Zoals ieder jaar maken we met het zomerseizoen voor de deur een overzicht van banden die goed zijn beoordeeld door de strengste juryleden, namelijk weggebruikers. Wij hebben reviews verzameld over de periode van 1 januari 2018 t/m 2020 er de meest en best beoordeelde modellen eruit gefilterd. Welke zomerbanden in maat 195/65 R15 konden rekenen op positieve recensies?

Ford Focus is een van de auto’s waarop banden in de maat 195/65 R15 worden gemonteerd (fot. ford.com)Ford Focus is een van de auto’s waarop banden in de maat 195/65 R15 worden gemonteerd (fot. ford.com)

Ranking van zomerbanden in maat 195/65 R15 volgens klanten van OPONEO

Niet zonder reden kijken we net als vorig jaar naar maat 195/65 R15, een van de meest gekochte grootten in onze winkel. Dit kan komen doordat deze band gemonteerd wordt op populaire auto’s als de Volkswagen Passat, Opel Astra, Renault Megane, Ford Focus, Skoda Octavia en Kia Cee’d. Interessant genoeg is de voorkeur van de automobilist de afgelopen tijd niet veranderd. In de top 5 staan dezelfde modellen als voorheen, zij het licht door elkaar gehusseld.

Model
Gemiddeld cijfer*
Dunlop SP Sport Bluresponse
5,45
Uniroyal RainExpert 3
5,4
Goodyear Efficientgrip Performance
5,4
Pirelli P1 Cinturato Verde
5,35
Continental ContiPremiumContact 5
5,35

*de beoordelingen betreffen de gepresenteerde bandenmaat. De algehele beoordeling van het gegeven model kan iets afwijken van het weergegeven cijfer.

Tip

Als je niet weet welke maat op jouw auto past, maak dan gebruik van onze  configurator. Je hoeft alleen maar de meest basale gegevens van je auto te kennen. Pas wanneer je weet welke maat je nodig hebt kun je beginnen met de zoektocht naar een geschikte zomerband.


Dunlop SP Sport Bluresponse (cijfer 5,45)

In het overzicht van dit jaar is de Dunlop SP Sport Bluresponse als beste beoordeeld voor maat 195/65 R15. Dit model wordt al enkele jaren geprezen door zowel automobilisten als experts van testorganisaties. Wat is de sleutel tot het succes van dit rubber?


Eigenschappen op premiumniveau, dat is wat klanten verwachten en ook krijgen. Vooral omdat deze band is ontworpen met het oog op veeleisende sportauto’s. Perfecte grip op droog wegdek en bij hoge snelheden, volledige veiligheid en bescherming tegen aquaplaning bij regen; het zijn slechts enkele van de voordelen van deze Duitse band.Weggebruikers wijzen ook op de stabiliteit bij het manoeuvreren, de duurzaamheid en de brandstofbesparing. Dit is allemaal te danken aan de goed uitgewerkte constructie en het loopvlak, dat er bovendien fraai uitziet.

Op basis van die woorden citeren we enkele van onze klanten:

Na ca. 12 duizend km onder wisselende omstandigheden, vooral op de snelweg maar ook in de stad, kan ik met overtuiging zeggen dat dit een van de beste banden is die ik heb gehad. Voor mijn andere auto ga ik deze denk ik ook nemen. Ze zijn veel stiller dan hun voorganger en houden de auto goed in de bochten, zelfs wanneer het nat is. Over de lange afstanden zie je een lichte daling van het brandstofverbruik. Over de bestendigheid kan ik nog weinig zeggen maar ik zie tot nu toe geen overmatige slijtage, zaagtanden o.i.d. Overall een erg goede band, die ik zeker kan aanraden. (Chris)

Uniroyal RainExpert 3 (cijfer 5,4)

Nog een band die gepromoveerd is, namelijk van plaats vier naar twee. We hebben het over de regenband Uniroyal RainExpert 3. Hoewel dit model officieel tot het middensegment behoort, getuigt de populariteit van de hele serie van de hoge kwaliteit en concurrerende prestaties tegen een aantrekkelijke prijs.

Wat deze band onderscheidend maakt, zoals ook blijkt uit de naam, is optimale veiligheid tijdens het rijden over nat wegdek. Shark skin (haaienvel) is de naam van een technologie die ervoor zorgt dat water zeer doeltreffend wordt afgevoerd onder de banden. Zo raakt de auto niet in de slip en houdt de bestuurder controle over de rijrichting. Op droog wegdek kan de RainExpert 3 trouwens net zo goed uit de voeten.

Ook wordt er gerept van positieve eigenschappen als een lage rolweerstand, met minder brandstofverbruik als gevolg, een lange levensduur en veel rijcomfort. Enkele voorbeelden van recensies:

Banden van de firma Uniroyal zijn geweldig. Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat het verschil tussen rijden op droog en nat wegdek nauwelijks merkbaar is. Ik ben nog nooit in de slip geraakt. Ook de andere eigenschappen laten niets te wensen over. Ik kan de band met een gerust hart aanbevelen. (PauloPaulo)

Een goede band, zeker voor deze prijscategorie, met goede prestaties op droge wegen en uitstekende op nat wegdek. Bij een rustige rijstijl slijten ze niet snel, dus de levensduur is zeker acceptabel. De band garandeert veiligheid zonder het comfort negatief te beïnvloeden. Een aanrader. (Daniel D.)

Goodyear Efficientgrip Performance (cijfer 5,4)

Hoewel de Efficientgrip Performance van het Amerikaanse Goodyear vorig jaar de winnaar van de ranking was, staat deze ondanks de daling nog steeds op het podium, en wel op plaats drie. Dat doet niets af aan het feit dat dit een band van de hoogste plank is, ontworpen voor de meest veeleisende automobilisten.

De band heeft een korte remweg op zowel droog als nat wegdek, wat buitengewoon belangrijk is voor de veiligheid van alle deelnemers aan het verkeer. Het asymmetrische loopvlak zorgt voor een stabiele rijrichting rechtdoor en in de bochten. De fabrikant is compromisloos geweest bij het ontwerp. Daarom gaat de geweldige grip niet ten koste van eigenschappen als de zuinigheid of duurzaamheid. 

De WearControl-technologie staat garant voor lange afstanden en optimale prestaties gedurende de hele levensduur.

Worden de beloftes van Goodyear weerspiegeld in ervaringen uit de praktijk? Laten we eens kijken wat klanten van Oponeo zeggen:

Ik raad deze banden zeker aan. Het verbruik is met ongeveer 0,4 L omlaag gegaan en ik heb veel grip op natte wegen. Op droge trouwens ook. Zeer goede banden voor dagelijkse gebruik. Ik heb er al 20 duizend km op afgelegd. (Peter)

De band doet het geweldig. Dankzij de lange groeven heb je veel controle bij nat weer. De moderne constructie zorgt voor een lage rolweerstand, met een afname in brandstofverbruik van 0,5L/100 km tot gevolg. Echt aan te bevelen voor zowel rustige piloten als hardrijders. (Marten)

Pirelli P1 Cinturato Verde (cijfer 5,35)

Deze is gestegen van vijf naar vier. Wat de Pirelli P1 Cinturato Verde onderscheidt van andere modellen is het idee wat eraan ten grondslag heeft gelegen. De technici wilden een ecologische band vervaardigen, wat zowel tot uiting komt in de productiefase als de eigenschappen van het eindproduct. De bestendigheid, lange levensduur en lage rolweerstand zorgen voor minder uitstoot.

Dit is een premiumband, wat onder meer blijkt uit de geweldige grip bij dynamisch rijden. Het model is zowel geschikt voor typische zomerse omstandigheden, wanneer het droog is en we wat harder rijden, als bij een weersomslag, waarbij de banden ineens met grote hoeveelheden water te maken kunnen krijgen. Het comfort en rijgenot zijn het gevolg van een laag lawaainiveau door de rollende banden.


Dit zeggen automobilisten over de Pirelli P1 Cinturato Verde:

Ik ben erg tevreden met deze aankoop. Deze Pirelli's zijn uitstekend op alle vlakken en onder alle weersomstandigheden. Ze houden de auto goed op de weg en de wielen rollen licht en geruisloos. Na een paar duizend kilometer zijn ze nog als nieuw. Ik merk nog geen spoor van slijtage. Ik kan ze aan iedereen aanbevelen en zal ook zelf bij mijn volgende banden weer voor Pirelli gaan. (RafGre)

Continental ContiPremiumContact 5 (cijfer 5,35)

De enige band in maat 195/65 R15 die lager staat dan vorig jaar is een echte veteraan, de Continental ContiPremiumContact 5. Ondanks deze vijfde plaats is dit nog steeds een van de best beoordeelde banden.

Dit hoogwaardige product bevat oplossingen voor sportauto’s. De geoptimaliseerde zijwanden en goede elasticiteit verschaffen veiligheid tijdens het optrekken en remmen. Daarnaast wordt het risico op vervormingen geminimaliseerd. De sturing is heel precies, het rijden stabiel en de banden bestendig

Van deze eigenschappen profiteer je zowel op droog als nat wegdek, wat te danken is aan de meerdimensionale groeven in het loopvlak. De Whisper Bar-technologie is de sleutel tot een stille rit.

De recensies van automobilisten zijn eenduidig:

Een zeer goede band in elke situatie. Wanneer ik door een plas rijd, voel ik geen weerstand; zo goed voert de band water af. De auto is zeer goed bestuurbaar en bovendien voorspelbaar en stabiel. Ook oneffenheden in de weg veroorzaken geen problemen. Ik ben erg positief verrast. Mijn eerste indruk van deze banden: de auto blijft goed in het spoor en ik heb meer het gevoel dat ik in een zeppelin zit dan een auto, zo groot is het rijcomfort. De manoeuvres van de auto verlopen vloeiend, zonder trekkende bewegingen of schokken bij onregelmatig wegdek. Het lijkt alsof ik nu in een auto uit een hogere klasse rijd. Bij hoge snelheden voel ik me zeker en het lawaai is bovendien gering. Ik heb ook winterbanden van Continental en ook die laten wat mij betreft niets te wensen over. (Arthur F.)

Hoe kies je de beste banden?

 
Voor de veiligheid van jezelf en de andere passagiers is het vooral belangrijk dat de band goed is afgestemd op de auto, rijstijl en rijomgeving. De meningen van andere automobilisten zijn een van de factoren waar rekening mee kan worden gehouden bij het maken van de uiteindelijke keuze. Waar kun je nog meer op letten bij je aankoop?


Seizoenstests – deze worden regelmatig georganiseerd door verkeersorganisaties als ADAC, ACE en GTU. Ook media gespecialiseerd in motorvoertuigen houden zich bezig met tests, zoals de tijdschriften AutoBild en AutoZeitung.


Informatie op het etiket – iedere band heeft een etiket met basisinformatie over de eigenschappen, aan de hand van Europese richtlijnen. Zo kunnen modellen in dezelfde maat op een objectieve manier met elkaar worden vergeleken. Je vindt deze gegevens ook op onze website onder het tabblad “EU-etiket” naast iedere productomschrijving.