Hoe voorzichtig je ook rijdt, vuil zal zich altijd op je velgen opeenhopen. Van remstof tot modder en klei, legeringen worden blootgesteld aan de elementen, dus het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te beschermen om er zeker van te zijn dat ze altijd worden verzorgd en als nieuw glanzen. Het regelmatig reinigen van uw wielen en banden is niet alleen een kwestie van uiterlijk, het is ook preventief onderhoud! Om te zorgen dat je banden en velgen er op hun best uitzien en presteren hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

een emmer met sop staat voor een autoband die schoongemaakt gaat worden

Wiel verwijderen?

In een ideale wereld zouden we onze velgen na elke rit schoonmaken, maar dit is niet realistisch voor de meeste autobezitters. Zet in op een tweewekelijkse schoonmaakbeurt; het helpt je velgen in goede staat te houden. Als je de hele buitenkant van de auto wast, moet je eerst de velgen schoonmaken. Dit komt omdat je zo min mogelijk remstof op je lak wilt spatten. Ook moet je de velgen niet schoonmaken als ze nog heet zijn van het rijden - laat ze eerst afkoelen en maak ze daarna schoon.

Het is niet persé nodig, maar als je je velgen echt grondig wilt reinigen, kun je ze onder de auto vandaan halen omdat je dan beter toegang hebt tot die moeilijk bereikbare plekken. Volg de volgende stappen om ze veilig te verwijderen. Parkeer op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat de handrem is ingeschakeld, en draai vervolgens met behulp van een wielmoersleutel de moeren een paar slagen los. Krik de auto op met de bij de auto geleverde krik (raadpleeg de gebruikershandleiding als je niet zeker bent van de draagpunten van je auto). Plaats een as-steun onder het geschikte krikpunt en laat de auto voorzichtig op de steun zakken. Of, leg je reserve wiel onder het krikpunt; mocht de auto om één of andere reden wegzakken blijft ie op het reservewiel steunen en worden de remmen niet beschadigd.

Verwijder nu de losgedraaide wielmoeren en het wiel

Na het verwijderen van het wiel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze de grond niet raakt, omdat dit de velg kan krassen of beschadigen. Plaats daarom iets onder het wiel, zoals twee stukken hout die onder het rubber van de band worden geplaatst.

Velgen schoonmaken

een jonge man maakt zijn auto en de velgen schoon

Remstof is een groot probleem voor auto's met lichtmetalen velgen; het is bijtend, vies en kan zeer moeilijk te verwijderen zijn. Remstof vormt zich wanneer het remblok tijdens het remmen wegslijt. Elke keer dat je remt, schaven er deeltjes van het remblok weg en blijven ze aan de velg plakken, wat resulteert in een laag vuil die na verloop van tijd steeds meer ophoopt. Afremmen op de motor kan helpen bij het verminderen van remstof, maar doe dit alleen als het veilig kan. Remstof bestaat uit metaalvijlsel, lijmresten en koolstofvezels, en omdat het bij hoge temperatuur op de velg wordt afgezet, bijt het in de beschermende coating van de velg, wat vlekken veroorzaakt en, als het te lang blijft zitten, corrosie.

Als het remstof niet al te opgehoopt is, zou het schrobben van de velg met een washandschoen de meeste resten moeten verwijderen. Je kunt normale autoshampoo gebruiken om het losse vuil te helpen verwijderen. Velgen schoonmaken met soda doe je beter niet, want dat kan de velg aantasten. Je kunt evt. een speciale velgenreiniger aanbrengen. Spuit het over de velgen, vooral op de ophoping van remstof, en laat het intrekken.

Een hogedrukreiniger is je vriend bij het verwijderen van ernstige afzetting van remstof; zorg ervoor dat je in alle hoeken komt, om zoveel mogelijk remstof en afzettingen te verwijderen. Als het remstof hardnekkig is, gebruik dan een wielreinigingsborstel met zachte haren om de velgen intenser te schrobben. Wielborstels zijn geweldig voor het verwijderen van de meest opgedroogde en aangekoekte vuiligheid, en door hun vorm kun je moeilijk bereikbare plaatsen reinigen.

Spoel de velg af met een slang of hogedrukreiniger om eventuele overgebleven resten of deeltjes te verwijderen. Droog de velg daarna goed af met een microvezeldoek of handdoek.

Nabehandeling

een man droogt de velgen van zijn auto

Vervolgens kun je de velg nog een nabehandeling geven met een velgenwas en sealer; die bieden een betere bescherming tegen remstof bij hoge temperaturen dan conventionele sealers, en helpen voorkomen dat remstof permanente vlekken op de velgen veroorzaakt. Net als bij normale autowas moet je velgenwas royaal aanbrengen en laten drogen. Uiteraard moeten de velgen eerst schoon en droog zijn. Breng de was met een kwastje gelijkmatig aan, laat enkele minuten drogen en je velgen zijn beschermd en blijven langer schoon. Als je geen was of sealer hebt, zal het aanbrengen van normale was of polijstmiddel op de lichtmetalen velgen deze ook beschermen, helpen om ze schoon te houden en het uiterlijk van de velgen te verbeteren. Zorg ervoor dat het wiel volledig schoongemaakt, behandeld en veilig onder de auto is teruggeplaatst voordat je aan het volgende wiel gaat werken.

Autobanden schoonmaken en onderhouden

Wat heb je aan glanzende velgen als je banden er dof uitzien? Wanneer ze worden blootgesteld aan vuil van straat, water en hitte, verbleken banden en verliezen ze hun glanzende aantrekkingskracht - zelfs de nieuwste auto's verouderen. Maar het is gemakkelijk om het rijke, donkere en sinistere uiterlijk van het rubber van je auto te herstellen. Spuit de banden eerst op een afstand van minimaal 20 centimeter met de tuinslang schoon- nooit met een hogedrukreiniger. Zeep de banden daarna goed in met een speciale shampoo zonder oplosmiddelen of olie, schrob goed schoon en spuit af. Om ze er weer helemaal als nieuw uit te laten zien kun je ze na het schoonmaken inspuiten met bandenglans. Dit maakt je autobanden mooi zwart.

Tot slot

Wielen zijn waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van je auto om in uitstekende staat te houden, en dit is grotendeels te wijten aan vervuiling door afzettingen zoals remstof. Je auto velgen schoonmaken is daardoor het moeilijkste onderdeel van je auto om bij te houden. Maar met wat goede hulpmiddelen en enthousiasme laat je ze weer blinken als nieuw!