Vele chauffeurs kiezen ervoor om onder hun auto’s lichtmetalen velgen te monteren, vooral door het originele design. De stoere, sportieve look van alu velgen trekt de aandacht en benadrukt het karakter van de auto. Zijn lichtmetalen velgen slechts een mooi accessoire?

Een auto met lichtmetalen velgen ziet er vaak beter uit dan met stalen velgen.

Een auto met lichtmetalen velgen ziet er vaak beter uit dan met stalen velgen

Het blijkt dat dit niet de volledige waarheid is. Hoewel de populaire alu velgen in de eerste plaats voor een geweldig uiterlijk zorgen, hebben ze ook een aanzienlijke invloed op het functioneren van onze auto. Zij zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de stijfheid van onze wielen, de normale werking van de ophanging en zelfs het remsysteem. Goed aangepaste velgen kunnen ons de veiligheid en het comfort tijdens het dagelijks reizen garanderen.

Lichtmetalen velgen zijn veel lichter dan stalen. Klopt dit wel?

Onder bestuurders heerst de overtuigen dat lichtmetalen velgen veel lichter zijn dan hun stalen equivalenten. Dat is echter niet zo vanzelfsprekend als het op het eerste gezicht lijkt. Bij de productie van aluminium velgen in kleinere maten wordt meer materiaal gebruikt voor een grotere duurzaamheid. Hierdoor komt het dat lichtmetalen velgen soms zwaarder zijn dan stalen modellen.

In het geval van grotere velgen (meer dan 18 inch) zijn praktisch uitsluitend aluminium modellen verkrijgbaar omdat deze duurzamer zijn dan de stalen versies.

De lichtste modellen worden gebruikt voor de motorsport. Ze worden gemaakt met behulp van de geavanceerde flow forming technologie en smeden. De populairste fabrikanten, o.a. OZ Racing, Sparco, ATS en Speedline, hebben ze in hun aanbod.

Hun gewicht is zo belangrijk, dat de velgen zgn. onafgeveerde elementen (niet door de ophanging ondersteunde) worden genoemd. Daardoor zijn ze vaak blootgesteld aan schokken op de weg en krachten in de bochten. Behoorlijk geoptimaliseerde belastingen dragen bij aan een meer precieze besturing en het betere bochtenwerk van de auto.

Zijn alu velgen minder bestand tegen beschadigingen?

Een andere mythe betreffende lichtmetalen velgen is, dat ze gevoeliger voor mechanische beschadigingen zijn. Wat in werkelijkheid aluminium producten onderscheidt, is de flexibiliteit van de constructie.

Aluminium wordt vooral gekenmerkt door een grotere flexibiliteit dan staal. Een verhoogde plasticiteit zorgt voor een betere absorptie van druk en beschermt gedeeltelijk de velg tegen beschadigingen. Producten van lichte metaallegeringen zijn beduidend duurzamer en het oppervlak vervormt niet zo makkelijk als in het geval van stalen modellen.

De huidige alu velgen van topfabrikanten, zoals Borbet RE, ANZIO Light, laten het rijden op lichtmetalen velgen gedurende het hele jaar toe. Modern materiaalafwerking garanderen een hoge bestendigheid onder extreme winterse omstandigheden.

Borbet RE

 

Koop lichtmetalen velgen van Borbet RE !

 

Anzio light

 

Koop lichtmetalen velgen van ANZIO Light !

 

De constructie staat meer open voor innovatie

De flexibiliteit van aluminium heeft een bijkomend voordeel. Dankzij zijn eigenschappen kan er rustig onder lage druk gegoten worden en daardoor kan de legering beter aan de vorm aangepast worden, wat ervoor zorgt dat de aantrekkelijkheid van producten worden verhoogd en de parameters worden verbeterd. Fabrikanten kunnen hierdoor vrijer de vorm van de velgen formeren, waardoor ze hun eigen karakter krijgen.

Het gebruik van hoge druk hydraulische persen kan het volume van de velg verminderen en de duurzaamheid van de producten verhogen. Grotere plasticiteit kan ook het gewicht van het model verlagen zonder verlies van waarde.

Het geoptimaliseerde volume en de mogelijkheid van grotere inmenging in de vorm van de velg, zorgen er daardoor voor dat deze velgen zich beter aanpassen aan de rijstijl van de bestuurder. Dat zal vooral gevoeld worden door gebruikers die het dynamische, sportieve rijden waarderen.

Vergeet niet!

Het gebruik van hoge-kwaliteit beschermende preparaten en de regelmatige verzorging zijn bijzonder belangrijk in het geval van aluminium velgen.

Nalatigheid kan leiden tot het ontstaan van afschilferingen en scheuringen op het oppervlak. In dit geval moet er rekeningen worden gehouden met een dure renovatie bij een specialist, om het aantrekkelijke uiterlijk te herstellen.

Alu velgen en het remsysteem, wat hebben ze met elkaar gemeen?

Lichte legeringen, die in alu velgen worden gebruikt, zijn uitstekende geleiders, wat een effectieve warmte-overdracht van de rem aanzienlijk beïnvloedt. Dit heeft onschatbare waarde voor het behouden van de optimale remkracht onder moeilijke omstandigheden. Bovendien, kan het specifieke design van lichtmetalen velgen de functionaliteit en duurzaamheid van onze remschijven en remzadels verbeteren.

De juiste keuze van velgen is niet alleen van esthetisch belang

De juiste keuze van velgen is niet alleen van esthetisch belang

De juist geoptimaliseerde vijfspaaks velgen, zoals bv. ALUTEC Grip, of velgen met gaten in het frame, zoals ANZIO TURN POLAR, zijn meer doorlaatbaar voor koellucht, waardoor ze overmatige wrijving en oververhitting van afzonderlijke onderdelen van het remsysteem verhinderen.

Alutec Grip

Koop lichtmetalen velgen ALUTEC Grip !

Anzio Turn Polar

Koop lichtmetalen velgen Anzio Turn POLAR !

De stijfheid van de ophanging en aluminium velgen

Het is ook goed om te weten dat aluminium stijver is dan staal dankzij zijn eigenschappen. Extra duurzaamheid van goede kwaliteit alu velgen kan dus de afwijking van de wielen in de bochten aanzienlijk verlagen. Dat is bijzonder belangrijk in het geval van auto's met sterkere motors en raceauto’s, waarbij sterke overbelasting kan voorkomen.

Zeer belangrijk is de synergie tussen de wielen en het chassis

Zeer belangrijk is de synergie tussen de wielen en het chassis

Lichtmetalen velgen die van een goede legering zijn gemaakt, zoals OZ SUPERTURISMO LM BLACK of Borbet CI-R, worden gewaardeerd door bestuurders, die van het dynamische, sportieve rijden houden.

OZ SUPERTURISMO LM BLACK

Koop lichtmetalen velgen OZ SUPERTURISMO LM BLACK !

BBS CI-R SCHWARZ

Koop lichtmetalen velgen BBS !

Alu velgen 15 inch, alu velgen 16 inch... Hoe kan je de juiste maat kiezen?

De keuze van de maat van een lichtmetalen velg kan een probleem zijn, zelfs voor een ervaren bestuurder. Het is echter zeer belangrijk, want een slecht gekozen velg kan een negatieve invloed op onze ophanging en onze banden hebben. Dus laten we eens naar de belangrijkste parameters kijken:

  • De breedte van een velg - een zeer belangrijke eigenschap. Niet alleen in termen van aanpassing aan de bestaande banden, maar ook vanuit een juridisch oogpunt. Volgens de wetgeving, mag geen enkel deel van ons wiel buiten de omtrek van de auto uitsteken. Een te brede velg kan tijdens de controle van een waakzame controlleur het verlies van het kentekenbewijs veroorzaken, wat grote kosten met zich meebrengt.

  • Velgenmaat en banden met een laag profielde montage van velgen die groter of kleiner zijn dan de originele is niet zo veeleisend. Natuurlijk kunnen we niet buiten het door de fabrikant aangegeven bereik gaan, maar we kunnen 14 inch naar 15 inch en omgekeerd succesvol omzetten. De meest bekende producenten, zoals Borbet, OZ, of DOTZ RACER geven de keuze van verschillende maten voor een model. We moeten niet vergeten dat hoe groter de velg is, hoe lager het profiel van de band moet zijn. Laag profiel banden zijn gevoeliger voor beschadigingen die door oneffenheden op het wegdek veroorzaakt worden. Dit moet niet vergeten worden tijdens de keuze van velgen. 

  • De diameter van het wiel moet hetzelfde blijven - ongeacht velgen- en bandenmaat. Als we deze norm wijzigen, lopen we het risico op beschadiging van de band tegen de wielkast of kan het zelfs de stabiliteit van onze chassis in gevaar brengen. Banden met een te hoge diameter worden sneller versleten en vervormd.

Stalen velgen, waarom zijn ze goedkoper?

Ondanks een trage gelijkschakeling van de marktprijzen van stalen en aluminium velgen, zijn lichtmetalen producten nog steeds relatief duurder. Maar dat kan heel misleidend zijn, omdat het gebruik van staalproducten vaak met extra kosten verbonden is.

Het grootste voordeel van "alu velgen" is hun aantrekkelijkheid. Niets anders verhoogt de artistieke waarden van onze auto zodanig, dan een goed gekozen aluminium velg. Staalproducten zijn meestal zeer vergelijkbaar, als gevolg van de lage plasticiteit van de legering maar daardoor is niet zo veel creativiteit mogelijk.

Dit kan verbeterd worden door de juiste wieldoppen te kiezen. Als je mooie en duurzame wieldoppen wilt, kun je het beste voor merkproducten kiezen. Je kunt natuurlijk kiezen voor goedkopere namaakproducten van de Aziatische markt die ook een interessant design hebben. Deze worden echter vaak door hun slechte uitvoering gekenmerkt, waardoor ze gevoeliger voor de doorgang van vuil en zout zijn. Dat kan tot snelle corrosie van een velg leiden en de noodzaak van een vroegtijdige vervanging.

Hoge klasse kappen genereren extra kosten bij stalen velgen

Hoge klasse kappen genereren extra kosten bij stalen velgen

Aluminium velgen zijn minder gevoelig voor wisselende weersomstandigheden en veroudering, en zijn daardoor iets beter bestand tegen deze omstandigheden dan hun stalen tegenhangers. Zware legering producten zijn dan makkelijker te vervangen, de montage daarvan is dus goedkoper. Ook in het geval van renovatie of vernieuwing van het model kunnen we met lagere kosten rekening houden.

Zijn aluminium velgen geschikt voor iedereen? 

De belangstelling voor lichtmetalen velgen groeit elk jaar. Veel auto-eigenaars gaan nog steeds voor stalen modellen, ondanks de voordelen van lichtmetalen velgen. Dit is grotendeels het gevolg van de misvatting dat de aanschaf van goede kwaliteit aluminium velgen duur is.

Dit argument blijkt steeds minder waar. Je kunt nog steeds een paar duizend in aluminium velgen steken met de technologie en duurzaamheid van het racecircuit. Maar dat is niet de enige optie. De goedkoopste lichtmetalen velgen zijn nu nog maar ietsje duurder dan stalen velgen.

Hoogwaardige lichtmetalen velgen die goede prestaties en uiterlijk garanderen, zoals DEZENT TD, RONAL R46 zijn beschikbaar tegen betaalbare prijzen voor de meeste chauffeurs.

Dezent TD

 

Koop lichtmetalen velgen DEZENT TD !

 

ronal r46

 

Koop lichtmetalen velgen RONAL R46 !

 

Bekijk onze Configurator van stalen en aluminium velgen, en kies het juiste model voor jou!