Vroeger zat de auto op een strak onderhoudsschema. De kleine beurt voor de auto en de grote beurt werden met regelmaat braaf afgewerkt, omdat de monteurs in de garage anders diep moesten zuchten bij het zien van het onderhoudsboekje wanneer zij zagen dat de onderhoudsintervallen te lang waren. Tegenwoordig is dit regime weg. Er zit véél meer tijd tussen de onderhoudsmomenten aan de auto en daarmee is de kleine beurt voor de auto eigenlijk naar de achtergrond verdwenen.

een monteur voert een kleine beurt auto uit

Toch is het helemaal niet gek om de auto tussentijds eens wat aandacht te geven. De kleine beurt voor de auto kosten zijn afhankelijk van de situatie en staat van de auto, maar die kleine beurt kan veel grotere problemen voorkomen. Laten we eens kijken naar wat een kleine beurt voor de auto is, wanneer de kleine beurt het beste gedaan kan worden en hoe het zit met de kosten.

Wat wordt er gedaan tijdens een kleine beurt voor de auto?

Wat is een kleine beurt voor de auto precies? Tijdens een standaard kleine beurt wordt de auto gecontroleerd op 25 tot 30 punten. Welke punten precies nagekeken worden, is afhankelijk van de garage waar je de beurt uit laat voeren, én het automodel en de leeftijd van je auto. In alle gevallen wordt de olie ververst en wordt het oliefilter vervangen. Daarna worden de volgende punten gecontroleerd:

  • Peil van vloeistoffen zoals remvloeistof, ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof.
  • Remtest om de staat en werking van de remmen te testen. 
  • De verlichting.
  • Schokdempers (en eventueel wielophanging).
  • Accu.
  • Interieurfilter.
  • Radiateur en koelslangen.

In totaal kan de checklist oplopen tot wel 30 punten. Wat vooral belangrijk is om te onthouden, is dat de monteur een grondige inspectie uitvoert wanneer hij of zij een probleem ziet.

De banden: een belangrijk punt op de checklist van de kleine beurt

De monteurs kijken tijdens de kleine beurt altijd naar de banden. In alle gevallen wordt het profiel van de banden gecontroleerd, om te zien of er nog genoeg rubber over is om veilig te rijden. Bij de betere kleinere beurten wordt ook de bandenspanning gecontroleerd, omdat een correcte bandenspanning de levensduur van de band verlengt en het brandstofverbruik verlaagt.

De monteurs zullen zelf de bandenspanning op het goede niveau brengen. Zij zullen nooit de band vervangen, tenzij jij hier toestemming voor gegeven hebt.

Waarom is het verversen van de olie tijdens een kleine beurt zo belangrijk?

Motorolie is de enige smering voor de bewegende onderdelen in de motor. Het zorgt ervoor dat de slijtage afneemt, roestvorming tegengegaan wordt en vuil afgevoerd wordt (naar het oliefilter). De smering zorgt er daarnaast voor dat oververhitting tegengegaan wordt. Wanneer de olie niet op tijd ververst wordt (inclusief vervanging van het filter), kan de motor van de auto vastlopen.

Dit geldt overigens alleen voor de auto’s met een verbrandingsmotor. De reden hiervoor is als volgt: de motor van een elektrische auto heeft niet zoveel bewegende delen, omdat een elektromotor compleet anders is dan een motor op diesel of benzine.

Wat is nou het verschil met de grote beurt voor de auto?

een monteur voert een kleine beurt auto uit bij de motor

Bij een kleine beurt wordt de auto gecontroleerd op de belangrijke punten, aan de hand van een vaste checklist. Bij een grote beurt wordt de volledige auto nagelopen. Vroeger was de grote beurt het moment waarop de riemen vervangen werden, maar tegenwoordig zijn de begrippen kleine en grote beurt vervaagt en lopen zij enigszins in elkaar over. Bij veel garages kunnen beide beurten overigens gecombineerd worden met een apk.

Kan ik een kleine beurt ook zelf uitvoeren?

Je kunt op elk gewenst moment je auto nakijken. Wanneer je technische kennis hebt, het juiste gereedschap (denk aan een schuifmaat om het bandenprofiel te meten) en een garage om rustig en droog te werken, dan kun je met een checklist voor een kleine beurt een aardig eind komen.

Een echte beurt wordt uiteraard gedaan door een monteur. Dat heeft niet alleen te maken met de ervaring en kennis, maar ook met de gereedschappen en materialen die aanwezig zijn in een garage. Een beurt kun je dus niet zelf uitvoeren, maar je kunt wel met regelmaat je auto zelf op een aantal punten nalopen. Dingen die je zelf kunt doen en die de kosten van een kleine beurt flink kunnen drukken, zijn onder andere:

  • Controleren van de bandenspanning.
  • Controleren van het bandenprofiel.
  • Nalopen van de vloeistoffen in de auto, zoals olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof, stuurbekrachtigingsolie en remvloeistof. De laatste twee hoeven nagenoeg nooit aangevuld te worden.

Let hierbij wel op. Heb je ergens geen verstand van of weet je niet precies wat je doet? Doe het dan niet. De kans is groot dat je meer schade aanricht en daarmee de onderhoudskosten alleen maar verhoogt in plaats van verlaagt.

Kleine beurt auto kosten

een monteur loopt alle kosten na bij een kleine beurt voor de auto

De kosten van een kleine beurt zijn afhankelijk van veel factoren. Wat kost een kleine beurt voor de auto gemiddeld? Je kunt rekenen op een bedrag tussen de € 100 en € 150, maar dit kan veel hoger oplopen wanneer de monteur ziet dat er bepaalde ingrepen gedaan moeten worden. Wil je zeker weten dat de kosten van de kleine beurt niet door het dak gaan? Geef dan bij het boeken van de kleine beurt aan dat je alleen een controle wilt en dat er contact opgenomen moet worden met je wanneer er reparaties of vervangingen nodig zijn.

Tot slot: is een kleine beurt verplicht en kleine beurt voor de auto, wanneer eigenlijk?

Een kleine beurt voor de auto is niet verplicht. Het is echter wel bijzonder wenselijk, omdat problemen op deze manier tijdig opgemerkt en aangepakt kunnen worden. Daarmee vallen de onderhoudskosten doorgaans veel lager uit. Stel je voor dat er tijdens de kleine beurt problemen met de remmen gevonden worden en direct verholpen kunnen worden. Dat voorkomt onnodige slijtage aan de banden, een verhoogd risico op een ongeluk en verdere slijtage van de remmen en wielophanging.

De standaardregel voor het moment van de kleine beurt is als volgt: een kleine beurt wordt gepland na 15.000 kilometer óf na één jaar. Rijd je meer dan 15.000 kilometer per jaar, dan is de afstand dus bepalend voor je. Rijd je geen 15.000 kilometer, dan is de kleine beurt een jaarlijkse aangelegenheid. Let wel op dat het interval tussen de kleine beurten afhankelijk is van het model van je auto en het bouwjaar. Oudere auto’s hebben vaak meer onderhoud nodig dan de nieuwere modellen.