Het rijden met je scooter in de zomer mag dan heerlijk verfrissend zijn, in de winter is het nog veel verfrissender! En de wegcondities kunnen slecht worden, (natte) sneeuw, modder…een valpartij lijkt vaak niet te vermijden. Zijn er wellicht speciale banden die je grip verbeteren?

Winterbanden

Jazeker zijn er banden voor winterse omstandigheden! Winterbanden zijn banden die speciaal ontworpen zijn voor temperaturen onder de 7⁰C. Het bandenmengsel van gewone scooterbanden is geoptimaliseerd voor hogere temperaturen, en ze worden harder en geven minder grip als het koud wordt. Winterbanden gebruiken een compound dat is ontworpen voor koudere temperaturen en dat meer aan de weg kleeft. Een ander voordeel van winterbanden is hun profielontwerp. Normale banden zijn in wezen glad met een paar groeven erin om water af te voeren. Winterbanden hebben diepere groeven die niet alleen meer water af kunnen voeren, maar ze hebben ook kleinere groeven in de loopvlakblokken die speciaal zijn ontworpen om in de sneeuw te grijpen. Sneeuw kleeft eigenlijk beter aan zichzelf dan aan rubber, dus winterbanden verzamelen een dunne laag sneeuw op zich voor meer tractie op het besneeuwde wegdek.

De juiste scooterband vinden

Alhoewel je scooter deel uitmaakt van de familie van gemotoriseerde tweewielers, weet dat je in een eigen categorie valt –en dus ook je banden. Scooterbanden zien er misschien uit als kleinere versies van motorbanden, maar zo eenvoudig is het niet; scooters zijn hun eigen voertuigklasse en ze hebben hun eigen speciale bandensoorten. Zo worden door andere motoristen vaak radiaalbanden gebruikt, die een betere prestatie en controle met hoge snelheid geven en een langere levensduur hebben, maar de keerzijde is meestal een hardere rit. Daarom zijn diagonaalbanden banden erg populair bij scooters. Ze zorgen voor een comfortabelere rit en hebben een beter vermogen om de gaten en hobbels op te nemen die scooters meer beïnvloeden met hun kleinere wielen. Om nieuwe banden voor je vertrouwde scooter te krijgen, moet je eerst weten wat voor soort banden er momenteel op zitten. Gelukkig staat alles wat je moet weten over je banden op de zijkant van je banden. Controleer wel of je scooter een andere bandenmaat nodig heeft voor het voor- en het achterwiel. Sommige scooters hebben een specifieke maat voor ieder wiel waardoor twee verschillende banden nodig zijn. Als je een voorband op een achterwiel plaatst, kan de scooter onstabiel worden. De meeste scooterbanden zijn echter gemaakt voor zowel de voorkant als de achterkant en zijn uitwisselbaar.

Nu met alle details in je hand kun je echt gaan shoppen voor winterbanden. IRC was de eerste bandenfabrikant die echte winterbanden voor scooterrijders ontwierp met een nieuwe profieltechnologie genaamd “Urban Snow”. Volgens scooterrijders kan geen enkele andere scooterwinterband vergelijkbare rijprestaties bieden op besneeuwde en ijzige wegen. Onder deze gebruikers tellen we 8000 Zwitserse postbodes die gebruik maken van de “Urban Master Snow” bij de extreem lage wintertemperaturen in de Alpen. Dankzij zijn unieke profiel - met honderden fijne radiale en diagonale lamellen (of zeer fijne profielgroeven) - en zijn speciale rubbermix met een hoger aandeel silica dat beter tegen lage temperatuur bestand is, garandeert deze band je veiligheid dankzij een optimale tractie gecombineerd met zijwaartse grip.

In vergelijking met meer conventionele banden bieden de nieuwe 'Urban Master' banden tal van voordelen: uitstekende rijprestaties door een hoge waterafvoer en optimale grip bij nat en koud weer en een eveneens uitstekende tractie en stabiliteit in ijzige en besneeuwde omstandigheden. Een uitstekende winterband, maar er zijn nog meer kandidaten, zoals de gespecialiseerde winterband van de Duitse fabrikant Heidenau. Heidenau produceert meer dan 500 unieke bandontwerpen in hun fabriek bij Dresden, Duitsland. Van de tientallen modellen die speciaal voor de scooter zijn ontworpen zijn er meerdere speciaal voor de winter gemaakt. Deze hebben voor het winter weer een “Snowtex”-samenstelling wat een mix is van hoogwaardig silica-rubber en speciale textielvezels. Deze compound is ontworpen om de tractie op de weg te maximaliseren in omstandigheden onder nul. Als je naar een meer bekende naam op zoek bent dan is er de Michelin City Grip Winter, een directe afstammeling van de Michelin City Grip-reeks.

Deze band is eveneens M+S goedgekeurd (modder en sneeuw) en dit soort banden is nu verplicht voor rijden tijdens de winter in landen zoals Duitsland. City Grip Winterbanden bieden comfort, grip en stabiliteit met merkbaar rijcomfort in moeilijke omstandigheden. Ze maken optimaal gebruik van Michelin's technologieën in Touring-banden voor een lange levensduur en winterprestaties. Dankzij het ontwerp met meerdere lamellen dat het water op het wegdek doorsnijdt en tractie geeft op verse of smeltende sneeuw bieden deze ook altijd een goede grip waarmee je effectief kunt remmen. De slijtage bij de Michelin banden is wel aanzienlijk hoger dan bij anderen, maar dit kan komen door hun compositie die een voor een snelle opwarmtijd zorgt zodat je meteen grip hebt. Zoals de naam zegt, ze zijn meer voor gebruik in de stad waar je een tijdje rijden om de banden op te warmen geen veilige optie zou zijn.

Bedenk wel dat winterbanden bij warmere temperaturen sneller opwarmen en grip kunnen verliezen als ze oververhit raken, dus het is niet alleen makkelijker maar ook veiliger om de winterbanden compleet met nieuwe velgen aan te schaffen en eenvoudig te verwisselen in het voor- en najaar. Dan kun je met de scooter deze winter met een gerust hart op pad!