Het zomerseizoen voor banden begint wanneer de buitentemperatuur overdag boven de 7 graden Celsius komt. Vanaf dat moment moeten banden wisselende omstandigheden aankunnen. Zomerbanden moeten niet alleen goed presteren tijdens ritten op hete dagen maar ook bij stortbuien of smeltende sneeuw.

ADAC is een van de meest gerenommeerde motorrijtuigenorganisaties en voert al bandentests uit sinds jaar en dag. De resultaten van tests door onafhankelijke organisaties worden breed besproken in de motorwereld en vormen vaak een belangrijke bron van informatie voor bestuurders die van plan zijn om nieuwe banden aan te schaffen.

De ADAC-zomerbandentests zijn zeer populair.

De ADAC-zomerbandentests zijn zeer populair.

Zomerbanden in maat 215/65 R16 zijn een veelgebruikte oplossing voor de meeste personenauto's en bestelwagens, zoals:

Banden kiezen voor je auto is eenvoudig en vereist geen specialistische kennis. Je hoeft alleen de bandenmaat op te zoeken op de benzineklep of in de gebruiksaanwijzing van het voertuig.

De getoonde maat kan ook een van de alternatieven zijn. De door de fabrikant aanbevolen modellen kunnen worden verwisseld voor alternatieve banden. Gebruik de alternatievencalculator.

ADAC-test zomer 2019 – 215/65 R16

Banden die als “bevredigend” zijn beoordeeld:

1. Apollo Altrust (2,8)

2. Goodyear EfficientGrip Cargo (3,1)

3. Pirelli Carrier (3,1)

4. Nokian cLine (3,3)

5. Continental ContiVanContact 200 (3,4)

Banden die als “voldoende” zijn beoordeeld

6. Maxxis Vansmart MCV3+ (3,7)

7. Kumho PorTran KC53 (3,8)

Banden die als “onvoldoende” zijn beoordeeld

8. Falken Linam Van01 (4,6)

9. Uniroyal RainMax3 (4,6)

10. Michelin Agilis+ (4,9)

11. Fulda Conveo Tour 2 (5,0)

12. Nexen Roadian CT8 (5,0)

13. Sava Trenta 2 (5,0)

14. Semperit Van-Life 2 (5,1)

15. Hankook Vantra LT (5,5)

16. Kleber Transpro (5,5)

ADAC gebruikt een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 (zeer goed) het hoogste cijfer is.

De beste zomerbanden maat 215/65 R16 volgens de ADAC-test:

1.    Apollo Altrust

De Apollo Altrust is een economyband uit het Verre Oosten. Deze bevindt zich niet per toeval op de lijst van geteste banden. Het merk heeft de aandacht getrokken door goede kwaliteit banden te produceren tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

Gedrag op droog wegdek: de zeer hoogwaardige bestanddelen zorgen voor goede grip en een korte remweg op droog wegdek.

Brandstofverbruik: de moderne constructie garandeert verminderde rolweerstand, wat leidt tot een lager brandstofverbruik en dus geldbesparing.

Duurzaamheid: volledig afgestemd op bestelwagens; biedt rijcomfort en bestendigheid tijdens lange routes en bij ritten met veel gewicht.

Een bevestiging van de klasse van deze band is de lijst van autofabrikanten die met het merk Apollo samenwerken, zoals Mercedes, Fiat, Audi en Volkswagen.

Koop Apollo Altrust-banden

2. Goodyear EfficientGrip Cargo

De tweede plaats in de test is behaald door een band van het premiummerk Goodyear, de EfficientGrip Cargo. Dit is een product van een van de grootste bandenproducenten ter wereld voor bestelwagens.

Grip op een droog wegdek: de fabrikant garandeert dat de band licht en duurzaam is en een geweldige wegligging heeft. Bij abrupt remmen op nat en droog wegdek voelt de bestuurder zich veilig.

Duurzaamheid en lage rolweerstand: dankzij een innovatieve methode voor het creëren van compounds is de band bestendig en presteert deze zelfs uitstekend bij grote belasting. De gereduceerde rolweerstand zorgt voor minder brandstofverbruik.

Tot het Goodyear-concern behoren andere merken als: Dębica, Fulda en Sava.

Koop Goodyear EfficientGrip Cargo

3.    Pirelli Carrier


Loopvlak van de Pirelli Carrier.

Loopvlak van de Pirelli Carrier.

De laatste plek op het podium wordt ingenomen door de Pirelli Carrier, een band die tevens tot de hoogste klasse behoort, wat je vooral zult merken tijdens langere afstanden. Dit model garandeert ongeëvenaard rijcomfort.

Brandstofverbruik: de band heeft een geoptimaliseerd profiel en voor de constructie zijn de hoogste kwaliteit materialen gebruikt, zodat de rolweerstand en dus het brandstofverbruik gereduceerd worden.

Duurzaamheid: de innovatieve constructie zorgt voor een sterkere band met tot wel 30% meer af te leggen kilometers. De aanvullende versterkingen en gelijkmatige drukverdeling zorgen dat het loopvlak langzaam  en gelijkmatig slijt.

Pirelli is meer dan alleen banden. Een van de bekendste producten van dit merk is de jaarlijkse kalender. Hier werken altijd zeer bekende personen uit de mode-, film- en popwereld aan mee.

Koop Pirelli Carrier

Hoe kies je de beste banden?

Raadpleeg wanneer een nieuwe set banden koopt enkele informatiebronnen om erachter te komen wat de beste beschikbare banden zijn voor jouw auto. Behalve tests door onafhankelijke organisaties is het ook de moeite waard om te kijken naar de beoordelingen van andere bestuurders die dezelfde auto hebben of die ervaring hebben met banden in de maat die jij zoekt.

Alleen zorgvuldig gekozen banden garanderen voldoende veiligheid.

Alleen zorgvuldig gekozen banden garanderen voldoende veiligheid.

ADAC – bandentests en nog veel meer

De activiteiten van de ADAC zijn niet beperkt tot het organiseren van bandentests. ADAC is een van de grootste motorrijtuigenorganisaties ter wereld en telt 20 miljoen leden. De pijlers van deze onderneming zijn het controleren en populariseren van wegtransport, motorsport en toerisme en de educatie van weggebruikers.

De structuur van de ADAC is behoorlijk uitgebreid en omvat onder meer een uitgeverij voor autotijdschriften, atlassen en wegenkaarten.

De tests van deze Duitse organisatie blijven niet beperkt tot banden maar richt zich ook op auto's, kinderstoeltjes en veiligheid in tunnels en op veerboten.