Er is weinig zo mooi in het straatbeeld als een goed onderhouden oldtimer. Een auto die de tand des tijds overleefd heeft en die in al zijn pracht over het asfalt glijdt. Maar daarvoor heb je wel de juiste autobanden voor oldtimers nodig en juist daar gaat het mis. De grote bandenproducenten hebben nou niet echt een breed aanbod op dit vlak en we zien steeds vaker dat het vinden van de juiste band ontzettend moeilijk is. Hoe komt dit precies en wat is de oplossing?


Autobanden voor oldtimers zijn lastig te vinden

De grote bandenfabrikanten maken niet graag autobanden voor oldtimers. De afmetingen zijn namelijk compleet anders, waardoor de machines compleet opnieuw ingesteld moeten worden, als het überhaupt al mogelijk is om de juiste dimensies in te voeren. Met de beperkte vraag naar deze autobanden, is het geen lucratieve business en daarom is het aanbod ontzettend klein.

Banden met standaardafmetingen verkopen veel beter. Van bepaalde 15 inch autobanden worden tegenwoordig miljoenen banden aan de lopende band geproduceerd. Dat is hoe de bandenfabrikant winst maakt.

Waarom is de autoband voor mijn klassieker dan niet te vinden?

De afmetingen van de autobanden voor de oldtimers zijn compleet anders dan de dimensies van de huidige banden. Op zoek gaan naar oude banden die nog ergens liggen, dat is overigens ook geen goed plan. Ten eerste omdat het rubber ongenadig uitgedrukt zal zijn, waardoor een ongeluk binnen de eerste kilometer bijna een garantie is. Ten tweede omdat deze banden helemaal niet voldoen aan de huidige eisen.


Vergeet niet dat de eisen op het gebied van de veiligheid aanzienlijk zwakker waren in de tijd dat jouw oldtimer gemaakt werd. Auto’s die tussen 1920 en 1970 gemaakt zijn, zijn niet op en top doorgelicht om te zien of zij aan de eisen voldeden. Ook voor de banden geldt dit. Gebruiksreviews van bepaalde autobanden in de jaren ’40? Men had wel wat anders te doen.

Hoe belangrijk is het vinden van de juiste band?

Erg belangrijk, en dat heeft met een aantal factoren te maken. Uiteraard de veiligheid, zoals de lengte van de remweg en de grip op nat wegdek. Daarnaast het comfort tijdens het rijden, zoals het geval is bij alle auto’s.

Bij autobanden voor oldtimers komt er echter nog een factor bij. De velgen van oldtimers zijn speciaal gemaakt voor het type auto dat je rijdt. De autoband moet passend zijn voor de velg, want het vervangen van alle velgen én autobanden is een duur grapje. Desalniettemin kan dit wel een weloverwogen investering zijn wanneer je dit eenmalig doet om zo goedkopere banden te kopen.

De meeste liefhebbers zullen dit echter direct afwijzen omdat zij zo origineel mogelijk willen rijden. Het vervangen van onderdelen door alternatieve opties past daar natuurlijk niet bij.


Wat zijn de uitdagingen die je tegenkomt bij het zoeken van nieuwe banden?

Er zijn best veel uitdagingen, zeker wanneer het een obscure oldtimer geworden is door de jaren heen. Hoe minder modellen er zijn, hoe minder erover bekend is op dit moment. De experts zullen altijd nog omrekentabellen hebben en dat is verdraaid handig, want de autobanden voor oldtimers gebruiken lang niet altijd het nu gangbare stelsel van inch en bar.

De echte uitdaging is het vinden van banden die op de auto passen en die tegelijkertijd voldoen aan de huidige eisen. De grootste kans heb je tegenwoordig bij de Retrobanden van Michelin, de banden van Dunlop en Firestone en uiteraard Pirelli, die onderhand zelf al een oldtimer te noemen is.


Ik heb een oldtimer op het oog, moet ik eerst naar de banden kijken?

Wanneer je een oldtimer op het oog hebt, is het verstandig om eerst naar de banden te kijken voordat je een proefrit gaat maken. Vaak heeft een oldtimer jaren in de garage gestaan. Dit is nadelig voor de banden. Zij kunnen vierkant zijn intussen door het lange stilstaan, maar het grootste risico is te vinden op het gebied van het ingedroogde rubber. Ingedroogd rubber presteert niet meer en is zeker niet meer elastisch. Concreet betekent dit dat de kans op een klapband maximaal is. Heb je interesse in deze oldtimer, kijk dan eerst even wat de prijs is voor het vervoer naar huis en de prijs van nieuwe autobanden voor deze oldtimer.

Vind vandaag nog de banden voor jouw oldtimer

Bij Oponeo zijn wij expert op het gebied van banden. Niet alleen voor de Volkswagen Passat, de Peugeot 3008 of de Audi R8, maar ook voor de Volkswagen Kever of de Mercedes W123. Kun je de geschikte banden niet op de website vinden, neem dan vooral even contact met ons op zodat we kunnen kijken welke band geschikt is voor jouw auto.