Voor degenen die al terug zijn van de wintersport, of als Koning Winter het land noordwaarts heeft verlaten, volgt vaak de vraag “winterbanden opslag, hoe pak ik dat aan tot het volgende seizoen? En zijn er kosten voor opslag winterbanden? Of, nog voor de winter, speelt zich hetzelfde vraagstuk af voor de zomerbanden. Zowel voor het bewaren van zomerbanden in de winter als winterbanden in de zomer zijn de juiste omstandigheden vereist. Wij hebben alles op een rijtje gezet voor autobanden opbergen, zodat ze jaren lang in onberispelijke staat blijven.

stapels autobanden

Autobanden opslaan: pas na een grondige poetsbeurt

Als we van plan zijn om een set autowielen op te bergen, moeten we niet vergeten om de velgen en banden schoon te maken. De banden moeten schoongemaakt worden aangezien het rubber beschadigd kan worden door resten verschillende chemicaliën, waaronder benzine, olie en oplosmiddelen. Reinig de banden simpelweg met lauw water gemengd met een autoshampoo en een spons of borstel, en spoel ze daarna af.

Indien je een hogedrukreiniger gebruikt, houd deze op een afstand van 35 centimeter of meer zodat de band niet beschadigd wordt. Na het wassen zijn schade en slijtage veel beter zichtbaar. Inspecteer de band zorgvuldig, bekijk het profiel en de wang op slijtage en scheuren en controleer het ventiel. Verwijder keitjes die tussen de loopvlakblokken vastzitten met een platte schroevendraaier en noteer waar iedere band vandaan komt (Rechts Voor, RA, LV , LA).

Aluminium velgen of lichtmetalen velgen hebben speciale aandacht nodig want er hoopt zich remstof en vuil op in de hoekjes, die na verloop van tijd moeilijk schoon te krijgen zijn. Je wast deze met speciale middelen die hardnekkig vuil doeltreffend verwijderen zonder dat de velgen daarbij schade oplopen. Breng het middel zorgvuldig met een kwast aan over het hele oppervlak. Vergeet niet om ook in alle hoeken en moeilijk toegankelijke plekken te strijken. Wacht vervolgens een paar minuten tot je de velgen afspoelt.

Pas bij het gebruik van dit soort middelen op dat er niets op de band terecht komt. Na het wassen van de velgen kun je overgaan tot onderhoud met vuilafstotende middelen die tegelijkertijd het oppervlak laten glanzen. Gebruik hiervoor een speciaal velgenmiddel of een product dat vergelijkbare eigenschappen heeft als carrosserielak. Stalen velgen hebben niet zoveel onderhoud nodig; je wast deze goed met water en shampoo of velgenmiddel en een spons of borstel en laat ze vooral heel goed drogen.

Banden opslag

een autoband met aluminium velg in top conditie.

Als autobanden in gebruik zijn dan houden anti-UV-oxidatiechemicaliën in de compositie de banden flexibel. Wanneer banden gedurende een lange periode niet worden gebruikt worden deze chemicaliën niet gelijkmatig verdeeld en drogen de banden uit, wat tot scheuren in de wang van de band kan leiden. Banden opslaan doe je het beste zonder ze aan UV- straling bloot te stellen, van -5 tot +25 graden Celsius, een maximale luchtvochtigheid van 70% en in een schone omgeving zonder oplosmiddelen, oliederivaten en apparaten die ozoneffecten veroorzaken, zoals transformatoren en generatoren.

Als je de banden samen met de velg opslaat kun je horizontaal opstapelen, maximaal vier hoog. Plaats een stuk karton of vilt op de grond om de onderste band te beschermen tegen schuren over de grond, die niet altijd helemaal glad en schoon is. Je kunt ook nog karton tussen de afzonderlijke banden leggen. De wielen kunnen ook worden opgehangen aan speciale haken of standaards. Voor banden met witte belettering is het ook belangrijk dat ze correct opgestapeld worden, dat wil zeggen wit op wit en zwart op zwart, om vlekken op het witte rubber te voorkomen. Of plaats een stuk karton of een handdoek tussen de banden om te voorkomen dat de witte letters vlekken vertonen, en ook om te voorkomen dat de velgen bekrast raken. Hele wielen kun je beter niet verticaal opslaan naast elkaar omdat de band dan kan vervormen door het gewicht van de velg.

een monteur vervangt een oude autoband met een nieuwe.

Een bandenrek of bandenkast is handig voor de opslag van banden in verticale positie. Zo blijven ze gevrijwaard van vuil en kunnen ze makkelijker maandelijks worden gedraaid. Banden mogen niet aan haken hangen omdat ze daardoor kunnen vervormen en dan niet meer geschikt zijn voor gebruik, en de spanning van de opgeslagen banden moet dezelfde zijn als die tijdens gebruik.

De meest voor de hand liggende plek voor winterbanden opslaan zal meestal de garage zijn, en die moet af en toe ook gelucht worden. Houd de banden weg van de verwarming of andere warmtebronnen. Als je de banden zonder velgen opslaat zet ze dan verticaal naast elkaar waarbij de zijkanten elkaar raken. Vergeet niet dat je de banden beetje bij beetje en minstens één keer per maand moet draaien zodat de oxidatiemiddelen de hele omtrek van de band kunnen bereiken. Een andere goede oplossing is om de banden op een standaard te plaatsen, zodat ze een paar centimeter boven de grond zijn. Banden zonder velgen mogen niet aan haken worden gehangen want dit zal ze vervormen en onbruikbaar maken.

Tot slot

oude autobanden die niet goed zijn opgeslagen.

Ook al is de opslag banden goed geregeld, zelfs dan kunnen ze nog uitdrogen, dus controleer ze goed voordat je ze terugplaatst. Banden zullen altijd ouder worden, maar met deze tips kun je het proces vertragen en de levensduur van de banden tijdens opslag verlengen. Je kunt de banden jarenlang in uitstekende staat houden tot aan de maximale levensduur van de winterband, die afhankelijk van het gebruik rond de 4 à 5 jaar zal zijn.

Als je zelf niet zoveel ruimte hebt, ga dan geen autobanden opslaan thuis op het balkon. Bandenopslag is een service die door veel garages aangeboden wordt, en de kosten voor wisselen en opslag van winterbanden is vaak maar een paar tientjes per wiel. Overigens, de tips voor opslag van winterbanden gelden ook voor banden die nu op je auto gemonteerd zijn. Langdurige inactiviteit is schadelijk voor banden, dus maak tenminste één maal per week een ritje.