Als de keuze voor winterbanden moeilijk voor u is, kunt u de resultaten van de ADAC bandentests doorlezen. Onafhankelijke autoorganisaties voeren elk jaar veeleisende testen uit, die gekozen modellen gedetailleerd beschrijven. Check welke banden werden dit jaar getest en geprijsd door ADAC en u zult zeker de beste beslissing nemen!

Nieuwe producten, die zojuist op de markt gebracht zijn, nemen deel in deze tests.  Resultaten van de ranglijst zijn meestal één van de eerste beoordelingen van het product dat tot dan alleen via advertenties of andere vormen voor reclame bekend was. 

Szwecja

De winterbanden test in de maat 215/65 R16 H heeft 16 modellen opgenomen. Deze maat wordt vaak gemonteerd op grotere personenauto’s of op SUV’s zoals Kia Sportage en Honda CR-V. Hier moet niet vergeten worden, dat deze bandenmaat niet de enige mogelijke optie is voor bovengenoemde auto’s.  De keuze van de juiste maat is afhankelijk van bouwjaar, generatie, motorvermogen, motorinhoud of versie. 

Als u er niet zeker van bent welke banden bij uw auto passen, check ons hulpmiddel dat de keuze van de juiste bandenmaat voor uw auto zal vergemakkelijken. 

Nieuwe modellen van Bridgestone en Semperit namen niet deel aan de tests omdat hun producten ten tijde van de test nog niet beschikbaar waren. 

Algemene classificatie in de test

De beste modellen van de banden in individuele categorieën.

De beste grip op droog wegdek:Dunlop Winter Sport 5, Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, Nokian Tyres WR D4, Michelin Alpin 5, Sava Eskimo HP2, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Pirelli Scorpion Winter, Fulda Kristall Control HP2, Hankook i*cept RS2 W452, Nankang Snow SV-2
De beste grip op nat wegdek: Dunlop Winter Sport 5, Goodyear UltraGrip Performance G1, Michelin Alpin 5, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Pirelli Scorpion Winter Fulda Kristall Control HP2, Avon WV7, Uniroyal MS plus 77
De beste grip op sneeuw:Dunlop Winter Sport 5, BF Goodrich g-Force Winter 2, Nokian Tyres WR D4, Sava Eskimo HP2, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Barum Polaris 3, Uniroyal MS plus 77, Hankook i*cept RS2 W452
De beste grip op ijs:Dunlop Winter Sport 5, BF Goodrich g-Force Winter 2, Goodyear UltraGrip Performance G1, Nokian Tyres WR D4 Michelin Alpin 5, Sava Eskimo HP2, Fulda Kristall Control HP2, Apollo Apterra Winter, Hankook i*cept RS2 W452, Firestone Destination Winter
Geluidsniveau:Semperit Master-Grip 2
Brandstofverbruik:BF Goodrich g-Force Winter 2, Goodyear UltraGrip Performance G1 
Slijtvastheid:BF Goodrich g-Force Winter, Michelin Alpin 5, Sava Eskimo HP2, Continental WinterContact TS 850 P SUV, Hankook i*cept RS2

De beste winterbanden door de ADAC in de maat 215/65 R16 H

1. Dunlop Winter Sport 5

De beste band in de algemene classificatie bleek de Dunlop band te zijn. Dit merk wordt door veel bestuurders met autosport geassocieerd.  Niet zonder reden - Dunlop Winter Sport garandeert de beste prestaties op sportauto’s en is ideaal voor bestuurders die van volle prestaties ook in de winter willen genieten. 

Dunlop Wintersport 5 is de opvolger van de zeer populaire Winter Sport 4D, die werd gebruikt als eerste keuze voor de Mercedes C-klasse.  

De nieuwe versie van dit populaire model is uitgerust met een modern loopvlakprofiel en is gemaakt van de nieuwste generatie bandenmateriaal.  De band wordt gekenmerkt door brede afvoergroeven - ze zijn verantwoordelijk zijn voor het behouden van winterprestaties op het hoogste niveau. 

Koop banden Dunlop Winter Sport 5

Het lamellensysteem op de band zorgt voor de grip van de band en garandeert het vlotte starten, versnellen en remmen - zelfs tijdens het rijden onder de moeilijkste omstandigheden. 

2. BF Goodrich G-Force Winter 2

Op de tweede plaats staat een band binnen de middenklasse, BF Goodrich G-Force Winter 2. Het voorstel van dit merk voor de winter garandeert zeer goede prestaties die vergelijkbaar met de prestaties van premium banden zijn, maar wel beschikbaar tegen een lagere prijs.  

Het directionele loopvlakprofiel met dikke lamellen zorgt voor de zeer goede grip van dit model op sneeuw.   Afvoergroeven zorgen voor de efficiënte waterafvoer, daardoor slipt de band niet het contactoppervlak en het remmen verloopt effectief.

Koop banden BF Goodrich G-Force Winter 2

Bij de productie van dit model werd een zeer goed rubbermengsel gebruikt dat de juiste flexibiliteit bij lage temperaturen garandeert. Dit mengsel is ook licht, wat tot een lagere rolweerstand leidt.

3. Goodyear UltraGrip Performance G1

Goodyear is een van de meest vooraanstaande merken in de tests van onafhankelijke autoorganisaties. Dat is goed nieuws voor de klanten van dit merk.  De volgende banden, die aan de bestuurders geleverd worden, zijn even goed of nog beter dat hun voorgangers en Goodyear zelf staat garant voor de hoogste kwaliteit.

Het model UltraGrip Performance G1 wordt gekenmerkt door diepe omtreksgroeven die voor de waterafvoer verantwoordelijk zijn en beschermen tegen de aquaplaning tijdens sneeuw- of regenval.

Koop banden Goodyear UltraGrip Performance G1

De band werd ontworpen van een ecologisch mengsel om zijn invloed op het milieu te minimaliseren.  Een lichte constructie garandeert de lage rolweerstand en daardoor een lager brandstofverbruik.  Een directioneel loopvlakprofiel met talrijke groeven en lamellen voert het water perfect af en garandeert de bescherming tegen aquaplaning.  Het innovatieve loopvlakprofiel zorgt voor het hoogste comfortniveau en een langzame en gelijkmatige slijtage.  De band combineert alles wat u van winterbanden kunt verwachten. 

Hoe worden banden getest?

De controle van elk model is een ingewikkeld proces, elke band wordt een paar maal getest, onder gebruik van verschillende parameters.  Elke categorie heeft een bepaald gewicht.

De belangrijkste parameters die worden getest:

 grip op nat wegdek (30%)

 prestaties op sneeuw (20%)

 gedrag op een droge weg (15%)

 rijden op ijs (10%)

 slijtage (10%)

 brandstofverbruik (10%)

 lawaainiveau (5%)

Bandenmaat, loopvlakprofiel en klasse - wat moet u voor de aankoop weten.

Bandenmaat - voor de aankoop van banden is het goed te checken of de nu gemonteerde banden (als u een tweedehands auto heeft)  overeen stemmen met de aanbevelingen van de fabrikant. De nodige informatie kunt u bijvoorbeeld aan de binnenzijde van de tankklep vinden.  Vergeet niet dat de verkeerde bandenmaat ernstige ongelukken kan veroorzaken en tot de beschadiging van de auto kunnen leiden. 

Gelijke uitrusting - de beste optie is om dezelfde banden op elke as te monteren, dat zal het rijcomfort garanderen en de rijparamaters verbeteren.   

Loopvlakprofiel - het populairste loopvlak voor winterbanden is het directionele profiel, dat voor de snelle en efficiënte afvoer van water en sneeuw zorgt. Als u een all season band kiest – treft u daar ook een asymmetrisch profiel aan. 

Beoordelingen - is men op zoek naar het beste product is het altijd goed om te kijken naar de beschrijving van de producent, bandenlabel, resultaten van tests en beoordelingen van andere bestuurders.   Vergeet niet dat de keuze van banden afhankelijk is van verschillende factoren: autotype, aantal gereden kilometers, woonplaats en rijstijl.