Veiligheid in het verkeer is van groot belang en begint grotendeels bij de keuzes die je zelf maakt. Helaas is het maken van de juiste keuze lang niet altijd even makkelijk, zeker niet wanneer het aankomt op het vervangen van je banden of het kopen van een nieuw setje banden voor je auto of motor. Om je op weg te helpen, vind je hier alles wat je moet weten over motorbanden vervangen. Wanneer moeten motorbanden vervangen worden, kun je dit zelf doen of is motorbanden laten vervangen een betere optie?

een versleten motorband die vervangen moet worden

Wanneer moeten motorbanden vervangen worden?

Er zijn verschillende factoren die aangeven wanneer de motorbanden vervangen moeten worden. De factor die iedere motorrijder kent, is de TWI, oftewel de bandenprofieldiepte-indicator. Staat er TWI op de zijkant van de band of het driehoekje, dan kun je hieraan zien of er genoeg profiel over is. De regel in Nederland is dat je minstens 1 millimeter profiel op motorbanden moet hebben. Het is verstandiger om al bij twee millimeter de motorbanden te vervangen, aangezien 1 millimeter eigenlijk al weinig doet voor je band. In Duitsland is de ondergrens overigens 1,6 millimeter.

Let hierbij goed op het fenomeen van ongelijke slijtage. Meet je de profieldiepte op slechts één punt, dan kun je een vertekend beeld krijgen. Vaak slijten de motorbanden wat harder in het midden of juist aan de zijkanten, afhankelijk van hoe en waar je met je motor rijdt. Zie je kritieke punten op de band, dan is het verstandig om de motorbanden te laten vervangen.

Ook zijn schulpen en cuppen (vervormingen van een motorband, vaak door verkeerde belasting en/of een te lage bandenspanning) reden om de band te vervangen. Dit merk je overigens snel genoeg op, aangezien deze het rijcomfort aanzienlijk verslechteren tijdens het rijden.

De laatste twee factoren zijn duidelijke beschadigingen en de leeftijd. Wanneer een band duidelijk beschadigd is, moet deze vervangen worden. Ook wordt aangeraden om motorbanden met een leeftijd van meer dan vijf jaar te laten vervangen. De leeftijd van de band zie je aan de viercijferige DOT-code waarbij de eerste twee cijfers het weeknummer aanduiden en de laatste twee cijfers staan voor het productiejaar.

Waarom is het zo belangrijk om de motorbanden op tijd te (laten) vervangen?

Er wordt vaak gewezen op het belang van tijdig autobanden laten vervangen met oog op de veiligheid. Bij een motor is dit eigenlijk nog belangrijker. Een auto rijdt namelijk op vier banden, waardoor er nog enige correctie mogelijk is wanneer een van de banden ongewoon gedrag vertoont.

Zit je op de motor en verliest een van je motorbanden herhaaldelijk de grip op belangrijke punten of maakt de band ongewone bewegingen tijdens het rijden? Dan kan dit direct resulteren in een levensgevaarlijk ongeluk. Motorrijders zijn daarnaast veel kwetsbaarder dan automobilisten, die wél in een veilige cabine zitten.

Daar komt nog een factor bij die vaak gemist wordt. Ben jij een van de mensen die de motor bij slecht weer eigenlijk standaard binnen laat staan? Komt jouw motor nauwelijks de garage uit in de winter? Dan is het verstandig om de banden te controleren wanneer je de motor in de lente uit de garage haalt. Controleer tijdens het checken van de bandenspanning direct even de staat van de band. Dat de motor stilstaat gedurende een langere periode, betekent namelijk niet dat de staat van de banden gelijk blijft.

Kan ik mijn motorbanden zelf vervangen of kan ik dit beter laten doen?

een monteur bekijkt digitaal de mogelijkheden om een motor te repareren

Je motorbanden zelf vervangen is iets dat je zelf kunt doen wanneer je wat technisch aangelegd bent. Wel heb je hier een apparaat voor nodig om de band van de velg te halen. Voor de motorbanden vervangen kosten heeft dit weinig betekenis aangezien het apparaat niet duur is en zichzelf met een paar keer zelf de motorbanden vervangen al terugverdiend heeft.

Wel is het de vraag of je het zelf wilt doen. Een professional weet waar hij of zij op moet letten en zorgt ervoor dat de velg en motor niet beschadigd raken. Ook weet je zeker dat de nieuwe motorband op de juiste manier gemonteerd wordt, zodat je direct op een veilige manier de weg op kunt.

Heb je dus technische kennis, plus de gereedschappen om de band te vervangen en wil je investeren in een apparaat om de band van de velg te krijgen (en er weer op uiteraard), dan kun je de banden zelf vervangen. Wil of kun je dit niet, dan is de motorbanden laten vervangen een betere optie voor jouw situatie.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van nieuwe motorbanden?

twee nieuwe motorbanden naast elkaar.

Motorbanden zijn er, net als nieuwe autobanden, in alle soorten en maten. Een van de belangrijkste regels is dat je nooit blind tweedehands motorbanden koopt. Vaak zijn deze beschadigd of oud (dit kun je controleren aan de hand van de DOT-code). Nieuwe motorbanden geven vaak een veel beter gevoel, bieden meer comfort tijdens het rijden en je krijgt nog garantie ook.

Punten waar je aan kunt denken bij het kiezen van nieuwe motorbanden:

  • De maat van de band: de band moet immers wel op de velg passen.
  • Het draagvermogen van de band. Een draagvermogen van 73 is prima voor de gemiddelde motor.
  • Snelheidsindex: 
    • Q = 160 kilometer per uur
    • R = 170 kilometer per uur
    • S = 180 kilometer per uur
    • T = 190 kilometer per uur
    • H = 210 kilometer per uur
    • V = 240 kilometer per uur
    • W = 270 kilometer per uur
  • Tubeless of tubed banden (afhankelijk van de velgen op je motor)
  • Het soort band: bijvoorbeeld banden voor het circuit, offroad of banden voor gebruik op de normale asfaltwegen in Nederland

Nieuwe motorbanden online bestellen

Ben je op zoek naar kwalitatieve, nieuwe motorbanden tegen een scherpe prijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leveren direct naar montagepunten, waarbij je je motorbanden kunt laten vervangen of de banden op kunt halen om er zelf mee aan de slag te gaan.