Er is een nieuwe oplossing ontwikkeld in de strijd tegen de gladheid. Naast de sneeuwkettingen en spijkerbanden zijn er nu ook sneeuwsokken. De sneeuwsokken zorgen ervoor dat je ook bij gladheid grip kunt houden, om zo veilig te kunnen rijden. Het grootste voordeel aan de sneeuwsokken geven we graag direct weg; ze kunnen overal in Europa gebruikt worden, in tegenstelling tot de sneeuwkettingen en de winterspijkerbanden. Maar wat zijn sneeuwsokken nou eigenlijk en welke nadelen zitten aan deze oplossing verbonden?

sneeuwsokken gemonteerd onder een auto

Wat zijn sneeuwsokken precies?

De naam sneeuwsokken geeft eigenlijk al precies aan waar het hier om gaat; het zijn sokken die je aantrekt wanneer er sneeuw ligt. Alleen doe je deze sokken niet om je voeten, maar om de banden van de auto. In tegenstelling tot de geitenwollen sok is de sneeuwsok ontwikkeld in Noorwegen. Ze zijn gemaakt van polyester (een sterkere variant dan polyesterkleding) en worden om de band heen gedaan.

Sneeuwsokken kunnen gebruikt worden voor alle personenauto’s, SUV’s en bestelbussen, ook wanneer deze ABS of ESP hebben. De sneeuwsokken kunnen binnen minuten gemonteerd en gedemonteerd worden en beschadigen de auto en velg nooit. Een ander bijzonder groot voordeel aan de sneeuwsokken is dat zij compleet geruisloos zijn, wat we van spijkerbanden noch sneeuwkettingen kunnen zeggen.

Wat doet de sneeuwsok precies?

Sneeuwsokken zorgen voor een droge wrijving waardoor de sneeuwsokken zelf altijd contact houden met het sneeuw en ijs. Dit wordt mogelijk gemaakt door de werking van het polyester, dan het vocht doorlaat en vervolgens afvoert of absorbeert. Dit heeft onder andere te maken met de elektrostatisch lading van de stof zelf.

Dit alles zorgt ervoor dat het contact tussen de auto en het wegdek altijd goed blijft, ook wanneer er smeltend ijs ligt of een dunner laagje smeltende sneeuw. Dat zijn de situaties waarin de sneeuwkettingen en spijkerbanden standaard af laten weten, omdat deze niet gemaakt zijn voor deze omstandigheden.

Waar zijn sneeuwsokken toegestaan?

sneeuwsokken om een band in de sneeuw

Sneeuwkettingen zijn goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Dat betekent dat de sneeuwsokken in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt mogen worden op de openbare weg. Het is alleen even goed opletten wanneer je op vakantie gaat naar een wintersportgebied. Op de wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn, mogen sneeuwsokken niet gebruikt worden. Sneeuwsokken bieden namelijk niet dezelfde bescherming bij sneeuw en ijs als sneeuwkettingen, zoals we hierboven beschreven hebben. Zijn sneeuwkettingen verplicht, dan zal je echt sneeuwkettingen moeten gebruiken. Dit zal overigens nooit het geval zijn in Nederland.

Zijn er nadelen verbonden aan sneeuwsokken?

Ja, er zijn flink wat nadelen verbonden aan sneeuwsokken. We mogen niet vergeten dat het gaat om een product dat pas recentelijk ontwikkeld is; veel van de nadelen zullen verdwijnen of verwateren wanneer er nieuwe producten ontwikkeld worden.

De nadelen van sneeuwsokken zijn onder andere dat zij niet werken in diepere sneeuw. In deze situaties heb je simpelweg sneeuwkettingen nodig. Ook kunnen sneeuwsokken niet gebruikt worden op droog wegdek; ten eerste omdat zij zullen zorgen voor minder grip en ten tweede omdat je de sneeuwsokken op droog wegdek binnen korte tijd aan gort rijdt. Samen met de kortere levensduur en het feit dat sneeuwsokken niet goed bestand zijn tegen zand en zout, maakt dit de sneeuwsokken een interessant alternatief dat nog flink wat ontwikkeling nodig heeft voordat het echt grootschalig ingezet kan worden.

Wat kun je doen om de sneeuwsokken langer mee te laten gaan?

Wil je nu al sneeuwsokken gebruiken en wil je ervoor zorgen dat deze een langere tijd meegaan? Dan helpen we je graag met een aantal tips. Zorg altijd voor sneeuwsokken om alle vier de banden. Dit zorgt niet alleen voor meer grip, het zorgt ook voor verminderde slijtage van de sneeuwsokken zelf. Gebruik sneeuwsokken alleen op wegen met sneeuw en ijs; doe de sneeuwsokken af wanneer de weg droog is en je asfalt kunt zien. Ook is het belangrijk dat de sneeuwsok goed past. Een te ruime of te krappe sok heeft een veel kortere levensduur omdat deze aanzienlijk sneller slijt dan een sok die perfect op de band past.

Een andere manier om de levensduur te verlengen, is door de sneeuwsokken na gebruik schoon te maken. Wanneer al het stof en zout direct uit de polyesterstof gehaald wordt na het gebruik, dan kun je erop rekenen dat de levensduur van de sneeuwsokken aanzienlijk verlengd wordt.

Sneeuwsokken voor autobanden; een uitkomst of niet?

Sneeuwsokken zijn nu een aantal jaar in roulatie en bieden uitkomst op de plekken waar sneeuwkettingen en spijkerbanden niet mag gebruiken. Sneeuwsokken voor autobanden zijn ideaal om grip te hebben op wegen met een laagje ijs of sneeuw, omdat de droge wrijving ervoor zorgt dat er altijd contact is tussen de auto en het wegdek. Tegelijkertijd zijn er tal van nadelen waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van de sneeuwsokken. Is dat geen probleem voor je, dan is een setje sneeuwsokken in de kofferbak absoluut geen slecht idee in de winterse maanden.