De auto waxen is een klus waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. Totdat zij het resultaat zien, want na de auto in de wax zetten en alles uitwrijven, ziet de auto er weer zo goed als nieuw uit. Om het je makkelijker te maken het ideale resultaat te behalen, vind je op deze pagina een compleet stappenplan voor het waxen van de auto en de beste tips om zelf aan de slag te gaan.

Auto waxen wordt gedaan door een man

Waarom zou je een auto in de wax zetten?

Er zijn verschillende redenen om de auto met regelmaat in de wax te zetten. Allereerst is dit een beschermlaag voor de lak op je auto, waardoor de auto er langer goed uitziet en roestvorming tegengegaan wordt. Dat heeft te maken met de tweede reden om je auto te waxen. Tijdens het waxen worden krasjes en andere kleinere onzuiverheden namelijk weggewerkt. Een derde reden om je auto in de wax te zetten, is het feit dat je dit gewoon zelf kunt doen en je veel eer van je werk hebt. Wanneer je het op de juiste manier gedaan hebt, kan namelijk iedereen zien dat jouw auto gewaxt is!

Het waxen van je auto kun je het beste zien als preventief onderhoud, waarbij je de lak helpt om het metaal eronder optimaal te beschermen. Dat is belangrijk, want bij beschadigingen in de lak komen vocht en lucht bij het metaal, wat zal leiden tot oxidatie en dat is iets dat je echt wilt vermijden.

Stappenplan voor je auto in de wax zetten

De auto in de wax zetten is eigenlijk relatief simpel wanneer je weet wat je moet doen. Er zijn slechts vier stappen, maar onthoud dat alle stappen redelijk veel tijd kosten. Het is dus goed om hier genoeg tijd voor uit te trekken, zodat je ruim voldoende tijd hebt om alle vier stappen hieronder te doorlopen. Je kunt gerust rekenen op een paar uur werk wanneer je het echt goed wilt doen.

Auto eerst wassen

De auto waxen begint met het grondig wassen van de auto. Het is belangrijk dat al het zand en ander vuil van de auto zijn voordat je begint met wax op de auto. Daar is een reden voor. Bij het aanbrengen en uitwrijven van de wax kom je op elk onderdeel van de auto waar lak op zit. Wanneer er zand of vuil op de lak of de doek zit, haal je de krassen en beschadigingen niet van de auto, maar beschadig je de lak juist verder. Wil je zeker weten dat de auto goed gewassen wordt, kijk dan eerst eens naar onze pagina over auto wassen.

Wax aanbrengen op de auto

Is de auto helemaal schoon? Dan is het tijd voor de wax. Giet de wax op een zachte doek in kleine hoeveelheden, en maak vervolgens cirkelvormige bewegingen met de doek op de lak van de auto. Het is de bedoeling dat de wax niet op de rubbers komt of in de naden of plastic delen van de auto, aangezien dit een heel naar effect (verkleuring) geeft.

Let op bij het aanbrengen van de wax. Het is niet de bedoeling dat je de auto in de wax drenkt. Kleine hoeveelheden zijn de beste optie, zeker wanneer je kwalitatieve, dunne wax gebruikt. Verdeel de wax goed, want anders wordt het uitwrijven van de wax een compleet drama.

Auto in de wax zetten

Wax in laten trekken

Je kunt de wax niet direct van de auto halen. Het goedje heeft even nodig om te werken. De tijd die hiervoor nodig is, staat altijd op de flacon aangegeven, zodat je precies weet hoeveel minuten je hebt om even te gaan zitten met een kopje koffie, terwijl de wax zich klaarmaakt voor de volgende stap in het proces. Houd je aan de tijd op de flacon. Wanneer je de wax te vroeg verwijdert, kan het zijn werk niet optimaal doen. Laat je het te lang zitten, dan merk je dat de wax indroogt tijdens het uitwrijven.

Tip: je auto compleet in de wax zetten, kost tijd. Onthoud waar je begonnen bent en hoe laat dat was. Dat is namelijk de plek waar je kunt beginnen met uitwrijven zodra de tijd verstreken is!

Wax van de auto halen

Het aanbrengen van de wax doe je door cirkelvormige bewegingen te maken. Het uitwrijven van de wax gaat op dezelfde manier, maar dan met een droge (microvezel) doek. Hierbij is het de bedoeling dat je blijft wrijven tot de lak begint te glanzen en de doffe laag (de wax) volledig weg is. Begin op het punt waarop je begonnen bent met aanbrengen en werk in dezelfde richting, zodat je de wax zo makkelijk mogelijk uit kunt wrijven. Je kunt ervoor kiezen om meerdere doeken te gebruiken om het jezelf makkelijker te maken, maar houd wel in de gaten dat de wax over de auto gewreven moet worden en niet in al je doeken moet gaan zitten.

Een aantal belangrijke tips op een rijtje

Hoe vaak auto waxen?

  • De auto waxen doe je het beste bij een temperatuur tussen de 13 en 25 graden. Dat is een optimale temperatuur voor zowel de wax als voor jou.
  • Een auto waxen doe je nooit in de volle zon, omdat het dan nagenoeg onmogelijk is om alle wax uit te wrijven voordat deze indroogt en op de auto blijft zitten.
  • Het uitwrijven van de wax doe je altijd in cirkelvormige beweging met een schone doek om krassen te voorkomen.
  • Onthoud dat het goed waxen van je auto tijd kost. Neem de tijd er dan ook voor, want alleen op die manier bereik je een optimaal resultaat!
  • Gebruik kwalitatieve wax. Hoe beter de wax, hoe beter het resultaat en hoe langer het resultaat ook zichtbaar zal blijven.
  • Hoe vaak de auto waxen nodig is, is daarnaast afhankelijk van hoe vaak én waar je de auto gebruikt. 
  • Wax de auto op een droge werkplek, vrij van stof en zand. Doe je dit niet, let er dan op dat er geen vuil op de auto komt wanneer de wax inwerkt.

Volg ons stappenplan en onze tips en zorg ervoor dat jouw auto er weer stralend uitziet!