ADAC tests van winterbanden met maat 185/65 R15 T

 • Auteur: OPONEO.NL

De ADAC bandentests worden gezien als de meest prestigieuze en veel bestuurders laten zich hierdoor leiden bij de aankoop van banden. Zie de beste bandenmodellen met maat 185/65 R15 T voor het seizoen 2016/2017. 

De juiste bandenkeuze is van cruciaal belang voor veilig, comfortabel en zuinig rijden. Elk bandenmodel is geschikt voor iets andere omstandigheden of een andere rijstijl. Het is daarom belangrijk om voor de aankoop van banden verschillende informatiebronnen over banden te raadplegen om uit te vinden welk bandenmodel het best aansluit bij jouw verwachtingen.

Het loopvlak van de winterband

Voor winterbanden is het cruciaal dat zij zorgen voor veiligheid op sneeuw.

ADAC heeft de banden getest uit oogpunt van gedrag op droog wegdek, nat wegdek, sneeuw en ijs, reiscomfort, brandstofefficiëntie en slijtageweerstand. In de geteste maat hebben de banden Goodyear UltraGrip 9 (winnaar van de test) en Michelin Alpin A4 (2e plaats) de beoordeling "goed" gekregen. Geen van de geteste banden heeft de hoogste beoordeling "bijzonder goed" gekregen. Het winnende model onderscheidde zich naast de goede prestaties door een laag brandstofverbruik (lage rolweerstand). De Michelin-banden op hun beurt bleken het best bestand tegen slijtage.

Van de 15 geteste modellen beveelt ADAC aan ook de Nokian WR D4, Vredestein Snowtrac 5, Esa-Tecar Super Grip 9, Hankook i*cept RS2 W452, Bridgestone Blizzak LM001, Pirelli Cinturato Winter, Dunlop SP Winter Response 2, Nexen Winguard Snow'G WH2, Uniroyal MS Plus 77, Barum Polaris 3 en Viking Snow Tech II. De modellen Firestone Winterhawk 3 en Kleber Krisalp HP2 hebben in de test weliswaar niet de beste algemene beoordeling behaald, maar ook zij hebben sterke kanten zoals blijkt uit de verschillende categorieën (bijvoorbeeld slijtageweerstand in het geval van Firestone).

Hieronder vind je de gedetailleerde testresultaten.

Goodyear UltraGrip 9

De beste band uit de test – Goodyear UltraGrip 9.

Resultaten van de ADAC winterbandentest 2016/2017

Met maat 185/65 R15 H beveelt ADAC twee modellen aan die de beoordeling "goed" hebben gekregen: Goodyear UltraGrip 9 en Michelin Alpin A4. Totaal heeft de organisatie 15 bandenmodellen getest. Hieronder staan de noteringen die ze hebben behaald in de test:


Bandenmodel Aanbod
1. Goodyear UltraGrip 9 (goed) Bekijk het aanbod 
2. Michelin Alpin A4 (goed) Bekijk het aanbod 
3. Nokian WR D4 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
4. Vredestein Snowtrac 5 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
5. Esa-Tecar Super Grip 9 (bevredigend) De band ontbreekt in ons aanbod 
6. Hankook i*cept RS2 W452 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
7. Bridgestone Blizzak LM001 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
8. Pirell Cinturato Winter (bevredigend) Bekijk het aanbod 
9. Dunlop SP Winter Response 2 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
10. Nexen Winguard Snow'G WH2 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
11. Uniroyal MS Plus 77 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
12. Barum Polaris 3 (bevredigend) Bekijk het aanbod 
13. Viking SnowTech II (bevredigend) Bekijk het aanbod 
14. Firestone Winterhawk 3 (onvoldoende) Bekijk het aanbod 
15. Kleber Krisalp HP2 (onvoldoende) Bekijk het aanbod 

Beste bandenmodellen per onderzochte categorie

Droog wegdek  Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin A4, Nokian WR D4, Vredestein Snowtrac 5, Esa-Tecar Super Grip 9, Hankook i*cept RS2 W452, Nexen Winguard Snow'G WH2, Barum Polaris 3, Firestone Winterhawk 3, Kleber Krisalp HP2 (goed)
Nat wegdek Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin A4, Pirell Cinturato Winter, Dunlop SP Winter Response 2 (goed)
Sneeuw Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin A4, Nokian WR D4, Esa-Tecar Super Grip 9, Bridgestone Blizzak LM001, Pirell Cinturato Winter, Dunlop SP Winter Response 2, Uniroyal MS Plus 77, Barum Polaris 3, Viking SnowTech II, Kleber Krisalp HP2 (goed)
Ijs Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin A4, Nokian WR D4, Pirell Cinturato Winter (goed)
Lawaai Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin A4, Esa-Tecar Super Grip 9, Pirell Cinturato Winter, Dunlop SP Winter Response 2, Nexen Winguard Snow'G WH2, Firestone Winterhawk 3 (voldoende)
Brandstofverbruik  Goodyear UltraGrip 9 (bijzonder goed)
Slijtageweerstand  Michelin Alpin A4, Barum Polaris 3, Kleber Krisalp HP2 (bijzonder goed)

bron: ADAC
 

Hoe test ADAC de banden?

De beoordeling uit de ADAC test is samengesteld uit de resultaten in de verschillende testcategorieën. Aan elke deelbeoordeling wordt een bepaald gewicht toegekend – in het geval van winterbanden is nat wegdek het belangrijkste (30%), vervolgens sneeuw (20%), droog wegdek (15%), ijs (10%), brandstofverbruik (10%), slijtageweerstand (10%) en het geluid dat door de band wordt gemaakt (5%).

Uiteraard zijn de prestaties die beslissend zijn voor de veiligheid het belangrijkste. ADAC hecht de minste waarde aan het reiscomfort. De gebruikte schaal van de ADAC omvat de beoordelingen "bijzonder goed", "goed", "bevredigend", "voldoende" en "onvoldoende". Het gewogen systeem dat door ADAC wordt toegepast onderscheidt de meest veelzijdige band. Modellen met hoge beoordelingen in minder belangrijke categorieën staan op lagere plaatsen.

Winterbandentests van ADAC 2016/2017 en overige tests

Het is de moeite waard om de ADAC test 2016/2017 te vergelijken met de bandentests voor dezelfde afmetingen die in het seizoen 2015/2016 is uitgevoerd door journalisten van het tijdschrift "Auto Zeitung". Destijds eindigde de Continental ContiWinterContact TS850 op de eerste plaats (deze band is nu niet door ADAC getest). De winnaar van de gepresenteerde test (UltraGrip) eindigde in de test van "AZ" op de 3e plaats en de tweede uit de ADAC test (Alpin A4) bevond zich op de 5e plaats. De Nokian WR D4 was daar tweede en hier derde.

De resultaten van beide tests lijken deels erg op elkaar. De conclusie kan dus getrokken worden dat hier geen sprake is van toeval. De verschillen kunnen het gevolg zijn van andere testomstandigheden, de gebruikte methodiek etc. Tegelijkertijd bevestigen de resultaten van beide tests onze overtuiging dat de winnende banden zeker aanbevelenswaardig zijn.

Verder nodigen wij je ook uit om de resultaten van dit jaar te vergelijken met de ADAC tests uit 2013/2014 – toen zijn banden met de vergelijkbare maat 185/60 R15 getest. Veel van de recent geteste modellen kwamen ook voor in dat overzicht.

Citroen C3

De Citroen C3 is een van de auto's waaronder de banden met maat
185/65 R15 H zijn gemonteerd.

Hoe kies ik winterbanden met maat 185/65 R15? 

Banden met maat 185/65 R15 zijn de door bestuurders meest gezochte modellen. Deze maat komt voor onder veel populaire auto's, zoals:

 • Audi A4,
 • BMW 3,
 • Citroen C3,
 • Dacia Lodgy,
 • Dacia Logan,
 • Fiat Punto,
 • Honda Accord,
 • Hyundai i30,
 • Mercedes A,C,
 • Opel Astra,
 • Peugeot 207,
 • Peugeot 208,
 • Volvo V40,
 • Volvo V70,
 • Volvo S40,
 • Mazda 626.

Onthoud dat banden met maat 185/65 R15 H slechts één van de mogelijkheden is voor jouw auto. Montage van een concrete maat is afhankelijk van o.a. het productie-jaar, de generatie van de auto, motorinhoud en -vermogen en de uitrustingsvariant. Om de beste bandenmaat te kiezen voor jouw auto, kun je gebruik maken van onze bandenconfigurator.

Hoe kies ik winterbanden?

Om te beginnen is het goed de maat van je banden te weten. Dit is de absolute basis en het uitgangspunt voor het zoeken naar banden. Je vindt de maat op de zijkant van de band, je leest hem af van de sticker die zich in de buurt van de autodeur of het klepje van de benzinetank bevindt, of je zoekt hem op in de gebruiksaanwijzing van de auto.
 
Je moet je verder afvragen of je de hele set banden vervangt, of slechts 2 stuks. Uiteraard staat alleen het vervangen van alle banden garant voor de beste prestaties. Als je slechts twee nieuwe banden onder je auto monteert, verslechteren de remeigenschappen en is de auto gevoeliger voor verlies van grip en stabiliteit.
 
Als derde moet je bepalen welke klasse banden je wilt kopen. We onderscheiden de premiumklasse (beste prestaties, moderne technologieën, maar ook een hogere prijs), middenklasse (goede prijs-kwaliteitsverhouding) en economische klasse (laagste prijzen, goede prestaties gebaseerd op iets oudere technologieën dan in banden uit een hogere klasse). De aankoop van banden uit een bepaalde klasse is afhankelijk van vele factoren: de rijstijl, het aantal gereden kilometers per jaar, het vermogen van de auto etc.
 
Tot slot het loopvlakprofiel. We onderscheiden symmetrische profielen (tegenwoordig vrij zeldzaam bij banden voor personenauto's), directionele profielen en asymmetrische profielen. Het loopvlak van asymmetrische banden is verdeeld in twee delen (een buiten- en binnendeel) die verantwoordelijk zijn voor verschillende prestatiegroepen (stabiliteit in bochten, het afvoeren van water etc.). Asymmetrische banden worden tevens gezien als zuiniger en comfortabeler. Het directionele profiel doet qua vorm denken aan de letter V (het centrale deel van het loopvlak komt overeen met de rijrichting). Kenmerkende prestaties voor dit loopvlak zijn de goede waterafvoer, goede reacties op versnelling en een korte remweg.

Eerdere ADAC-tests van de banden met maat 185/65 R15

Banden van de beschreven maat zijn al eerder getest door de specialisten van ADAC. Hieronder presenteren wij de resultaten van de tests van winterbanen in maat 185/65 R15 voor het seizoen 2010/2011.

Bandenmodel Bekijk de meningen van gebruikers over de band
1. Dunlop SP Winter Sport 3D MO Meningen over de band Dunlop SP Winter Sport 3D MO
2. Goodyear UltraGrip 7+ Meningen over de band Goodyear UltraGrip 7+
3. Esa-Tecar Super Grip 7 Deze band ontbreekt in het aanbod
4. Continental ContiWinterContact TS830 Meningen over de band Continental ContiWinterContact TS830
5. Fulda Kristall Montero 3 Meningen over de band Fulda Kristall Montero 3
6. Semperit Speed-Grip Meningen over de band Semperit Speed-Grip
7. Kleber Krisalp HP2 Meningen over de band Kleber Krisalp HP2
8. Goodyear Vector 4 Seasons Meningen over de band Goodyear Vector 4 Seasons
9. Firestone Winterhawk 2 EVO Meningen over de band Firestone Winterhawk 2 EVO
10. Vredestein Snowtrac 3 Meningen over de band Vredestein Snowtrac 3
11. Maloya Davos Deze band ontbreekt in het aanbod
12. Kumho I'ZEN KW23 Meningen over de band Kumho I'ZEN KW23
13. Yokohama W. drive V903 Meningen over de band Yokohama W. drive V903
14. Vredestein Quatrac 3 Meningen over de band Vredestein Quatrac 3
15. Star Performer Winter Deze band ontbreekt in het aanbod

De beste banden in de verschillende categorieën

Droog wegdek  Yokohama W. drive V903
Nat wegdek  Dunlop SP Winter Sport 3D MO, Goodyear UltraGrip 7+
Op sneeuw  Continental ContiWinterContact TS830, Maloya Davos, Fulda Kristall Montero 3
Op ijs  Fulda Kristall Montero 3, Goodyear UltraGrip 7+
Geluid Star Performer Winter, Firestone Winterhawk 2 EVO, Esa-Tecar Super Grip 7
Brandstofbesparing  Fulda Kristall Montero 3, Continental ContiWinterContact TS830, Kleber Krisalp HP2
Slijtageweerstand Kleber Krisalp HP 2, Goodyear Vector 4 Seasons, Star Performer Winter, Semperit Speed-Grip, Continental ContiWinterContact TS830

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)