Banden kiezen: winterbanden of all-season banden

 • Auteur: OPONEO.NL

5% van Europese bestuurders gebruikt in de winter all season banden. Kom te weten wanneer het goed is om ze te gebruiken. Zie de all season banden testresultaten.

Winterbanden zijn bestemd voor rijomstandigheden die vanaf herfst tot aan de lente heersen. Winterbanden bezitten rubbersamenstelling die optimale werkparameters bereikt op het moment dat zomerbanden hun tractie eigenschappen drastisch verliezen, ergo bij temperaturen beneden 7 graden Celsius.

All season banden (vier seizoenen banden) worden geproduceerd met het oog op het samenbrengen van de voordelen van winter- en zomerbanden. Aangezien elke band een compromis van prestaties is, is het in praktijk erg moeilijk. Volgens de testresultaten doen all season banden het alleen goed in bepaalde specifieke omstandigheden. Meer hierover later

Aanduidingen van all season banden

All seasonbanden horen het sneeuwvloksymbool te bezitten. Steeds vaker kom je in de verkoop banden met M+S aanduiding tegen, maar hun constructie is niet altijd geschikt voor het rijden op besneeuwde wegen.

Aanduidingen hangen van de fabrikant af, maar de meeste geven voorkeur aan M+S en de pictogram met bergtoppen en sneeuwvlokje.

Het is goed te beseffen dat banden met M+S aanduiding zonder sneeuwvlok en bergpieken pictogram uit de VS afkomstig kunnen zijn, waar all seasonbanden andere kenmerken hebben dan de Europese.

all-seasonbanden

Aanduidingen van all seasonbanden.

Wanneer zijn all season banden de juiste keus?

All seasonbanden zijn een goede keus, wanneer je:

 • meestal in grote steden rijdt, waar sneeuw op wegen nauwelijks voorkomt, 
 • jaarlijks minder dan 20 000 km aflegt (op basis van ADAC testen),
 • voorkeur geeft aan een rustige rijstijl, 
 • het hele jaar door op winter- of zomerbanden rijdt. 

Wanneer is het beter om winterbanden te gebruiken? 

Winterbanden zijn een goede keus, wanneer je: 

 • jaarlijks minder dan 5-6 duizend kilometer aflegt, 
 • voornamelijk buiten de stad of gemengd (stad - route) reist, 
 • maximale veiligheid wenst,
 • rijcomfort en lage bandruis waardeert,
 • wilt dat banden minimale impact op brandstofverbruik hebben, 
 • duurzame banden zoekt, 
 • dynamische rijstijl hebt. 
all-seasonbanden-2

Veel bestuurders aarzelt tussen de aankoop
van winter- of all seasonbanden (fot. Goodyear).

All season banden tests

ACE (Automobil Club Europa) bandentest 

De test had als doel na te gaan hoe all seasonbanden in winterse omstandigheden presteren. Tijdens de test werden vier duurdere banden maat 185/65 R15H gebruikt die gemonteerd waren in kleine auto's type VW Polo.

Op een met bevroren sneeuw bedekte wegdek kwam de auto, uitgerust met Hankook Optimo 4S 4-Seasons, van 50 km/h tot stilstand na 21,6 meter. Dit is alleen 32 centimeter verder dan de auto met winterbanden. Auto die met zomerbanden was uitgerust kwam 22 meter verder tot stilstand. ACE waarschuwt echter dat all seasonbanden het slechter op droog asfalt doen.

Uit de test bleek dat all season banden een goede oplossing voor kleine voertuigen zijn. Grotere auto's met bredere banden dienen uitgerust te zijn met seizoenbanden. 

Auto Bild bandentest

De test had als doel na te gaan hoe all season banden bij dynamische rijstijl presteren. Auto Bild rustte een Ford Focus met 195/65 R15 all seasonbanden uit.

Uit de test bleek dat dynamisch rijden op droog asfalt veel te wensen overliet. Ondanks het feit dat bij remtesten op besneeuwd wegdek all season banden vrij goed presteren, zijn ze in de bochten veel slechter dan winterbanden.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

 1. SSL beveiligde betaling
 2. Snel en gratis bezorgd
 3. Alleen kwaliteitsmerken
 4. Al meer dan
  2.000.000 klanten
 5. Montagepartners