Moderne winterbanden moeten niet alleen de veiligheid onder moeilijkere weersomstandigheden garanderen, maar de automobilist ook een goede juiste rijervaring en comfort bieden. Daarom is het zo belangrijk om goed te kiezen uit de vele beschikbare opties op de markt. Voordat je een specifiek model kiest, is het de moeite waard om naar de mening te luisteren van automobilisten die dagelijks op 185/60 R15 banden rijden.

Drie auto’s rijden op een besneeuwde weg. Winterbanden maat 185/60 R15 zijn te vinden op vele populaire automodellen.

Wist je dat…

…185/60 R15 een van de meest populaire bandenmaten in Europa is? Sinds enkele jaren loopt deze maat voorop bij de meest voorkomende fabrieksuitrustingen voor auto's in het B- en C-segment. Zo'n maat is bijvoorbeeld te vinden op zeer populaire modellen zoals de Volkswagen Golf en Polo, Seat Leon en Opel Vectra.

Jouw mening telt

Elke dag krijgen we honderden meningen over banden van onze klanten. Op basis daarvan maken we lijsten van de meest aanbevolen modellen. We houden rekening met zowel het aantal afgegeven beoordelingen als met de gemiddelde score. In de lijst van dit jaar voor maat 185/60 R15 was er veel lof voor zowel de duurste premiumklasse modellen als de voordeliger oplossingen. Laten we eens kijken naar wat voor soort banden er door automobilisten werd gekozen op Oponeo:

ModelGemiddelde beoordeling voor maat *
Nokian WR D45,45
Hankook Winter i*cept RS2 W4525,35
Nokian WR Snowproof5,3
Firemax FM805+5,2
Fulda KRISTALL MONTERO 35,2

* beoordelingen die tussen januari 2019 en oktober 2020 door de klanten van Oponeo zijn toegekend. De beoordelingen werden toegekend op een schaal van 1 tot 6. De lijst bevat modellen die het vereiste minimumaantal beoordelingen hebben opgeleverd. De resultaten die in onze winkel worden getoond kunnen afwijken van de resultaten die in de lijst zijn opgenomen. De getoonde waarderingen gelden alleen voor banden in maat 185/60 R15.

Nokian WR D4

De eerste plaats op het podium is bezet door een model van de Finse premiumfabrikant Nokian, de WR D4. Deze band, uitgerust met een speciaal directioneel loopvlak, is een echte wintergladiator die niet bang is voor sneeuw, modder of ijzige wegen.

Het brede middenrib helpt om de stabiliteit tijdens het rijden te behouden en een revolutionair systeem van lamellen en agressief geplaatste centrale blokken stelt je in staat om te genieten van uw reis onder alle weersomstandigheden.

Opmerkelijk is ook het mengsel van natuurrubber, silica en koolzaadolie. Hierdoor blijft de band niet alleen flexibel, waardoor de remprestaties bij lagere temperaturen verbeteren, maar wordt ook de rolweerstand verminderd. Dit is getest tijdens omstandigheden in het afgelegen Lapland bij de Noordpool, ‘s werelds meest afgelegen bandentestfaciliteit.

De Silent Sidewall-technologie, een nieuw zijwandontwerp dat het geluid tijdens het rijden vermindert, is een bijkomend groot voordeel van dit model. Dit onderscheidt de band van veel andere producten omdat comfort bij winterbanden te vaak een secundaire kwestie is.

Jullie meningen:

LEON:

De banden hebben goed gepresteerd tijdens het winterseizoen. Ze hebben me positief verrast. De monteur die de banden monteerde, zei meteen dat ik er zeer tevreden over zou zijn. Hij heeft gelijk gekregen! Ze laten het water heel goed uit de wielen lopen. Goede grip op zowel droog als nat asfalt. De remweg is erg kort.

Ze deden het ook erg goed in de sneeuw. Zelfs in de diepere sneeuw waren er geen problemen met optrekken. De auto gedroeg zich iets minder op warmere dagen, bij +10 graden vind ik (voor het wisselen van de zomerbanden), dat hij slechter remt (langere remweg), maar er waren verder geen problemen met de grip.

Binnenin het voertuig zijn ze niet bijzonder luidruchtig en het brandstofverbruik was niet veel anders dan bij mijn zomerbanden. Alle bovenstaande waarnemingen worden bevestigd door de index van deze banden. Ik kan ze van harte aanbevelen. Ze zijn hun prijs waard. Het heeft geen zin om te veel te betalen voor duurdere producten.

Gerard Dekkers:

Jarenlang heb ik op banden van verschillende fabrikanten gereden, ik heb de Nokian WR D4 gekocht op aanraden van een vriendin en het was een schot in de roos! Zeer stille en comfortabele banden, geweldige demping van hobbels op de weg en vooral fantastisch onder winterse omstandigheden. Absoluut de moeite waard deze banden.

J.G:

De prijs van de banden is in verhouding tot de kwaliteit zeer goed. De auto rijdt er heel goed op, je voelt alle hobbels op de weg minder, wat erg belangrijk is bij een harde vering. De auto heeft veel grip en slipt zelfs niet bij abrupt remmen. Gewoon geweldige banden.


Hankook Winter i*cept RS2 W452


De eervolle tweede plaats in de ranglijst voor maat 185/60 R15 is ingenomen door de Koreaanse fabrikant Hankook. De Winter I*cept RS2 W452 krijgt niet voor het eerst erkenning van de automobilist. Dit is te danken aan het uitzonderlijk goede compromis tussen de prijs en kwaliteit. Deze Koreaanse banden zijn beroemd om hun moderne technologische oplossingen, die perfect werken tijdens het winterseizoen.

De Hankook Winter I*cept RS2 W452 onderscheidt zich vooral door zijn uitstekende afwerking, waarbij zelfs aan de kleinste onderdelen aandacht is besteed. Dit maakt de band niet alleen duurzaam, maar ook ideaal voor de winterse omstandigheden van het Europese klimaat.

Het directionele loopvlak van de band is voorzien van een nieuwe randtechnologie die het risico op slippen minimaliseert en zorgt voor meer stabiliteit en grip bij het rijden op ijzige wegen. 3D-elementen en een nieuw silicacompound verbeteren de tractie onder natte en besneeuwde omstandigheden. De veelzijdigheid wordt benadrukt door de automobilisten die dagelijks gebruik maken van de Hankook Winter I*cept RS2 W452.

Jullie meningen:

Maikel:

Ik denk dat dit een van de beste keuzes is voor een auto als de Fabia II. Bij het rijden in heuvelachtig gebied zoals waar ik woon, geeft het veel grip op elk soort wegdek, zelfs in de sneeuw. Ik heb nog nooit problemen gehad met bergopwaarts rijden op besneeuwde wegen, en de ABS wordt echt laat geactiveerd. Als winterband presteert deze ook heel goed aan het begin van de winter, als de temperaturen nog hoog zijn. De band blijft stevig in bochten en er zijn geen tekenen dat hij te zacht zou zijn. Ik raad ze van harte aan voor automobilisten met een rustige rijstijl.

Rik:

Deze banden zijn echt goed. Je kunt nauwelijks slippen in de regen., zelfs niet in mijn kleine, lichte auto. Ik heb deze banden gehad op mijn Opel Astra 4 en ik was erg tevreden, dus heb ik ze ook gekocht voor mijn stadsauto. Niks op aan te merken.

BB:

De banden hebben grip op nat wegdek maar ook in de sneeuw en modder. Ze hebben goede eigenschappen en een tamelijk korte remweg. Mijn auto blijft goed op in het spoor, zonder onder- of overstuur.


Nokian WR Snowproof

Het podium wordt gecompleteerd door een ander model van de Finse premiumfabrikant Nokian. De WR Snowproof is de nieuwste in de WR-serie, die de harten van de Europese automobilisten heeft gestolen. In tegenstelling tot de WR D4 is de WR Snowproof ontworpen voor meer gevarieerde winters en temperaturen, wat perfect past bij de huidige omstandigheden op ons continent.

Bij het maken van zijn nieuwe winterbanden heeft Nokian het Alpin Sense Grip-concept ontwikkeld en een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het algehele ontwerp van het model. Dit is vooral van grote invloed geweest op het rubbermengsel, dat nu zijn volledige eigenschappen behoudt binnen een breder temperatuurbereik dan voorheen. Hierdoor is de band ook beter aangepast aan warmere periodes in de winter.

Het nieuwe concept heeft de klassieke groeven een agressiever uiterlijk gegeven zodat de band net zo goed presteert op sneeuw als op droge, koude wegen. Wat zeggen gebruikers over de Nokian WR Snowproof?

Jullie meningen:

Lennart Brouwer:

Ik heb eind 2019 (november) Nokian Snowproofs in maat 185/60/15 gekocht.
Ik gebruik ze vooral in het stadsverkeer. Ik raad het nieuwste product van Nokian echt aan want de banden zijn geluidloos en gedragen zich perfect op een droog en nat wegdek.

Ik heb de categorie sneeuw en modder beoordeeld met een 6, maar wat betreft het rijden op sneeuw of modder kan ik de banden niet beoordelen, aangezien er het afgelopen jaar niet zo’n winter in Amsterdam is geweest. In deze categorie is mijn opinie gebaseerd op mijn rijervaring met eerdere modellen Nokian-banden. Door de uitzonderlijke profieldiepte, het fraaie uiterlijk en het zeer hoge aantal lamellen zou ik het beslist weer een 6 geven.

Ik beveel deze banden over het algemeen ten zeerste aan. Uitstekende prijs voor een nieuwe band in het winterseizoen 2019/2020.

Theo Janssen:

De banden vervullen hun functie op een hoog niveau, waardoor ik me veilig en comfortabel voel. Dit is echter geen verrassing, want NOKIAN is een bandenfabrikant wiens producten ik al jaren kies en gebruik.


Claudia:

Ik ben erg tevreden over de banden, ze hebben hele goede grip op het wegdek. Niets op aan te merken.


Firemax FM805+


Firemax FM805+ is de enige vertegenwoordiger van de economyklasse in deze lijst. Het is een uitstekende optie voor bezitters van personenauto's die op zoek zijn naar betaalbare en betrouwbare banden voor het winterseizoen.

De ontwerpers hebben een gewaagde keuze gemaakt door te kiezen voor een asymmetrisch loopvlakprofiel band, maar het bleek een schot in de roos. Omdat er aan de buiten- en binnenkant van het loopvlakprofiel verschillende structuren zitten, kun je met deze banden onder bijna alle omstandigheden rustig de weg op.

De talrijke lamellen en lengtegroeven zorgen voor een uitstekende grip op de sneeuw, waardoor de auto ook tijdens sneller rijden onder controle blijft. Het zachte, flexibele rubbermengsel zorgt voor een groter contactoppervlak met de weg.

Firemax-banden onderscheiden zich van concurrerende modellen in de budgetsector door hun goede rijcomfort en veiligheid onder uiteenlopende omstandigheden. Delen de automobilisten deze mening?

Jullie opinie:

EDI:

Geluidloze en zekere banden. Prijs-kwaliteitsverhouding zeer goed. Ik had banden die 2x duurder waren dan firemax en er is geen noemenswaardig verschil. De duurdere waren zelfs luider.

Edwin te Velthuis:

Ik raad deze aan alle weggebruikers aan. Ik heb winterbanden voor mijn Meriva gekocht op Oponeo, nadat ik ze had getest op een droge, natte en ijzige weg. Ik heb een set aangeschaft voor een Renault Kangoo. Ze doen het echt top dus ik raad ze zeker aan. Groeten.

John:

De banden zijn beter op sneeuwmodder en slechter op ijs, maar in deze prijsklasse een uitstekende keuze voor gematigde stadsritten, ze zijn vrij stil, ik kan ze van harte aanbevelen.

Frank:

Wat de banden betreft: ik rij veel, wel zo’n 1000 km per week en ze presteren geweldig, het is echt de moeite waard om deze banden te kopen.Fulda KRISTALL MONTERO 3

Fulda staat synoniem voor Duitse betrouwbaarheid. Deze middenklasse-fabrikant heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat zijn KRISTALL MONTERO 3 model adequate veiligheid, duurzaamheid en prestaties biedt voor elk winterseizoen.

Het model is al een aantal jaren op de markt, maar de populariteit onder automobilisten zou geen verrassing moeten zijn. Het moderne directionele loopvlakprofiel met afgeronde centrale groeven is uiterst geschikt voor zowel sneeuw als regen, waardoor deze band extreem veelzijdig is.

Het grote voordeel van een zodanig ontworpen band is de juiste verdeling van de druk over het gehele loopvlakprofiel. Dit heeft positieve invloed op de slijtage, die langzaam en vooral zeer regelmatig is. De band werkt als een geheel, waardoor de automobilist tijdens het rijden de volledige controle over de auto heeft.

Onze gebruikers waarderen vooral de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van het product, die zelfs in de middenklasse in dit opzicht opvalt. Laten we eens kijken naar de meest interessante beoordelingen van onze klanten.

Jullie meningen:

Ton:

Ook al heb ik pas een paar kilometer op bovenstaande genoemde banden gereden, ik kan bevestigen dat het aan mijn verwachtingen voldoet. De auto rijdt goed, ik heb nog nooit problemen gehad met veilig remmen. De banden veroorzaken nergens problemen en de auto stopt altijd op een veilige afstand van een hindernis op de weg. Ik raad ze ten zeerste aan.

Zwart445:

Ze doen het erg goed op droog en nat wegdek, in de modder en sneeuw en op licht terrein. Ik heb de gelegenheid gehad om met deze banden te rijden in zowel strenge winters als onder volledig droge omstandigheden, bij temperaturen boven 0. Voor mij zijn dit de beste banden in deze prijscategorie.

David:

Tientallen van onze bedrijfsauto's rijden op deze banden en we hebben nooit problemen.
- relatief stil
- vrij bestendig
- goed op nat wegdek
- uitstekend onder winterse omstandigheden
De prijs is in dit geval niet evenredig met de kwaliteit, want die is veel hoger dan de prijs doet vermoeden!