Het zomerseizoen is vaak niet minder veeleisend dan het winterseizoen. Het kan dus niet onderschat worden en het is beter om vooraf een set goede banden te kopen, zodat u het potentieel van uw auto optimaal kunt benutten en een adequaat niveau van verkeersveiligheid kunt garanderen. De ADAC-tests van dit jaar zullen veel nuttige informatie over populaire modellen die op de markt verkrijgbaar zijn opleveren. Deze keer keek de Duitse organisatie door de microscoop naar de maat 185/65 R15.

Het zomerseizoen stelt andere uitdagingen voor de bestuurder dan de winter.

Het zomerseizoen stelt andere uitdagingen voor de bestuurder dan de winter.

Waarom ADAC?

De Duitse automobielclub is een van de grootste en tegelijkertijd meest gerespecteerde organisaties in de automobielwereld. Het heeft al bijna 20 miljoen officiële leden over de hele wereld. De belangrijkste doelstellingen zijn het monitoren en bevorderen van het wegvervoer. Het dankt zijn grootste populariteit aan periodieke onderzoeken naar automodellen en hun uitrusting, zoals o.a. kinderzitjes.

Bij voorbereiding van zomerbandentests analyseert ADAC alle belangrijke elementen die van belang zijn voor de veiligheid en het comfort van de weggebruikers:

Wist u dat...

De keuze van de modellen voor ADAC-tests is uitsluitend gebaseerd op de marktsituatie en alle geteste banden worden bij openbare verkooppunten gekocht. Dit vermindert de betrokkenheid van fabrikanten en elimineert de mogelijkheid van manipulatie van de resultaten.

Zomerbanden 185/65 R15 - in voor welke auto's zullen ze het beste presteren?

De zomerbandentest voor 2019 in de maat 185/65 R15 werd uitgevoerd met aandacht aan de kleinere auto's, die vooral in de stad en op snelwegen verkeren. De geteste modellen zullen ondermeer gebruikt worden in auto's zoals: Volkswagen Golf, KIA Rio, Mazda 2, Citroen C3, Toyota Verso, Fiat Panda, Fiat Multipla, Seat Ibiza, Mercedes klasy A, Hyundai i30, of Dacia Logan.

Hoe kunt u nagaan of een bepaalde maat voor uw auto geschikt is? Deze informatie vindt u meestal in de handleiding van het voertuig, op de tankvulklep of op de deurstijl van de bestuurderszijde.

De zomer wordt niet alleen gekenmerkt door hoge temperaturen.

De zomer wordt niet alleen gekenmerkt door hoge temperaturen.

ADAC-zomerbandentest in de maat 185/65 R15

Banden met een "goede" score (Duits: gut)*

1. Bridgestone Turanza T005 (score 2,0)

2. Vredestein Sportrac 5 (2,1)

Banden met een "bevredigende" (Duits: befriedigend)*

3. Michelin Crossclimate+  (2,6)

4. Goodyear EfficientGrip Performance (2,7)

5. Firestone Roadhawk (2,8)

6. Kumho Ecowing ES01 (2,8)

7. Maxxis Mecotra 3 (2,8)

8. Toyo Proxes CF2 (2,8)

9. Continental ContiPremiumContact 5 (3,0)

10. Falken Ziex ZE310 Ecorun (3,0)

11. Semperit Comfort-Life 2 (3,0)

12. Giti GitiSynergy E1 (3,2)

13. Petlas Imperium PT515 (3,3)

14. Hankook Kinergy Eco 2 (3,4)

15. Pirelli Cinturato P1 Verde (3,4)

16. Linglong Green-Max HP010 (3,5)

*Vijf niveaus (1-5) ADAC-scores, waarbij “1” (zeer goed) de hoogste score is

Wist u dat...


De ADAC-experts kennen momenteel de hoogste eindbeoordeling "zeer goed" (Duits: sehr gut) niet toe. Dit blijkt uit de ontoereikende ontwikkeling van de moderne bandenmarkt. Deze score is voorbehouden voor een model dat in de toekomst in de proces van de technologische vooruitgang zal worden ontwikkeld.

Geen verrassingen - de winnaars van de ADAC-zomertest 185/65 R15

In de afgelopen seizoenen waren de testresultaten van de Duitse organisatie soms verrassend. Banden in de lagere klassen hebben vaak, met betere scores dan de meer erkende deelnemers, hogere plaatsen op het podium ingenomen. Deze keer waren er echter geen grote verrassingen in de rangschikking voor de maat 185/65 R15. Alle leidende posities werden ingenomen door fabrikanten uit de premium klasse.

Bridgestone Turanza T005 (score 2,0) – de beste reisgenoot

Toeristische banden zijn erg populair onder bestuurders die vaak lange afstanden (niet altijd op een perfect vlakke wegdekken) afleggen. Ze bieden voldoende comfort, betrouwbaarheid en zijn tegelijkertijd zuinig in gebruik.

Bridgestone Turanza T005 is erkend door de ADAC-experts en won in 2 van de 5 categorieën. Het waren echter vooral de evenwichtige parameters in elk van de geteste sectoren die haar uiteindelijke winst in de rangschikking kenmerkte

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005

Het model Bridgestone Turanza T005 won in twee categorieën:

 • Rijgedrag op een droog wegdek (score 1,5) - het geheim van uitzonderlijke prestaties in typische zomeromstandigheden ligt in de innovatieve karkasconstructie. Het is gebaseerd op versterkte banden uit staal en stijve polyester, wat de rijstabiliteit verhoogt. Het manoeuvreren is nauwkeurig, de acceleratie is soepel en het rijden is veilig.

 • Rijgedrag op een nat wegdek (score 1,9) – het innovatief loopvlakpatroon in ontworpen om aquaplaning tegen te gaan. Op het oppervlak zijn er speciale lamellen geplaats, die de stroming van het water beheersen. Het wordt in de centrale zone afgevoerd, die vervolgens alle vloeistoffen buiten de band transporteert.

Een nieuwsgierigheid over de fabrikant: De merknaam is het resultaat van een soort woordenspel. De naam van de maker, Shojiro Ishibashi, betekent in vrije vertaling een stenen brug (Engels: stone bridge).

Bridgestone Turanza T005

Vredestein Sportrac 5 – een economische band uit de premium klasse

De Nederlandse fabrikant Vredestein wordt door veel chauffeurs gezien als een van de meest vooraanstaande winterbandspecialisten. Het merk heeft echter in de catalogus ook zomervarianten van hoge kwaliteit en de test van dit jaar is daar het beste bewijs van.

Vredestein Sportrac 5

Vredestein Sportrac 5

De ADAC-experts plaatsten Vredestein Snowtrac 5 op het podium in de categorieën:

 • Gedrag op een droog wegdek (score 2,2) - het loopvlak van het model is voorzien van speciale Z-vormige groeven die de vloeistoffen gelijkmatig over de kanalen helpen te verdelen. Bovendien optimaliseren ze de stijfheid van de centrale zone, waardoor de remafstand verkort en het risico op uitglijden geminimaliseerd wordt.

 • Slijtvastheid/duurzaamheid (score 1,5) - de hoge kilometerstanden en gelijkmatige loopvlakprestaties zijn te danken aan de toegenomen stijfheid van de radiale constructie. Op deze wijze wordt de nadelige invloed van het wegdek verminderd, worden oneffenheden efficiënt geabsorbeerd, vervormingen voorkomen en wordt bescherming tegen toevallige schade geboden. Een bijkomend voordeel van deze oplossing is het lagere geluidsniveau van de banden.

Een nieuwsgierigheid over de fabrikant: De impuls om het bedrijfsprofiel in een bandenfabrikant te veranderen was een grote fabrieksbrand in 1934. Voorafgaand aan de gebeurtenis was het merk voornamelijk betrokken bij de productie van rubberen vloeren, schoenen en tennisballen.

Vredestein Sportrac 5

Banden voor iedere weertype — De Michelin CrossClimate+

De Michelin CrossClimate+ is een voortzetting van de populaire serie, dit maal voorzien van een nieuwe technologische oplossing waardoor de auto beter bestuurbaar wordt onder de meest veeleisende weersomstandigheden.

Om een optimaal product tot stand te kunnen brengen, hebben testers meer dan 5 miljoen kilometer op deze banden afgelegd, bij temperaturen van -30°C tot +40°C. Het resultaat van vele maanden arbeid is een onderscheiding van deze vierseizoenband op de ranglijst van beste zomerbanden.

Michelin CrossClimate+

Michelin CrossClimate+

De ADAC-experts onderscheiden in hun overzicht Michelin CrossClimate+ in twee categorieën, waarvan in een op de hoogste plaats:

 • Slijtvastheid (score 0,5) - het Franse bedrijf is een echte specialist op het gebied van duurzaamheid van banden. Het model CrossClimate+ kreeg een van de beste scores in deze categorie in de geschiedenis van het ADAC-onderzoek. Dit alles dankzij een innovatieve multiseizoen mengsel met actieve moleculen dat zich aan de omgevingstemperatuur aanpast.

 • Rijgedrag op een nat wegdek (score 2,4) – de speciaal ontworpen afgeschuinde profielranden optimaliseren de stijfheid van de band tijdens het rijden. Hierdoor kan de remafstand aanzienlijk verkort worden en blijft het rijspoor stabiel.

Een nieuwsgierigheid over de fabrikant: Het symbool van het merk, ontworpen door Marius Rossillon is het "Bibendum", beter bekend als de "Michelin-man". In 2000 werd het door een internationale jury erkend als het beste logo van de 20e eeuw.

Michelin CrossClimate+

In de zomer worden vaak zwaardere routes afgelegd.

In de zomer worden vaak zwaardere routes afgelegd.

Onderscheidingen niet alleen voor de voorste groep - de beste banden in elke categorie:

Gedrag op een droog wegdek:
 

 • Bridgestone Turanza T005 (score 1,5)

 • Firestone Roadhawk (1,5)

 • Falken Ziex ZE310 Ecorun (1,8)

Gedrag op een nat wegdek

 • Bridgestone Turanza T005 (score 1,9)

 • Vredestein Sportrac 5 (2,2)

 • Michelin CrossClimate+ (2,4)

Geluidsniveau

 • Giti GitiSynergy E1 (score 2,1)

 • Toyo Proxes CF2 (2,3)

 • Maxxis Mecotra 3 (2,4)

Brandstofverbruik/zuinigheid  

 • Maxxis Mecotra 3 (score 1,4)

 • Giti GitiSynergy E1 (1,6)

 • Goodyear EfficientGrip Performance (1,7)

Weerstand tegen slijtage/duurzaamheid:

 • Michelin CrossClimate+ (score 0,5)

 • Vredestein Sportrac 5 (1,5)

 • Falken Ziex ZE310 Ecorun (1,5)

Niet alleen ADAC

De ADAC- leveren een schat aan nuttige informatie om u te helpen de sterke punten van elk model te leren kennen. Dit is echter niet de enige beschikbare informatiebron. Bij het kiezen van uw banden is het de moeite waard om verschillende platformen te gebruiken om een breder perspectief te krijgen:

 • De feedback op de website Oponeo.nl stelt u in staat om de mening te weten te komen van bestuurders die het geselecteerde model dagelijks gebruiken. U vindt ze op de productpagina of in ons artikel: De beste banden in de maat 185/65 R15 volgens de bestuurders.

 • De resultaten van dit jaar zijn het waard om te vergelijken met de vorige ADAC-test voor de maat 185/65 R15, om te zien welke modellen consequent vooroplopen.

 • De ADAC-test zijn niet de enige beschikbare onderzoeken. Elk seizoen publiceren veel organisaties en tijdschriften (bijv. Autobild, AutoZeitung, ACE, AMS) onafhankelijke rangschikkingen. U kunt erin een alternatieve mening over een bepaalde band vinden of meer beschikbare modellen bekijken.