De sneeuw is gesmolten en de natuur komt weer tot leven. Wat doen automobilisten in de lente? Een bandenwissel inplannen natuurlijk. Vaak gaat dit gepaard met de aankoop van een nieuwe set en daarom hebben we een overzicht gemaakt van de beste zomerbanden maat 195/65 R15 van 2021. Het enige criterium voor deze ranglijst zijn de beoordelingen en recensies van andere weggebruikers. Vertrouw op hun mening en je zult vast en zeker een band kopen die 100% aan je verwachtingen voldoet.  

Ford Focus is een van de auto’s waarop banden in de maat 195/65 R15 worden gemonteerd (fot. ford.com)Ford Focus is een van de auto’s waarop banden in de maat 195/65 R15 worden gemonteerd (fot. ford.com)

De ranking van zomerbanden maat 195/65 R15 volgens gebruikers van OPONEO 

195/65 R15 is een van de meest veel voorkomende maten. Het is ook een bestseller in onze winkel. Dat is niet verwonderlijk aangezien deze band past op auto's als de Kia Cee’d, Volkswagen Passat, Renault Megane, Opel Astra, Skoda Octavia en Ford Focus

Drie banden die vorig jaar in de prijzen vielen, zitten nu opnieuw in de top vijf, en de overige twee zijn nieuwkomers:

ModelBeoordeling*
Dunlop SP Sport Bluresponse5,65
Continental EcoContact 65,65
Nokian Wetproof
5,60
Goodyear Efficientgrip Performance
5,55
Uniroyal RainExpert 3
5,50

*de beoordelingen betreffen de concrete bandenmaat. De algehele beoordeling van het gegeven model kan iets afwijken van het weergegeven cijfer. Er geldt een schaal van 1 tot 6, waarbij 6 het hoogste is. In geval van een gelijke score geeft het aantal beoordelingen de doorslag.

Goed advies

Als jet niet weet welke bandenmaat je nodig hebt, maak dan gebruik van de bandencalculator. Je hoeft alleen maar de meest basale gegevens van je auto te kennen. Pas wanneer je weet welke maat je nodig hebt kun je beginnen met de zoektocht naar een geschikte zomerband.

Dunlop SP Sport Bluresponse

De beste zomerband in maat 195/65 R15 is volgens de klanten de Dunlop Sp Sport Bluresponse. Dit is geen verrassing voor de kenners want dit model staat als jaren hoog in de lijsten van zowel weggebruikers als prestigieuze motorrijtuigenorganisaties. Wat maakt dit tot zo'n geweldige band? 

De hoogste kwaliteit en een waardige vertegenwoordiger van de premiumklasse – daar betalen automobilisten voor en dat is wat ze krijgen van het Britse merk.  De SP Sport Bluresponse is ontworpen voor dynamisch rijden in sportwagens. Daarom levert de band weergaloze grip op droog wegdek, ook bij hoge snelheden, en hij biedt veiligheid bij nat weer en bescherming tegen aquaplaning

De klanten van Oponeo die deze band hebben beoordeeld, wijzen er ook op dat de SP Sport Bluresponse zich onderscheidt door stabiliteit, brandstofzuinigheid en slijtagevastheid van het loopvlak.

Op basis van die woorden citeren we enkele van onze klanten:

De banden bieden erg veel controle op nat wegdek. Ik ben nog nooit in de slip geraakt. Op droge wegen met hoge snelheden verliezen ze nog wel eens wat grip. Ze zijn erg stil en bieden kleine weerstand bijv. bij het stoppen voor rood licht. Ik ben erg tevreden met deze aankoop. – Wim

Een zeer goed premiumproduct dat geweldig presteert op de snelweg. Het remvermogen op natte wegen bewijst dat de keuze voor Dunlop de juiste was. – Martin N.

Continental EcoContact 6

De tweede plaats in het overzicht is ingeruimd voor een andere premiumband, de Continental EcoContact 6. De 6e generatie van deze band uit de "economylijn" van het Duitse merk is pas twee jaar geleden uitgebracht maar heeft nu al de harten veroverd van vele automobilisten.  Deze banden zijn ideaal voor deze tijd want effectief, zuinig en ecologisch. 

De band levert uitstekende stabiliteit en veiligheid, maar wat hem echt onderscheidt van de concurrentie is het innovatieve rubbermengsel Green Chilli 2.0. Dit zorgt ervoor dat de band een lage rolweerstand heeft en heel langzaam slijt. Hierdoor zal de auto aanzienlijk minder brandstof verbruiken. Ook weet de bestuurder hierdoor zeker dat hij een zeer groot aantal kilometers zal kunnen afleggen.

Dit schrijven tevreden klanten over de band: 

Geweldige banden met uitstekende grip op zowel droog als nat wegdek. Nog nooit problemen ondervonden. Bovendien verbruikt mijn auto iets minder brandstof dan met andere banden.  – Peter

Zeer goede, stille banden die zeer goed water afvoeren, stabiel sturen en zekerheid bieden op alle snelheden. – M

Nokian Wetproof

De tijden waarin Nokian Tyres vooral gespecialiseerd was in winterbanden zijn al lang voorbij. Nu heeft deze fabrikant uit de premiumklasse ook buitengewoon goede zomerbanden in de aanbieding. Een goed voorbeeld is de Nokian Wetproof, een zomerband die uitstekend tot zijn recht komt bij regen. 


De band heeft een korte remweg op nat wegdek, wat van belang is voor de rijveiligheid in de zomer en lente. Het asymmetrische loopvlak verbetert de tractie en slijtagevastheid. De Finse fabrikant heeft daarnaast gebruik gemaakt van het speciale Aqua Hybrid-compound met een elasticiteit die zorgt voor uitstekende grip.

De Wetproof ziet er niet alleen erg goed uit op papier maar vervult ook alle beloftes tijdens dagelijks gebruik. Dit wordt bevestigd door klanten van Oponeo: 

Een fantastische band op alle fronten! Het beste rubber wat ik ooit rond de velgen heb gehad! Ze zijn stil, kloppen niet en doen het goed bij ieder weertype. De auto rijdt erg stil, remt goed en heeft geweldige wegligging in de bochten. Ook verbruik ik minder brandstof. En dan zijn ze ook nog eens erg mooi en niet gek duur! Ik beveel het oprecht aan!  Chris

Deze banden houden mijn auto zelfs bij regen optimaal in het spoor. Ik ben speciaal een paar keer door een grote plas gereden om de banden te testen, maar die gaven geen krimp. Een aanrader – Sebastiaan

Goodyear Efficientgrip Performance

De vierde plaats valt ten deel aan een Amerikaans product, de Goodyear Efficientgrip Performance. Deze band is trouwens ook onderscheiden in de ranking van vorig jaar. Niet voor niets wordt deze band op waarde geschat door weggebruikers over de hele wereld. Dit is namelijk een van de meest geslaagde banden op de markt, ontworpen voor de meest veeleisende automobilist.

De band kan uitstekend over weg met droog en nat asfalt en is daarmee uitermate geschikt voor het zomerseizoen. Het asymmetrische loopvlak zorgt voor een stabiele rijrichting rechtdoor en in de bochten. Bovendien heeft de fabrikant geen compromissen gesloten bij de constructie van deze band. Daarom gaat de geweldige grip niet ten koste van eigenschappen als de zuinigheid of duurzaamheid.  

De Goodyear Efficientgrip Performance door de ogen van de weggebruikers:

De beste premium zomerbanden voor hoge snelheden op de snelweg. Zeer bestendig en geen spoor van slijtage ondanks een groot aantal afgelegde kilometers. Ik kan deze banden aan iedereen aanbevelen. Ze zijn hun prijs waard. Ik rijd ca. 60 duizend km per jaar en gebruik deze banden al 10 jaar dus ik weet waar ik het over heb – Paul

Fantastische banden! Zeer goede wegligging in de bochten, geen al te snelle slijtage en geweldige waterafvoer bij regen. Een aanrader! – MJ

Uniroyal RainExpert 3

Het laatste onderscheiden model is de Uniroyal RainExpert, een zeer populaire regenband. Dit Amerikaanse product staat zo hoog door de uitmuntende beoordelingen van Europese weggebruikers.

De band presteert geweldig onder zware omstandigheden. Het innovatieve loopvlak met Shark Skin Technology zorgt ervoor dat de auto wendbaar is in de regen en bovenal erg veilig. 

De RainExpert 3 is beslist geen eenzijdig model. De band remt namelijk uitstekend op droge wegen en is ook erg slijtagevast, zodat hij lang meegaat.  Samengevat is dit een uitstekende keuze voor automobilisten die op zoek zijn naar hoge kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs.

Gebruikers van deze banden hebben geen twijfels:

Ik kan de banden ten zeerste aanraden. Ze doen het zowel erg goed op droog als nat wegdek. Ze geven een zelfverzekerd gevoel bij remmen, ook wanneer dit abrupt moet. Ik heb ze onlangs veel gebruikt op natte wegen en moet bekennen dat er duidelijk verschil is met gewone andere banden. Ze maken weinig lawaai en zijn niet storend bij hoge snelheden. – Anne

Zeer goede banden. Ik rijd de regen zonder angst tegemoet. De banden hebben me nog nooit in de steek gelaten. Zelfs niet bij plotseling hard remmen in de regen. Het rijcomfort en lawaainiveau van de band zijn erg goed. – LDZ

Hoe kies je de optimale banden?

Banden met eigenschappen die zijn afgestemd op de auto, rijstijl en omgeving zijn de grondslag van veilig op reis. De meningen van andere automobilisten zijn een van de factoren waar rekening mee kan worden gehouden bij het maken van de uiteindelijke keuze. Waar kun je nog meer op letten bij je aankoop?

Seizoenstests – deze worden regelmatig georganiseerd door wegverkeersorganisaties als ADAC, ACE en GTU. Ook media gespecialiseerd in motorvoertuigen houden zich bezig met tests, zoals de tijdschriften AutoBild en AutoZeitung.

Informatie op het etiket – iedere band heeft een etiket met basisinformatie over de eigenschappen, aan de hand van Europese richtlijnen. Zo kunnen modellen in dezelfde maat op een objectieve manier met elkaar worden vergeleken. Je vindt deze gegevens ook op onze website onder het tabblad “EU-etiket” naast iedere productomschrijving.