Bedrijven, groot en klein, zijn afhankelijk van de bestelwagen, en hiervan rijden er zo’n 940.000 rond in Nederland. En als je toevallig een eigenaar van een klein bedrijf bent is het erg waarschijnlijk dat je bestelwagen de onderneming gaande -en klanten tevreden- houdt. Uiteraard zorgt een goed preventief onderhoud ervoor dat dit bedrijfsmiddel niet stilstaat. Maar heb je ook voldoende nagedacht over de rol van de banden? We lopen hier de belangrijkste factoren voor de banden van je bestelwagen na.

Witte bestelbus rijdt over snelweg

Bestelwagens hebben speciale banden nodig

Bestelwagens zijn veelzijdig. De standaard gesloten bestelwagen kan niet alleen zware lasten vervoeren, maar kan een tal van varianten aan functies vervullen. Sneltransport, geklimatiseerd, personen et cetera. De overeenkomst tussen alle bestelwagens is dat ze niet voor de deur staan om de buren jaloers te maken; ze zijn dagelijks van vroeg in de morgen tot laat in de avond onderweg. Dit betekent dat je bestelwagen veel kilometers aflegt - en daarmee wordt ook veel van de banden vereist. Hoe, en waarvoor, je de bestelwagen gewoonlijk gebruikt zal bepalen wat voor soort banden je moet kopen. Factoren zoals het gemiddelde laadvermogen, afstand die je aflegt, of je vaak op oneffen of onverharde wegen, zoals bouwwerven, rijdt en wat voor comfortniveau nodig is, wegen allemaal mee in de besluitvorming. Door banden te monteren die passen bij het gebruik van de bestelwagen wordt de prestatie en de veiligheid geoptimaliseerd. Ook zal de bandenpech tot een minimum beperkt worden, allemaal belangrijke factoren voor de bedrijfsfinanciën.

verschillende soorten autobanden in een bandenshop

Bestelwagens hebben versterkte banden nodig

Klinkt logisch, maar hoewel ze er hetzelfde uitzien, zijn bestelwagenbanden niet hetzelfde als autobanden. Ze verschillen in een aantal aspecten, voornamelijk omdat bestelwagenbanden zijn ontworpen om veel zwaardere ladingen te dragen met een hogere bandenspanning en ze zijn over het algemeen dus robuuster. Er zijn verschillende soorten banden met verschillende laadcapaciteiten op de markt. Ten eerste zijn er bestelwagenbanden die worden omschreven als Extra Load (XL) of Reinforced (RF). Deze zijn gebaseerd op autobanden, maar zijn versterkt zodat ze zwaardere ladingen kunnen dragen en met een hogere bandenspanning functioneren. En dan zijn er speciale banden met de markering 'C' voor ‘commercial’ of ‘cargo’ op de zijwand, wat betekent dat ze specifiek ontworpen zijn voor gebruik op bestelwagens en lichte vrachtwagens. Deze ‘C’ banden kunnen tot 3,5 ton belast worden en hebben twee draagvermogen indices, zoals 113/111, waarbij het eerste nummer de band gemonteerd op een dubbele velg aanduidt, en de tweede op enkele velg. Deze banden zijn speciaal ontwikkeld om veel zwaardere belast te kunnen worden met een lagere snelheidsindex. Welke bestelwagenbanden je ook kiest, het is altijd verstandig om ervoor te zorgen dat je de aanbevelingen van de fabrikant van je bestelwagen controleert en rekening houdt met het gebruik van de bestelwagen.

Met de juiste banden rijdt je bestelwagen veiliger en economisch

Groene bestelwagen met nieuwe autobanden

Ook met een bestelwagen moet je soms een noodstop maken. Bij een droog wegdek zal dat meestal geen problemen opleveren, maar in het verfrissende Nederlandse klimaat zal het natte wegdek meer van de banden eisen. Premium bestelwagenbanden zijn gemaakt van hoogwaardige geavanceerde compounds en hebben speciaal ontworpen loopvlakpatronen die een uitstekende grip op nat wegdek bieden. Cruciaal is dat een betere grip een kortere remweg betekent en een lager risico op aquaplaning. Een band met het beste remvermogen op nat wegdek verbetert de veiligheid van de bestuurder aanzienlijk. Voeg hieraan toe dat de bestelwagen zwaar en ongelijk beladen kan zijn en het is duidelijk dat het monteren van de beste banden voor uw bestelwagen alle verschil kan maken in natte, regenachtige weersomstandigheden. 

Premium bestelwagenbanden beschermen niet alleen de bestuurder maar ze helpen ook de veiligheid van de bestelwagen en lading te waarborgen. De prestatie van de band op een nat wegdek kun je uit het bandenlabel aflezen. Op dit bandenlabel kun je ook vinden hoe de band presteert qua brandstofverbruik. Een bestelwagen maakt altijd veel kilometers, dus dit is zeker een factor om mee te nemen in de afweging. Als je minder brandstof verbruikt, dalen niet alleen je kosten, maar je stoot ook minder CO² uit. En de steeds strengere milieuwetgeving maakt bezorging in veel binnensteden onmogelijk met een té vervuilende bestelwagen. En ook het rijcomfort wordt op dit bandenlabel aangegeven als hoeveelheid lawaai die de band produceert, en het is een natuurlijk een goed idee om de chauffeur zo min mogelijk onnodig te vermoeien. Onderaan op het bandenlabel staat dit in dB en wordt uitgedrukt door drie golfjes. Bij een golfje minder halveert de geluidssterkte, dus van drie golfjes naar één golfje is het lawaai maar liefst 75% minder.

Tot slot

Het is verleidelijk om budget banden aan te schaffen gezien de veel lagere prijs. Maar als je tijdsverlies door bandenpech en de irritatie (of boetes) van klanten meerekent is het duidelijk dat je beter voor een kwaliteitsband kunt kiezen die speciaal versterkt is. Budget banden gaan bovendien veel minder lang mee, wat ook weer extra tijd bij de bandenboer betekent voor onderhoud en vervanging. Bestelwagenbanden zijn zo gelabeld dat je begrijpt hoe verstevigd ze zijn. Om te beginnen zijn er de ‘Extra Load’ (kortweg XL) en ‘Reinforced’ (RF) banden. Dit zijn eigenlijk autobanden die zijn versterkt om iets meer gewicht te kunnen dragen. Als je bestelwagen wordt gebruikt voor veel zware leveringen, raden we ze niet aan. In plaats daarvan raden we bestelwagenbanden met het label 'C' aan, omdat deze zijn ontworpen voor gebruik op bestelwagens. Het zijn niet alleen autobanden die zijn versterkt, maar ze kunnen veel zwaardere ladingen dragen en zijn bestand tegen ruwer wegdek. Deze zijn vooral handig als je op veel landwegen of bouwplaatsen rijdt. Het gebruik van de speciale ‘c’ cargo banden komt zowel de veiligheid als de portemonnee ten goede!