Economybanden zijn altijd populair onder automobilisten. De toegankelijke prijs is het belangrijkste argument voor de keuze en is helemaal geen voorteken van slechte kwaliteit. De banden uit de laagste prijsklasse zijn een interessant alternatief voor sets uit het midden- en premiumsegment. Het is echter wel een goed idee om te kiezen voor erkende fabrikanten wier producten dagelijks door de chauffeurs in ons land worden gebruikt. Veel gebruikers raden economybanden aan, wat je kunt lezen in de beoordelingen van gebruikers op Oponeo.nl. Op basis daarvan is deze ranking tot stand gekomen.

samochody jadące przez mostEconomybanden zijn met name aanbevolen voor een rustige rijstijl en gematigd klimaat.

Het aantal beschikbare modellen op de markt is duizelingwekkend. Dat geldt vooral als je geïnteresseerd bent in economybanden, die naast een aantrekkelijke prijs ook bevredigende prestaties bieden. In het budgetsegment vind je vele merken, het ene bekender dan het andere, maar voor een onwetende automobilist lijken de producten wellicht allemaal op elkaar. Dat is niet verwonderlijk, want de verschillen worden bepaald door details als een geoptimaliseerd loopvlakprofiel en de samenstelling van het rubbermengsel.

Bekijk ons aanbod van goedkope banden.

Met deze dilemma's in gedachten hebben we een selectie gemaakt van aanbevolen banden uit de economyklasse. De ontstane ranking is gebaseerd op de meningen van onze klanten, die de producten van dag tot dag kunnen uittesten. Welke banden verdienden een onderscheiding? Bekijk hieronder de resultaten.

De beste economybanden van 2022 volgens klanten van Oponeo

ModelGemiddelde beoordeling
Dębica Presto UHP 25,35
Barum Bravuris 5HM5,35
Dębica Presto HP25,30
Imperial Ecodriver 45,25
Kormoran Road Performance5,25

*Bij het opstellen van de ranking is alleen rekening gehouden met banden die een bepaald aantal opinies hebben gekregen tussen 01-01-2021 en 01-03-2022. De gemiddelde beoordeling heeft alleen betrekking op deze periode en de cijfers kunnen verschillen van de huidige cijfers op onze website. De beoordelingen worden toegekend op basis van vragenlijsten die we ontvangen van onze klanten, die banden hebben beoordeeld op een schaal van 1 tot 6 (waarbij 6,0 het hoogste cijfer is)

Dębica Presto UHP 2

Een van de best beoordeelde banden bleek een Pools product, de Dębica Presto UHP 2. Deze band blijft nieuwe klanten aantrekken met zijn stabiele prestaties en bestendigheid. Dit is met name te danken aan de solide uitvoering en goede kwaliteit grondstoffen, die getuigen van de goede reputatie van het merk.


De Dębica Presto UHP 2 is een Ultra High Performance-band die gericht is op eigenaars van auto's met groot vermogen die genieten van dynamisch rijden bij hogere snelheden. Het asymmetrische loopvlak presteert goed in de zomer en is verantwoordelijk voor de veiligheid onderweg. De grip op droge wegen is te danken aan de verstijfde binnenrib. 

De tractie op natte wegen wordt bewerkstelligd door talrijke inkepingen en groeven en afgeronde schouders. Zo hoeven automobilisten niet bang te zijn om de controle over de auto te verliezen. Bovendien zorgt het moderne rubbermengsel voor een lagere rolweerstand, zodat het voertuig minder brandstof verbruikt.

Barum Bravuris 5HM

Precies even goed is er gescoord door een band uit Tsjechië, de Barum Bravuris 5HM. Deze band is al meerdere malen onder de loep genomen in branchetests. Bij de ADAC, ÖAMTC en TCS tests van dit jaar kreeg de Barum de beoordelingen "aanbevolen" en "bevredigend", wat echt een goed resultaat is.


Ondanks zijn wortels in de economysector presteert de Bravuris 5HM echt goed in de zomer. De band is ontworpen voor een groot aantal kilometers, wat mogelijk is dankzij het polymeercompound en de 15% langere levensduur ten opzichte van de vorige generatie. Op banden van Barum stuurt de auto zeker, ongeacht de weersomstandigheden. 

Dat is te danken aan de goed doordachte constructie met zijblokken met gesloten constructie en een stelsel van blokkerende naden. Automobilisten waarderen de band om het zuinige brandstofverbruik door verbeterde componenten. De Barum Bravuris 5HM is dermate veelzijdig dat deze zowel in de stad als op veeleisende routes een betrouwbare kompaan is.

Dębica Presto HP 2

In het overzicht van dit jaar is Dębica dubbel aanwezig. De nieuwste generatie van een populair model staat op de derde trede van het podium. Het ontwerp is met name gebaseerd op onderdelen die zorgen voor grip bij hogere snelheden en is daarmee geschikt voor een dynamische rijstijl.

De fabrikant heeft gekozen voor een asymmetrisch loopvlak met twee afzonderlijke zones: 

  • De eerste heeft massieve blokken met een groot contactoppervlak die zorgen voor stabiliteit en voldoende stijfheid bij hogere temperaturen. 
  • Het tweede, uitgebreidere gedeelte heeft als taak om water af te voeren op natte wegen en bescherming te bieden tegen aquaplaning

De band is een ideaal compromis tussen prijs en kwaliteit, waaronder toegepaste technologieën en materialen. Daarmee is het een uitstekende oplossing voor automobilisten die op zoek zijn naar economymodellen met een sportiever karakter. Het succes van Dębica kan zeker niet los worden gezien van het Amerikaanse Goodyear, dat sinds jaar en dag technologische ondersteuning en distributiehulp biedt aan het Poolse merk.

Imperial Ecodriver 4

De Imperial Ecodriver 4 geniet grote interesse onder automobilisten net als andere modellen van deze Belgische fabrikant. Ieder nieuw model wint steevast in rap tempo nieuwe fans, en dat is ook dit keer weer het geval. Als je geen grote aanslag op je portemonnee wilt plegen maar toch een band wil met gelijkmatige prestaties, ga dan deze zomer voor de Ecodriver 4.


De band profiteert optimaal van het asymmetrische loopvlak dat is afgestemd op regen, zodat rijden onder slechte weersomstandigheden toch comfortabel en veilig is. De aanwezigheid van drie omtrekgroeven verbetert de tractie en verkort de remweg op nat wegdek. Ook belangrijk zijn de talrijke inkepingen, die het risico op aquaplaning reduceren.

Zo houd je de controle over het voertuig ongeacht waar de reis naartoe gaat. De fabrikant heeft ook gezorgd voor slijtagevastheid, wat te danken is aan een goed samengesteld rubbermengsel.

Kormoran Road Performance

Op de laatste plaats staat de Road Performance van een bekende Europese fabrikant. Kormoran heeft uitgebreide technologische resources en distributiesteun van een icoon uit de branche, het Franse Michelin.

De Road Performance is een optie voor automobilisten die op zoek zijn naar een veelzijdige band voor in de zomer. Het is een zeer goede keuze uit het economysegment, zowel voor mensen met een gematigde rijstijl als diegenen die liever dynamischer onderweg zijn. Dat is allemaal te danken aan het asymmetrische loopvlak, dan enerzijds zorgt voor stabiliteit en controle en anderzijds goed water afvoert en een lage rolweerstand waarborgt. 

De Kormoran Road Performance is een band die het ook goed doet tijdens dagelijkse ritten op het droge. Het is een goede investering omdat het geavanceerde silicamengsel elasticiteit en een laag slijtageniveau garandeert.

Waar moet je op letten bij het kiezen van zomerbanden uit de economyklasse?

De zomer is een periode van hoge temperaturen maar ook van zware en moeilijk voorspelbare regenval. Daarom zijn geschikte banden in dit seizoen geen overbodige luxe. Ze moeten 

vooral een goed loopvlak hebben dat onder allerlei situaties betrouwbaar is. Voor personenauto's zijn asymmetrische en directionele loopvlakken het best omdat deze zich vloeiend aanpassen aan de geprefereerde rijstijl. 

Zomerbanden verschillen aanzienlijk van winterbanden. De loopvlakblokken zijn massiever en beschikken over minder lamellen en randen. Alles moet ervoor zorgen dat het contactoppervlak zo groot mogelijk is, wat essentieel is voor de grip, vooral bij een dynamische rijstijl. 

Een heel belangrijk aspect is het rubbermengsel, oftewel het materiaal waar de band van gemaakt is. In zomerbanden moet het mengsel vooral zorgen voor stijfheid en bestendigheid, twee essentiële factoren voor gebruik bij hogere temperaturen.