Denk je al een beetje na over de aankoop van banden voor het nieuwe seizoen? Producenten adverteren al voor hun nieuwe producten met unieke eigenschappen, vrienden raden misschien al bewezen modellen aan en je weet nog steeds niet wat te kiezen? Zoals elk jaar, is de Duitse automobielclub hier om te helpen en voerde zij tests uit van zomerbanden in een van de populairste maten, namelijk 205/55 R16.

ADAC tests kunnen helpen bij de keuze van juiste banden.

ADAC tests kunnen helpen bij de keuze van juiste banden.

205/55 R16

Banden in deze maat worden gemonteerd op veel populaire auto’s zoals Škoda OCTAVIA, Škoda SUPERB, Ford MONDEO, Škoda YETI, Ford FOCUS, Hyundai i30, Ford C-MAX, Citroën C4, Volkswagen Passat, Volkswagen Sharan en anderen.

Waarvoor staat deze populaire maat en waar kunnen we hem vinden? 

De reeks van symbolen staat op de zijkant van de band en in dit specifiek geval betekent hij een model met een breedte van 205 mm en een profielhoogte van ongeveer 112,75 mm (55% van 205 mm). Deze tweede waarde is niets anders dan de in procent uitgedrukte verhouding tussen de hoogte van de zijwand en zijn breedte. Het volgende symbool verwijst naar de constructie van banden. In dit geval R betekend dat de band radiaal is, dus gemaakt van radiale gelegde lagen (ten opzichte van een as van de bovenkant van de band). Het laatste cijfer (16) is de diameter van een velg in inch.  Hoewel de voorgaande waarden een kleine foutmarge hebben, moet de laatste waarde zeer precies zijn om een band ideaal op onze wielen aan te passen. 

In termen van de perfecte aanpassing, is het goed om te weten dat we een beetje kunnen manoeuvreren met de maten, maar alleen binnen een bepaald bereik. Om bestuurbaarheid en veiligheid te behouden, moet het verschil tussen +1,5% en -2% zijn. Bij de keuze van de juiste vervangende maten zal onze calculator helpen.

De basis is dus hiermee besproken - zonder deze kennis is het onmogelijk om nieuwe banden te kiezen. Laten we dus naar de test en resultaten van dit jaar gaan. 

ADAC tests 

ADAC tests worden beschouwd als een van de meest prestigieuze, hoewel zijn resultaten soms geschillen en controverses kunnen veroorzaken. Het voordeel daarvan is ongetwijfeld dat ze elk seizoen ingevoerd worden en we vinden hier vaak nieuwe modellen die we ander alleen via reclames kennen of soms zelfs niet. Dat zijn dus waardevolle informaties voor ons die de moeite van marketing managers verifiëren en de echte prestaties van banden controlleren.  

Dit jaar werden 16 zomerbanden in de maat 205/55 R16 getest. Deze modellen werden beoordeeld op basis van hun prestaties op een droog en nat wegdek, gegenereerd lawaai, rijcomfort, brandstofefficiëntie en bestendigheid tegen slijtage. 

Het eindklassement 

Plaats

Bandenmodel

Beoordeling

1.

Michelin Primacy 3

goed (gut)

2.

Bridgestone Turanza T001 Evo

goed (gut)

3.

Continental ContiPremiumContact 5

goed (gut)

4.

Firestone Roadhawk

goed (gut)

5.

Hankook Ventus Prime 3 K125

goed (gut)

6.

Semperit Speed-Life 2

goed (gut)

7.

ESA+Tecar Spirit 5 HP

bevredigend (befriedigend)

8.

Kumho Ecsta HS51

bevredigend (befriedigend)

9.

Pirelli Cinturato P7 Blue

bevredigend (befriedigend)

10.

Fulda EcoControl HP

bevredigend (befriedigend)

11.

Giti Premium H1

bevredigend (befriedigend)

12.

Goodyear EfficientGrip Performance

bevredigend (befriedigend)

13.

Nexen N´blue HD Plus

bevredigend (befriedigend)

14.

Cooper Zeon CS8

bevredigend (befriedigend)

15.

Infinity Ecosis

voldoende (ausreichend)

16.

Vredestein Sportrac 5

voldoende (ausreichend)

Beste modellen in bepaalde categorieën 

Categorie

Beste modellen

Beoordeling

Droog wegdek

Hankook Ventus Prime3 K125

Michelin Primacy 3

Firestone Roadhawk

1,6

1,7

1,7

Nat wegdek

Bridgestone Turanza T001 Evo

Semperit Speed-Life 2

Continental ContiPremiumContact 5

2,0

2,1

2,2

Geluid / comfort

Nexen N blue HD plus

Michelin Primacy 3

Vredestein Sportrac 5

3,0

3,1

3,1

Brandstofefficiëntie

Continental ContiPremiumContact 5

Vredestein Sportrac 5

Pirelli P7 Cinturato Blue

1,7

1,7

1,8

Duurzaamheid

Michelin Primacy 3

Pirelli P7 Cinturato Blue

Fulda EcoControl HP

1,0

1,5

1,5

De beste zomerbanden in de maat 205/55 R16 volgens ADAC

1. Michelin Primacy 3 

Het beste resultaat in de tests van dit jaar heeft de band Michelin Primacy 3 gekregen met een gemiddelde beoordeling van 2.1 punten. Dit model werd ook als beste in 2015 gekozen, om drie jaren later wederom op het podium terug te keren.  

Michelin Primacy 3

Michelin Primacy 3

Michelin Primacy 3 kreeg de beste beoordelingen voor:

 • Bestendigheid tegen slijtage (1.0) – in deze categorie is hij een ongetwijfeld leider. Dankzij het gepatenteerde rubbermengsel en de verstevigde constructie vertoont deze band een buitengewone duurzaamheid en betrouwbaarheid. 

 • Prestaties op een droog wegdek (1.7) – maximaal verkorte remweg, stabiel afnemen van bochten, verbeterde bestuurbaarheid dankzij een innovatief, asymmetrisch loopvlak. 

 • Laag geluidsniveau en rijcomfort (3.1) – geoptimaliseerde constructie en rubbersamenstelling (die de juiste flexibiliteit garandeert) minimaliseren lawaai en trillingen. 

De mascotte Michelin (Bibendum) is het meest herkenbare symbool binnen de bandenbranche. Het mannetje debuteerde in 1898, 4 jaar nadat de oprichters van het merk opmerkten dat een stapel banden er als een mens uitzag. Waarom de mascotte wit is? Omdat banden toen de kleur van ivoor hadden. 

Koop banden Michelin Primacy 3

2. Bridgestone Turanza T001 Evo

De tweede plaats op het podium werd genomen door de band Bridgestone Turanza T001 Evo, voor de eerste keer in een ADAC test met een goede gemiddelde beoordeling van 2.3. Het is een band binnen de toeristische serie van de Japanse onderneming die voor langere ritten is ontworpen.

Bridgestone Turanza T001 Evo

Bridgestone Turanza T001 Evo

Bridgestone Turanza T001 Evo wordt vooral aanbevolen wegens:

 • Gedrag op nat wegdek (2.0) – talrijke snijdingen en diepe centrale groeven zorgen voor de efficiënte waterafvoer van de bovenkant van de band en minimaliseren het risico van slip bij regen. 

 • Gedrag op droog wegdek (1.9) – geoptimaliseerde drukpunten en de buitenkant van de band garanderen zeer goede tractie op een droog wegdek, vlot afnemen van bochten en kortere remweg. 

De naam van het bedrijf Bridgestone komt van de naam van de oprichter Shojiro Ishibashi, wiens naam kan als Stone Bridge (stenen brug) vertaald worden. 

Koop banden Bridgestone Turanza T001 Evo

3. Continental ContiPremiumContact 5

De derde plaats in het eindklassement werd ingenomen door het model Continental ContiPremiumContact 5, dat al sinds 2012 (in verschillende maten) een van de plaatsen op het podium van ADAC tests inneemt. Dit jaar heeft hij precies dezelfde beoordeling als de band op de tweede plaats, nl. Bridgestone Turanza T001 Evo (2.3). Dat is zonder twijfel een bewezen model die het waard is om te checken. 

Continental ContiPremiumContact 5

Continental ContiPremiumContact 5

Continental ContiPremiumContact 5 is opmerkelijk vanwege:

 • Brandstofefficiëntie (1.7) – geoptimaliseerde constructie van het loopvlak en een lichte, flexibele rubbersamenstelling reduceren de rolweerstand en maken het rijden efficiënter. 

 • Gelijkmatige prestaties op droog (2.2) en op nat (2.2) wegdek – het asymmetrisch loopvlak bestaat uit twee delen. De buitenkant is verantwoordelijke voor het grip op een droog wegdek, navolging van stuurbewegingen op een weg en plotseling remmen. De binnenkant is daarnaast verantwoordelijk voor de efficiënte waterafvoer van de bovenkant van de band en om het risico van aquaplaning te voorkomen. Centrale groeven, soliede blokken en talrijke lamellen verhelpen tractie en bestuurbaarheid, ongeacht omstandigheden op de weg. 

Wat interessant is, Continental heeft in 1953 de eerste test van winterbanden onder extreme omstandigheden ingevoerd. Auto’s op banden van dit merk hebben als eerste de Alpijnse Gotthardpas overwonnen door het behouden van hun volle eigenschappen bij 2112 m boven de zeespiegel. 

Koop banden Continental ContiPremiumContact 5

Hoe worden banden getest? 

Het volle proces van de test van banden door ADAC is vrij complex maar dankzij beperkende normen zijn de resultaten zo relevant. Een bepaald model wordt vele malen gecheckt op verschillende eigenschappen en elke categorie heeft een bepaald gewicht: In het zomerseizoen zijn de belangrijkste parameters:

 • gedrag op een nat wegdek (40%)

 • gedrag op een droge weg (20%)

 • duurzaamheid (20%)

 • geluid / rijcomfort (10%)

 • brandstofverbruik (10%)

De beoordelingsschaal met vijf niveaus staat hieronder:

1 - Zeer goed (sehr gut)

2 - Goed (gut)

3 - Bevredigend (befriedigend)

4 - Voldoende (ausreichend)

5 - Slecht (mangelhaft)

Wat is ADAC? 

ADAC is een Duitse vereniging van bestuurders en specialisten binnen de motorsport met 18 regionale filialen in elke deelstaat. Het is de tweede grootste automobielclub ter wereld met meer dan 17 miljoen leden. In zijn statuut staat geschreven dat de basis van zijn onderneming de controle en promotie van wegverkeer is, motorsport en toerisme en tegelijkertijd de bescherming van automobilisten en betrokkenheid bij de ontwikkeling van het wegverkeer. De club heeft zijn eigen wegenwachtdienst en voert verschillende tests uit, van banden tot autostoelen.  

De auto van de wegenwachtdienst ADAC

De auto van de wegenwachtdienst ADAC

Wat is nog goed te checken voor de aankoop? 

De ADAC ranglijst van dit jaar is een uitstekende aanwijzing bij de keuze van zomerbanden. Om een nog breder perspectief te krijgen moedigen we jij aan om beschrijvingen van producenten, EU labels en beoordelingen van bestuurders te checken. Het is goed te weten dat er op een as dezelfde banden moeten worden gemonteerd en dat de minimale profieldiepte ook niet vergeten mag worden. De wet zegt over 1,6 mm maar de aanbevolen profieldiepte voor zomerbanden is 3 mm. Daardoor kun jij veilig en comfortabel rijden. 

Nu ben jij voorbereid voor het nieuwe seizoen. Goede reis!