Vraag jij je net als veel andere automobilisten af hoeveel aluminium velgen wegen die je zo vaak tegenkomt op personenauto’s? Ben je nieuwsgierig wat het verschil is in gewicht tussen velgen uit staal en lichte metalen? Of wil je weten wat het verband is tussen het gewicht van de velg en de rijeigenschappen? Dit artikel beantwoordt al je vragen.

aluminium velgenHoeveel een aluminium velg weegt, hangt af van de eigenschappen.

Hoeveel weegt een aluminium velg?

Aluminium velgen worden veelvuldig gekozen door mensen die het uiterlijk van hun auto willen verfraaien. Zowel de hardrijders als degenen die bovenal prijs stellen op zuinig gebruik en minder belasting van de ophanging en reminrichting, kiezen voor aluminium.

Waar hangt het gewicht van een aluminium velg vanaf? Het gewicht wordt bepaald door enkele factoren. De massa van de velg wordt bovenal beïnvloed door:

  • de diameter,
  • de breedte,
  • het profiel, dat ook het uiterlijk van de velg bepaalt,
  • de legering waaruit de velg gemaakt is.

Sommige fabrikanten van aluminium velgen gebruiken technologieën om het gewicht verder te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de bestendigheid. Denk hierbij aan heet persen of CNC-bewerking. Omdat dit proces meestal gecompliceerder is, zijn lichte aluminium velgen ook duurder.

Hoeveel weegt een stalen velg?

Een stalen velg kan zwaarder zijn dan een aluminium variant, hoewel dit niet altijd het geval is. Soms is een stalen velg zelfs lichter dan een identiek exemplaar van lichter metaal. Waarom is dat?

Voor de productie van zuinige aluminium velgen wordt meer materiaal gebruikt. Dit verhoogt de bestendigheid van de velg maar maakt hem ook zwaarder. Tijdens de productie van duurdere aluminium velgen wordt daarentegen gebruik gemaakt van flowforming (het draaiend uitrekken bij hoge temperatuur). Hierdoor is de structuur compacter en de velg lichter en bestendiger.

Laten we weer teruggaan naar het gewicht zelf. Hoeveel weegt een 13-inch stalen velg? Het gemiddelde gewicht van een van de kleinste velgen voor personenauto’s is een kleine 6 kg. Grotere 17-inch modellen, die je vaak aantreft op SUV’s, hebben een hoger gemiddeld gewicht van zo’n 11 kg.

Interessant is ook hoeveel een 22,5-inch stalen velg weegt, die vaak voorkomt op vrachtwagens. Dan hebben we het over concrete gewichten van 30 tot maar liefst 50 kg.

Hoe beïnvloedt een aluminium of stalen velg de rijeigenschappen?

Het gewicht van de velg heeft grote invloed op het rijgedrag van de auto. Een lichte aluminium velg of een stalen velg kan de wegligging verbeteren. Het zorgt voor een lager totaalgewicht van de auto, optimaliseert de reactie op gas geven en het nemen van bochten en verlaagt het brandstofverbruik.

Ook verlaagt dit het traagheidsmoment van het wiel, zodat de reactietijd op een verandering van richting of snelheid korter wordt. Dit vertaalt zich in betere prestaties in de bochten en tijdens het remmen en optrekken. Dankzij minder belasting van de ophanging verhogen lichtere velgen het comfort onderweg doordat trillingen on onregelmatigheden op de weg beter worden gedempt.

Onthoud daarbij dat kleine verschillen in velggewicht geen grote invloed hebben op de rijeigenschappen. Pas wanneer elke velg echt een paar kilo zwaarder is ten opzichte van een ander exemplaar met dezelfde afmetingen, loont het de moeite om een lichtere set velgen te overwegen.