Weet u wat een versterkte band is en hoe de markeringen ervan te ontcijferen? Controleer wanneer kan het worden toegepast en wat de voor- en nadelen met het gebruik ervan zijn verbonden.

Versterkte banden zijn geschikt niet alleen voor bestelwagens.

Versterkte banden zijn geschikt niet alleen voor bestelwagens.

Versterkte banden - wat is dat?

Voor elke bandenmaat wordt een belasting index gedefinieerd. De indexwaarde wordt strikt door technische organisaties bepaald die bandenfabrikanten verenigen zoals ETRTO (European Tire and Rim Technical Organisation). De versterkte banden worden aan grotere belasting en druk aangepast, anders dan voor de standaardversie voorzien. Ze worden ontworpen voor gevallen wanneer een hoger dan een standaard draagvermogen vereist wordt.

Markering van de versterkte banden

De versterkte banden worden als volgt gemarkeerd:

  • Extra Load (XL)

  • Reinforced (Reinf)

Minder vaak voorkomende markering zijn EXL, RFD of RF. De meest populaire markering van de banden nu is XL en vervangt de afkortingen die binnen de in de laatste jaren op de markt geïntroduceerde kaders functioneren.

Markering van de versterkte banden -

Markering van de versterkte banden - "Extra Load".

Markering van de versterkte banden -

Markering van de versterkte banden - "reinforced". 

Wat is het verschil tussen versterkte banden en standaardbanden?

De banden met de standaard draagvermogen voor een bepaalde maat worden als  SL (Standard Load)  gedefinieerd. Het verschil tussen een versterkte en SL band bestaat erin dat de XL-band, naast de standaardvereisten voor een bepaald maat, ook een optie voor de toepassing van een hogere druk heeft en daardoor ook over een verhoogd draagvermogen beschikt.

De XL-banden ende  standaardbanden verschillen van buiten nauwelijks, de verschillen zijn binnen verborgen. De verhoogde draagvermogenindex wordt bereikt door verandering in het front (het banddeel onder het loopvlak) of in de hiel van de band. Een dergelijke verandering kan door middel van gebruik van sterkere materialen doorgevoerd worden, door versterking van de basiselementen van de band of door gebruik van aanvullende elementen. Een van de toegepaste oplossingen om de belasting index te verhogen, is bijvoorbeeld het gebruik van een aanvullende koordlaag.

Wat kenmerkt de versterkte banden?

De versterkte XL banden zijn gekenmerkt door een groter draagvermogen omdat hun constructie/opbouw het mogelijk maakt om hogere luchtdruk in de band aan te passen. De toegestane maximale belasting per wiel hangt altijd met de luchtdruk samen. In geval het voertuig voor de toepassing van versterkte banden goedgekeurd wordt, staat de informatie over de aanbevolen druk in het voertuigboek vermeld.

In de onderstaande tabel worden de drukwaarden aangegeven die voor het wiel en de gerelateerde waarden van de toegestane belasting toegepast worden. Er werd de maat 205/55 R16 gekozen. Een standaard draagvermogen index in dit geval is 91 waarbij een maximale belasting van 615 kg per wiel toegestaan is. De XL-versies van deze maat hebben meestal de index 94 waardoor de maximale belasting per wiel tot 670 kg verhoogd wordt.

Tabel van samenhang tussen druk en belasting voor een voorbeeldmaat 205/55R16:

 205/55 R16 91 NL205/55 R16 94 XL

Druk (kPa)

150160170180190200210220230240250260270280290

Draagvermogen (kg)

410430450475495515535555575595615615635650670

Hoger draagvermogen van de band verhoogt het weerstandsvermogen bij hoge snelheid. Wanneer er verschillende snelheidsindexen in een gegeven maat en bandenmodel staan vermeld, zal de XL-markering naar de hoogste snelheidsindex verwijzen.

Weet u dat...

De versterkte C banden zijn voor bestelwagens geschikt en zijn door een hoge draagvermogenindex en een lagere snelheidsindex gekenmerkt. De C-banden, of anders  de versterkte transportbanden genoemd, kunnen in auto's met een maximale lading van 3,5 ton worden gebruikt.

XL-banden - voordelen

De voordelen van de versterkte banden die van het verhoogde draagvermogen voortvloeien:

  • Bij hetzelfde gebruik van normale en versterkte banden, zal de duurzaamheid van de laatste hoger zijn. Met XL-banden wordt meer kilometers gereden zonder interne schade als gevolg van gebruik, zelfs bij zwaar gebruik. De voorwaarde is om de door de voertuigfabrikant aanbevolen druk te respecteren.

  • De versterking van een band heeft invloed op de grotere weerstand tegen mechanische schade veroorzaakt bv. door een dynamisch aanrijden op een stoeprand.

  • Betere tractie- en gripeigenschappen van een band. Grotere stijfheid van de banden zorgt voor stabiliteit, beter bochtengedrag, snellere reactie in bochten, efficiëntere krachtoverdracht naar het wegdek en een grotere weerstand tegen overbelasting (versnelling, remmen, centrifugale krachten op bochten).

Versterkte banden voor een personenauto? Er moeten eerst de voor- en nadelen worden geanalyseerd.

Versterkte banden voor een personenauto? Er moeten eerst de voor- en nadelen worden geanalyseerd.

XL-banden - nadelen

De meest karakteristieke nadelen van versterkte banden zijn:

  • Hoger geluidsniveau. Bij de geluidhomologatie van versterkte banden worden de normen met 1 dB verhoogd.

  • De toegepaste versterkingen veroorzaken een grotere dikte in het front (onder het loopvlak) en in de schouder van de band wat op zijn beurt de rolweerstand en dus het brandstofverbruik kan verhogen.

  • De versterkingen veroorzaken meestal een toename van het bandgewicht wat brandstofverbruik verhoogt.

  • Aanpassingen van banden kunnen ook een negatief invloed op het rijcomfort hebben maar de veranderingen zijn minimaal en bijna onmerkbaar voor de bestuurder.

XL-banden - zijn ze het waard?

Meestal wordt de informatie over de noodzaak van de toepassing van de XL-banden in de  voertuighandleiding  vermeld. Dit kan van`s, grote sedans, stationwagens en bestelwagens betreffen. Vaak worden versterkte banden ook in sportwagens met hoge prestaties gebruikt.

Als de fabrikant van ons voertuig hem met versterkte banden heeft goedgekeurd, moet dit strikt worden nageleefd. Het aanschaffen van banden met een standaard draagvermogen omdat ze goedkoper zijn dan de XL-banden, is in strijd met de veiligheidseisen en kan onaangename gevolgen hebben (bij een aanrijding of een ongeval kan de verzekeringsmaatschappij ons geen schadevergoeding uitbetalen).

De versterkte banden zijn aanbevolen wanneer:

  • er vaak met zware lasten wordt gereden: hun toepassing kan de levensduur van het hele stel positief beïnvloeden.

  • we over een auto met een hoog motorvermogen beschikken: dan wordt meer stabiliteit in bochten en betere reacties op versnelling en remmen bij hoge snelheden verkregen.