Welke bandenfabrikanten hebben oldtimer modellen in hun aanbod?

Voor klassiekers van de jaren '20 en '70:

Bandenmerken voor autos van voor de II WO:

 • Universal
 • Excelsior
 • Blockley
 • Waymaster
 • Lucas

Oldtimerbanden in de inch afmeting:

Oldtimerbanden in de metrisch afmeting:

 • Michelin
 • Dunlop
 • Avon
 • Pirelli

Bijzondere bandenmaat, amerikaans afmeting en jaaren 70tig alfanumerisch afmeting (voorbeeld F70-14):

 • Goodyear
 • American Classic
 • Firestone
 • BFGoodrich
 • Denman

Banden voor retro militaire voertuigen:

 • S.T.A Firestone
 • BFGoodrich
 • Denman
 • Deka
 • Tommell
 • Super Swamper
c_contidrom_UEN-0-08

Contidrom

Waar moet U rekening mee houden bij aankoop van retro banden?

Ik heb via internet banden aangeschaft in de door de autofabrikant aanbevolen maat 6,40-15. Nu blijkt dat ze tegen het chassis schuren bij het nemen van bochten. Wat is er aan de hand?

De diameter van klasieke autobanden kan met 10-15 centimeters verschillen afhankelijk van de producent. Het is dus niet genoeg de bandenmaat of breedte van de velgen te weten. Om zeker te weten dat de banden geschikt zijn moet U ook de omtrek of de hoogte van de band weten. Ook wanneer U de banden online gaat kopen, kunt U het best de verkoper raadplegen over de afmetingen van de band.

Ik heb voor mijn Taunus P7b moderne banden gekozen in de maat 165 SR 13. Naar mijn gevoel is de snelheidsmeter nu niet meer nauwkeurig.

Dat is niet vreemd. Moderne banden hebben een kleiner diameter dan de banden van 30-40 jaar geleden. Het is heel handig om te kunnen weten wat de omtrek/hoogte van de band moet zijn.

Mag ik oude binnnenbanden in de nieuwe banden laten monteren?

Banden hebben grote invloed op vervorming van binnenbanden. Oude binnenbanden zullen niet perfect aansluiten aan de vorm van nieuwere buitenbanden wat het risico van een defect kan vergroten. Het is daarom noodzakkelijk om bij de aanschaf van nieuwe banden ook nieuwe binnenbanden te nemen.

Mijn banden, Michelin TRX op een BMW 635 zijn aan vervanging toe. Ik vind de nieuwe Michelin TRX te duur en wil overschakkelen naar gewone inch banden.

Het TRX systeem is een klasse opzich. De speciaal ontworpen velgen vormen de basis van het systeem dat voorkomt dat de auto naar de kant gaat trekken. Alleen de speciaal ontworpen velgen in combinatie met de bijbehorende TRX banden garanderen comfort en precisie tijdens het rijden.

tyre_building_1935_MRK-0-01

Productie van de banden

Vraag en antwoord – veiligheid en oldtimerbanden

Origineel zitten er diagonaal banden op mijn jaren '60 klassieker. Is het een goed idee om radiaal banden te zetten?

Het is afhankelijk van Uw rijgedrag. Wilt u af en toe snel door de bochten rijden dan is het zeker de moeite waard. Europese en Japanse auto's reageren meestal heel goed op een dergelijke aanpassing. Het is iets anders in het geval van Amerikaanse auto's uit de jaren '50 en ‘60, die zijn  voor het rijden met een specifiek soort diagonaal band gemaakt. Toch zijn er eigenaren die hun Amerikaanse oldtimers laten rijden op neit specifieke diagonaal banden. Als U de auto van show naar show vervoert met louter een autotransporter kan men overwegen diagonaal banden te gebruiken. Zou U radiale banden op de oldtimer willen zetten, moet men ook geschikte velgen vinden die de krachten goed kunnen verdelen.

Ik heb mijn oldtimer van radiaalbanden voorzien in plaats van de diagonale. Ik heb ze opgepompt volgens de fabrieksnormen en was gelijk bij de eerste rit teleurgesteld! De auto rijdt comfortabeler, maar heeft zeker niet meer grip.

Bij gebruik van radiale banden is het aan te raden de luchtdruk met zo'n 0,3 to 0,6 bar te verhogen ten opzichte van vergelijkbare diagonaal banden. Het rijgedrag van de auto zou verbeteren zonder invloed op het rijcomfort. Hogere luchtdruk moet de meer flexibelle zijwanden van de radiale banden compenseren.
 

ford-t_5CN-0-01

Ford - oldtimer

Ik kan nergens metrische banden 380mm vinden. Mag ik dan 15 inch banden op de originele velgen laten opzetten?

Het is verboden om inch banden op metrische velgen te zetten. Er bestaat een risico dat de band van de velg zal afglijden.

Ik heb 2 radiale en 2 diagonale wielen. Wat gaat op welke as?

Als U niet vier gelijke banden hebt, zet de radiale banden op de achteras.

Ik heb een prachtig onderhouden auto gekocht op nauwelijks gebruikte banden. Banden zijn wel 20 jaar oud. Mag ik daarop rijden?

Helaas niet. Banden die ouder zijn dan 10 jaar moeten verplicht vervangen worden, ongeacht de hoeveelheid slijtage op het loopvlak.
Klassiekers die minder gebruikt worden en meestal in de garage worden gestald hebben ook minder slijtage op de banden en deze verouderen ook minder snel. Voor veiligheidsredenen moeten ze toch vervangen worden als ze ouder zijn dan 10 jaar. U kunt namelijk niet zeker weten wat er zich onder de oude rubberen laag bevindt , hoe ver het proces van corrosie van de matrix is gevorderd. Dat kan leiden tot scheuren van de gehele karkas van de band en tot een plotselinge daling van de luchtdruk, beschadiging van de wielkast en het spatscherm. 
 

Als de luchtdruk alleen wordt weergegeven in de "psi”, hoeveel is het in bar?

Psi staat voor "pond per vierkante inch" - de gebruikelijke maat van de luchtdruk in Amerikaanse en Britse auto's. Om het resultaat in de bar te krijgen vermenigvuldigt U de psi waarde met 0,06985.

Ik wil graag banden met witte zijvlakken op mijn oldtimer van 1968. Wat voor mogelijkheden zijn er?

Het beste is om banden te kopen met origineel witte zijwanden, die zijn namelijk gevulkaniseerd tijdens het productieproces. Een veel goedkoper alternatief is witte ringen te opplakken. Ze zien er leuk uit maar alleen tot het eerste contact met een stoeprand. Plakken van witte zijvlakken is zeker af te raden op radiale banden. Flexibele wanden van radiale banden kunnen daardoor beschadigt raken. De witte vlakken op de banden moeten worden onderhouden en schoongemaakt met uitsluitend daarvoor geschikte producten.