, niet beschadigd en niet krom zijn. Op nieuwe velgen zit wél garantie, zodat je je geld terug kunt krijgen als er iets aan mankeert, bijvoorbeeld door een fabricagefout.

Met nieuwe velgen onder je auto weet je daarnaast dat je je geen zorgen hoeft te maken over de velgen, wat bij gebruikte velgen lang niet altijd het geval is. Ook zien nieuwe velgen er vaak strakker uit dan tweedehands velgen.

Koop je nieuwe velgen wel altijd bij een erkende dealer of verkoper zodat je aanspraak kunt maken op garantie als dat nodig is. Let ook op het merk van de velgen want er zit verschil tussen merken als je kijkt naar kwaliteit, gebruikte materialen en het uiterlijk van de velg. Voor nieuwe oldtimer velgen kun je terecht bij de (online) speciaalzaak.

Kies je voor nieuw of gebruikt?

Er zijn genoeg redenen om voor gebruikte velgen te kiezen zoals:

  • De lage prijs

  • Zeldzame velgen zijn soms alleen tweedehands nog te krijgen

Daar staat tegenover dat de velgen beschadigd kunnen zijn, soms zonder dat je het zelf kunt zien. Kromme velgen kunnen uiteindelijk leiden tot hoge reparatiekosten en je krijgt meestal geen garantie. Nieuwe velgen zijn echter weer duurder qua aanschaf. Ze bieden wel de zekerheid en veiligheid van een onbeschadigde, nieuwe velg die ook nog eens mooi staat op je auto. Bovendien zit er op nieuwe velgen wel garantie. Kies je toch voor gebruikte velgen, koop deze dan bij een erkende speciaalzaak of laat je velgen voor de aankoop controleren door een specialist.