ADAC zomerbandentests

De zomer is een seizoen waarin we veel onderweg zijn. Bekijk de aanbevolen modellen op basis van de prestigieuze ADAC-tests en kies het model dat optimaal past bij jouw behoeften.

ADAC zomerbandentest winnaars

Continental PremiumContact 7

De winnaar van 2024 in de categorie zomerbanden maat 215/55 R17

Opona na sezon letni.
Continental PremiumContact 7
van 89 Bekijk het aanbod
Goodyear Efficientgrip Performance 2

De winnaar van 2023 in de categorie zomerbanden maat 205/55 R16

Opona na sezon letni.
Goodyear Efficientgrip Performance 2
van 74 Bekijk het aanbod
Continental PremiumContact 6

De winnaar van 2022 in de categorie zomerbanden maat 215/60 R16

Opona na sezon letni.
Continental PremiumContact 6
van 78 Bekijk het aanbod

De ADAC-zomerbandentest speelt een zeer belangrijke rol, omdat deze de basis vormt voor de ranglijst van de Duitse specialisten van de banden die worden aanbevolen voor veilig gebruik. De modellen met de beste beoordeling voldoen aan de verwachtingen van zelfs de meest veeleisende bestuurders, terwijl de andere door de ADAC aanbevolen modellen een interessant alternatief bieden. Wat is de basis voor de ADAC zomerbandenranking?

De Duitse Automobielclub is een organisatie die in de eerste plaats werkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en daarom een speciale aanpak hanteert bij bandentests. Er worden alleen aanbevelingen gedaan voor modellen die in alle beoordeelde aspecten aan de gestelde voorwaarden voldoen. Dit is gebaseerd op de vooronderstelling dat alleen een veelzijdige zomerband die alle omstandigheden aankan, de bestuurder volledige veiligheid biedt. Het gevolg van deze principes: een model dat goed presteert op het gebied van grip op droog wegdek, geluidsemissie en slijtvastheid, maar minder goed presteert op het gebied van het tegengaan van aquaplaning, krijgt een lagere plaats in de algemene ADAC-ranking dan een model dat in elke categorie zonder uitzondering een gemiddelde waardering krijgt.

De ADAC-zomerbandentests omvatten 2 hoofdcategorieën met een specifieke weging voor de hoofdscore - rijveiligheid (70%) en milieu levenscyclusanalyse (30%). Voor meer duidelijkheid en betrouwbaarheid van de tests zijn deze criteria onderverdeeld in subcategorieën. Elke subcategorie heeft een ander gewicht voor de eindscore.

Rijveiligheidsbeoordeling (fahrsicherheit):

     
 • droog oppervlak (40%) trockene fahrbahn,
 •    
 • nat oppervlak (60%) nasse fahrbahn.

Milieu-levenscyclusanalyse (umwelbilnz):

     
 • kilometerstand (40%) laufleistung,
 •    
 • bandenslijtage (20%) reifenabrieb,
 •    
 • efficiëntie (20%) effizienz,
 •    
 • geluidsniveau (10%) geluid,
 •    
 • sustainability (10%) nachhaltigkeit.

De tests worden uitgevoerd op verschillende circuits, altijd onder gecontroleerde omstandigheden. Deskundigen selecteren elk jaar modellen van verschillende merken en prijssegmenten in dezelfde maat voor de test. Fabrikanten hebben geen invloed op de eindresultaten of op de banden die voor de tests worden geselecteerd.
De prestaties van de banden worden beoordeeld op een schaal van vijf punten:

     
 1. sehr gut - zeer goed (momenteel niet toegekend)
 2.    
 3. gut - goed (aanbevolen model)
 4.    
 5. befriedigend - bevredigend (aanbevolen model)
 6.    
 7. ausreichend - begaanbaar (model dat voldoet aan de basiseisen)
 8.    
 9. mangelhaft - ontoereikend (model wordt niet aanbevolen)