Vraagt u zich af wat een versterkte band is en hoe u de markeringen kunt ontcijferen? Gelukkig is het niet ingewikkeld! In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie verzameld over wanneer dergelijke banden worden gebruikt en de nadelen en voordelen van het gebruik ervan.

Versterkte banden kunnen niet alleen op bestelwagens worden gebruikt.Versterkte banden kunnen niet alleen op bestelwagens worden gebruikt

Bij de benaming van versterkte banden denken veel automobilisten meteen dat het modellen betreft met een sterkere, lekbestendiger en mechanisch bestendiger structuur dan de standaardversies. Deze banden hebben natuurlijk een sterkere structuur maar zijn vooral ontworpen voor een hoger draagvermogen en vaak ook voor hogere snelheden. Dus wat zijn XL (versterkte) banden, hoe herken je ze en wat onderscheidt ze van standaardmodellen in dezelfde maat?

Versterkte banden - wat zijn ze?

Alle banden hebben gedefinieerde snelheids- en draagvermogenindexen voor specifieke maten. Hierdoor weten bestuurders of een bepaald model op hun auto kan worden gebruikt. De waarde van deze parameter wordt strikt gedefinieerd door technische organisaties van bandenfabrikanten, zoals de ETRTO (European Tyre and Rim Manufacturers' Association).

Een verhoogde belastingscapaciteit is een kenmerkende eigenschap van versterkte banden. Wat betekent dit in de praktijk? Deze banden zijn ontworpen voor hogere belastingen en spanningen dan die van de basisversie van een bepaalde maat. Ze worden ontworpen wanneer de aard van het gebruik van de band een hoger draagvermogen dan de standaard vereist.

Wilt u meer weten over de draagvermogensindex? Bekijk het artikel: Draagvermogenindex van een band - wat is het en hoe kiest u de juiste band?

Hoe zijn versterkte banden gemaakt?

Bij de productie van versterkte XL-banden gebruiken fabrikanten extra lagen rubber en karkas, en kunnen ze ook een robuustere gordel gebruiken. Dit betekent dat de structuur zwaarder zal zijn dan een standaardmodel, maar tegelijkertijd veel duurzamer. Daardoor heeft hij ook een verhoogd draagvermogen.

Maar wat hebben draagvermogen en duurzaamheid met elkaar te maken? De toegestane maximale belasting per wiel is altijd gerelateerd aan het aantal bar in de banden en de banden zullen meer lucht opnemen naarmate hun constructie sterker is. Als een auto is goedgekeurd voor versterkte banden, is de aanbevolen bandenspanning te vinden in de handleiding van de auto.

Om deze relatie te illustreren, toont de onderstaande tabel de bandenspanningen en bijbehorende belastingslimieten. Als voorbeeld is de geselecteerde bandenmaat 205/55 R16. Deze krijgt normaal gesproken een belastingsindex van 94, waardoor een maximale belasting van 615 kg per wiel mogelijk is. XL-versies van deze maat krijgen meestal een draagvermogenindex van 94, wat de maximale belasting per wiel verhoogt naar 670 kg.

Tabel met voorbeeld druk-draagvermogenrelaties voor de maat 205/55R16
Druk (kPa)150160170180190200210220230240250
Draagvermogen (kg)410430450475495515535555575595615

Het is de moeite waard er rekening mee te houden dat in het algemeen (met uitzondering van C-banden, ontworpen voor bestelwagens) een hoger draagvermogen ook geassocieerd wordt met een betere aanpassing aan snel rijden. Stel je dus voor dat er in een bepaald model, in een bepaalde maat, verschillende snelheidscategorieën zijn. Wat betekent de XL op de band in deze situatie? Het symboliseert de versie met de hoogste draagvermogen- en snelheidswaarden.

Lees meer over bandenspanning in de tekst: Bandenspanning. Wat is de juiste bandenspanning?

XL-banden – voordelen

Voordelen van versterkte banden als gevolg van hun verhoogde draagvermogen:

  • Bij een gelijk gebruik van gewone en versterkte banden zal de duurzaamheid van de laatste toenemen. Met XL-banden kunnen meer kilometers worden afgelegd zonder interne gebruiksschade, zelfs bij intensief gebruik. Op voorwaarde dat de door de autofabrikant aanbevolen spanning wordt aangehouden.

  • De versteviging van de band maakt hem beter bestand tegen mechanische schade veroorzaakt door fouten van de bestuurder, zoals wanneer hij dynamisch over een stoeprand rijdt.

  • Verbeterde tractie en grip van de band. Verhoogde stijfheid zorgt voor stabiliteit, een aangepast gedrag in bochten, een snellere stuurreactie, een efficiëntere overbrenging van het voertuigvermogen op de weg en een verhoogde weerstand tegen overbelasting (accelereren, remmen, middelpuntvliedende krachten in bochten).
Versterkte banden voor een personenauto? Het is verstandig om eerst alle voor- en nadelen te bekijken.Versterkte banden voor een personenauto? Het is verstandig om eerst alle voor- en nadelen te bekijken.

Nadelen van XL banden

De meest kenmerkende nadelen van versterkte banden zijn als volgt:

  • Hogere geluidsniveau. De vereisten voor goedkeuring van versterkte banden staan toe dat ze 1dB meer geluid produceren dan standaardversies.

  • De gebruikte versterkingen kunnen leiden tot een toename van de dikte in het voorste gedeelte (onder het loopvlak) en in het schoudergedeelte van de band, wat op zijn beurt kan leiden tot toename van de rolweerstand en dus van het brandstofverbruik.

  • Een stevige structuur vertaalt zich meestal in een verhoogd gewicht van de band, wat ook bijdraagt aan een hoger brandstofverbruik.

  • Veranderingen, vergeleken met standaardbanden, kunnen ook leiden tot een verminderd comfort, maar de aanpassingen zijn minimaal en worden waarschijnlijk niet opgemerkt door de bestuurder.

Aanduidingen op versterkte banden

Om bestuurders in de gelegenheid te stellen om versterkte banden te onderscheiden van klassieke versies, gebruiken fabrikanten speciale markeringen:

  • Extra Load (XL)
  • Reinforced (Reinf)
  • EXL
  • RFD
  • RF
  • C (voor bestelwagens)

De XL-bandaanduiding is momenteel het populairst en verdringt andere afkortingen die een aantal jaren geleden zijn geïntroduceerd. De uniformiteit van de symbolen maakt het veel gemakkelijker om het bandentype te identificeren. Continental gebruikt het bijvoorbeeld voor de WinterContact TS 860 S.


Wat is het verschil tussen versterkte en standaardbanden?

Het is opvallend dat, afgezien van de markeringen, de XL- en standaardbanden aan de buitenkant vrijwel identiek zijn. De verschillen zitten echter in de algehele constructie. De verhoging van het draagvermogen van de band wordt bereikt door een ingreep in de kruin (het deel van de band onder het loopvlak) of de hiel. Dit wordt bereikt door gebruikmaking van stevigere materialen, door de basiscomponenten te versterken of door extra componenten te gebruiken. Een oplossing om de draagvermogenindex te verhogen is bijvoorbeeld het gebruik van een extra laag karkas.

Versterkte banden ten opzichte van Run-Flat-banden

Het is nuttig om te weten dat de XL-versteviging in banden betrekking heeft op iets heel anders dan Run on Flat-technologie. Ondanks de robuuste constructie kunt u op deze banden, in tegenstelling tot de laatstgenoemde, niet doorrijden na een lekke band, omdat ze geen speciaal, stijfmakend inzetstuk hebben. In geval van schade moeten ze op dezelfde manier worden behandeld als normale banden met de aanduiding SL (Standard Load).

U weet al wat XL-banden zijn. Wat betekent het dat banden Run Flat zijn en hoe werken zulke modellen? Ontdek het in dit artikel: Runflat - wat zijn dit voor banden en zijn ze het waard om in te investeren?

XL-banden - is het het waard om voor te kiezen?

Informatie over de noodzaak van gebruik van banden met de XL-aanduiding is meestal te vinden in de handleiding van het voertuig. Dit kan gelden voor stationwagens, grote sedans en bestelwagens. Versterkte banden worden ook vaak gebruikt op sportauto's met hoge prestaties.

Als de fabrikant van uw voertuig XL-modellen heeft gehomologeerd, is het essentieel om hieraan te voldoen. Banden kopen met een standaard draagvermogen omwille van een lagere prijs schendt onze veiligheidsvoorwaarden en kan onaangename of zelfs gevaarlijke gevolgen hebben. Een dergelijk verzuim kan in extreme gevallen leiden tot een botsing of een ongeval. Het is ook nuttig om te weten dat als we, ondanks de noodzaak om XL-banden te gebruiken, gewone SL-banden gebruiken, de verzekeringsmaatschappij de claim mogelijk niet uitbetaalt.

Versterkte banden zijn het kopen waard indien:

  • We vaak zwaar beladen rijden: ze kunnen een positief effect hebben op de levensduur van de hele set,
  • een auto hebben met een motor met hoog vermogen: ze bieden meer stabiliteit in bochten en een betere reactie op accelereren en remmen vanaf hoge snelheden.