Autobanden vormen een belangrijke kostenpost als het gaat om autorijden. Een nieuwe set banden kost namelijk al snel tussen de 200 en 400 euro. Het is daarom de moeite waard om te zorgen dat je autobanden zo lang mogelijk mee gaan. Het goede nieuws is, dat je zelf best veel kunt doen om de levensduur van je autobanden te verlengen.

Hoe kun je snel zien of een band versleten is?

Als een band slijt, dan zie je dat het duidelijkst aan de diepte van het bandenprofiel. De diepte van het profiel kun je regelmatig zelf meten met een profielmeter. Bovendien test de keurmeester tijdens de periodieke apk-keuring of het bandenprofiel voldoet aan de wettelijke eisen. In Europa geldt een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm, maar bij een profieldiepte van 2 mm wordt meestal al aangeraden om de banden te vervangen. Voor winterbanden ligt die slijtagegrens bij 4 mm.

Moderne banden hebben een extra hulpmiddel om de bandenslijtage te kunnen zien. In de profielgroeven van de band zitten speciale slijtage-indicatoren. Als het profiel van de autoband tot aan deze indicatoren is versleten, dan betekent het dat de band de minimale wettelijke profieldiepte heeft bereikt. Dat is het moment waarop de band wordt vervangen.

Naast de profieldiepte wordt de levensduur van een band ook bepaald door de kwaliteit van het rubber. Een band kan nog voldoende profiel hebben, maar als het rubber scheurtjes of barstjes vertoont, dan is het beter om de band te vervangen. Rijd je op zomerbanden en winterbanden, dan zul je de banden een deel van het jaar niet gebruiken en in een opslag bewaren. De veroudering van het rubber gaat echter gewoon door, ook als je de banden niet gebruikt.

Wanneer moet je de band dan vervangen? Als na 6 jaar het profiel nog niet is versleten, laat dan je banden elk jaar controleren door een bandenspecialist. Gemiddeld moeten autobanden na 10 jaar vervangen worden, ook al zien ze er nog goed uit. Camperbanden, caravanbanden, aanhangerbanden, etc. moeten altijd na 8 jaar vervangen worden. Je kunt de leeftijd van de banden aflezen aan de DOT code op de zijkant van de band.

5 factoren die de levensduur van een autoband bepalen

Als je de levensduur van je banden wilt verlengen, dan is het goed om te weten wat er allemaal van invloed is op die levensduur en hoe je dat kunt beïnvloeden. We zetten hier de belangrijkste factoren voor je op een rij.

Rijgedrag

Ja, dit kan een beetje zeer doen. Maar we noemen het toch, omdat jouw rijgedrag van grote invloed kan zijn op de levensduur van je banden. Heb je een sportieve rijstijl, waarbij je graag snel optrekt, hard remt en met grote snelheid door bochten heen vliegt, dan zal het bandenprofiel veel harder slijten dan wanneer je bijvoorbeeld het Nieuwe Rijden toepast. Door te hard rijden ontstaat oververhitting van de band, extra slijtage aan het buitenste bandenprofiel en je loopt het risico op een klapband. Natuurlijk bepaal je zelf hoe je in je auto rijdt, maar als je de autokosten laag wilt houden, dan is een rustige rijstijl wel aan te raden.

De bandenspanning

Als je de levensduur van je autobanden wilt verlengen, let dan goed op de bandenspanning. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de automobilisten rondrijdt met een verkeerde bandenspanning. Zowel een te hoge als een te lage spanning zorgen voor een kortere levensduur van je banden. Te lage spanning leidt tot extra slijtage van het profiel op de zijkanten en in het midden van het loopvlak. Een te hoge bandenspanning heeft bij reguliere banden niet heel veel invloed op het profiel, maar het vermindert wel op het rijcomfort. Bij niet-radiaalbanden zorgt een te hoge spanning ervoor dat het midden van het loopvlak harder slijt. Elke maand even de bandenspanning controleren voorkomt onnodige slijtage.

Draagvermogen van de band

Bij de keuze van een nieuwe set banden moet je goed letten op de draagvermogenindex van een autoband. Heb je banden laten monteren met een te laag draagvermogen, dan loop je het risico op overbelasting, verhoogde bandenslijtage en een klapband. Genoeg redenen om goed op dit getal te letten, als je wilt dat je banden een lange levensduur hebben.

Het getal van de loadindex is dus een maat voor het aantal kilo’s wat de band kan dragen. Je moet de loadindex eerst nog omrekenen naar kilo’s met behulp van een tabel. Zo betekent een loadindex van 70 dat de band 335 kilo kan dragen. Deel het gewicht van je auto door 4 en je ziet meteen of deze band voldoende draagvermogen heeft. Je vindt de loadindex op de zijkant van de autoband, vaak na de diameter van de velg.

Bandenmontage en uitlijning

De montage van je nieuwe autobanden en een juiste uitlijning zijn enorm belangrijk voor het verlengen van de levensduur van je banden. Fouten bij de montage kunnen niet alleen gevolgen hebben voor je veiligheid, maar kunnen zorgen voor extra bandenslijtage. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer motorbanden verkeerd om worden gemonteerd. De voorband wordt dan achterop gemonteerd en de achterband voor. De banden slijten dan veel harder.

Als banden verkeerd uitgelijnd worden, of het uitlijnen wordt overgeslagen, dan slijt het bandenprofiel ongelijkmatig af. Tijdens het rijden kun je dit voelen doordat je auto naar één kant trekt. Een ongelijke bandenspanning verergert dit probleem alleen maar. Zorg dus dat je auto in balans is door problemen aan de wielophanging te verhelpen, de banden op de juiste manier te monteren en ze daarna uit te lijnen.

De opslag van banden

Bij de opslag van banden is uitdroging van het rubber het grootste probleem. Als de banden verkeerd worden opgeslagen, zal het rubber uitdrogen en barsten, wat de levensduur verkort. Zo sla je je banden op de juiste manier op:

  • Was de banden en droog ze goed af

  • Gebruik een hoes om je banden in te bewaren

  • Sla de banden op bij een constante temperatuur tussen -5 en 25 graden

  • Leg de banden uit de zon (liefst binnen) bij een luchtvochtigheid van maximaal 70%

Langer plezier van je autobanden

Je kunt niet zomaar zeggen wat de levensduur van een band is. Dit is namelijk afhankelijk van veel factoren, zoals rijgedrag, bandenspanning, uitlijning enz. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de levensduur van je banden te verlengen. Met deze maatregelen zorg je dat het bandenprofiel minder hard slijt en dat het rubber in goede conditie blijft. Zo heb je langer plezier van je autobanden!