All season banden, all weather banden of 4 seizoensbanden, de banden die gedurende het hele jaar kunnen worden gebruikt kennen vele namen. Nog maar een paar jaar geleden was het gebruikelijk met aparte zomer- en winterbanden te rijden. Zomerbanden presteren goed bij zware regenval en op droog wegdek, terwijl het speciale bandenprofiel van een winterband er voor zorgt dat je niet vast kwam te zitten in de sneeuw. 

Maar nu brengen steeds meer fabrikanten autobanden op de markt die je het hele jaar door kunt gebruiken. De vraag naar all season banden stijgt namelijk door: in 2019 was meer dan 20% van de verkochte autobanden een seizoenenband. 

Wanneer kies je voor 4-seizoenenbanden?

een zomerband en winterband van dichtbij bekeken

Als je erover nadenkt om all season banden te kopen, dan is het goed om te kijken hoe je je auto gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je je bewust bent van de sterke en minder sterke punten van dit type banden. Ga je bijvoorbeeld niet op skivakantie of naar een warm land op vakantie met je auto en woon je in een mild klimaat? Dan is een all season weather die een ‘voldoende’ scoort in een bandentest een goede keuze.

Dit geldt natuurlijk ook als je een kleine, tweede auto hebt die weinig kilometers rijdt. De band is ook geschikt als je kosten wilt besparen en de auto niet hoeft te gebruiken bij slecht winterweer. 4 Seizoensbanden leveren niet de topprestaties van gespecialiseerde zomer- of winterbanden. Je kunt dus niet verwachten dat een seizoenenband even goed presteert. Het blijft namelijk altijd een compromis tussen een zomer- en een winterband.

Om je op weg te helpen bij het kiezen van een goede all season band hebben we bekeken welke banden in 2020 goed uit diverse autotests zijn gekomen. Met deze informatie krijg je een beter beeld van wat een geschikte all season band voor jouw situatie zou kunnen zijn.

Goodyear Vector 4Seasons Gen 3 M+S – Beste all season band uit de AutoBild test van 2020

In 2020 heeft het vooraanstaande Duitse magazine Auto Bild zo’n 30 seizoenenbanden getest. Hierbij zijn een zomer- en een winterband als referentie meegenomen. Bij de test heeft de band eerst een veiligheidscheck doorstaan waarbij er met 100 km/u geremd werd op nat en droog wegdek. Deze Goodyear band kwam goed door die test heen. 

Bij de eigenlijke test gaat het om de rijeigenschappen op sneeuw en ijs. De slijtage wordt bepaald door de band 12.000 kilometer over wegdek te laten rollen. Deze test wordt uitgevoerd door een deskundig ingenieursbureau. 

Auto Bild heeft na de test de nieuwe Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 uitgeroepen tot de beste all season band van 2020. De band blonk niet uit op 1 specifiek onderdeel, maar had het beste gecombineerde testresultaat. Zo presteerde het profiel van deze all season banden van deze autoband goed onder alle weersomstandigheden. De band geeft goede grip op zowel nat als droog wegdek en op sneeuw. Bovendien gaat de band lang mee. 

Continental AllSeasonContact - Beste uit de ANWB All season banden test voor middenklasse SUV’s

SUV met all season banden op een bevroren meer

De ANWB heeft in 2020 een all season banden test uitgevoerd voor middenklasse SUV’s met bandenmaat 235/55 R17. Hierbij zijn de banden op sneeuw en op ijs getest met een Ford Kuga. Hierbij is gelet op:

  • Wegligging
  • Bestuurbaarheid
  • Tractie (grip)
  • Remweg

Hierbij worden dezelfde maatstaven gebruikt voor het testen van winter- en zomerbanden. Dat betekent dat de all weather banden soms onder extreme omstandigheden getest zijn. De ANWB beoordeelt ook de slijtvastheid, de prestaties op nat wegdek en eigenschappen als geluid en verbruik. 

Van de 7 geteste all season banden kwam er geen enkele band in de buurt van een specialistische zomer- of winterband. Dat is logisch, want een all season band is altijd een compromis. Daarom scoorde zelfs de beste band uit deze test niet hoger dan 2 sterren (matig). En dat was de Continental AllSeasonContact band. Deze band kwam ook als beste uit de ADAC SUV All Season bandentest van 2020.

Bridgestone WeatherControl A005 – Beste sport all weather band uit de Sportauto bandentest

Een sportauto rijdt met all season banden snel over een natte weg

Sportief rijden op seizoensbanden betekent vaak dat de all season band extra prestaties moet kunnen leveren. Het Duits magazine Sport Auto testte daarom in 2020 een aantal all-season banden voor bandenmaat 225/45 R18. De testauto was een nieuwe BMW 3-serie.

In de test werden de banden vergeleken met Bridgestone Turanza T005 zomerband en de Bridgestone Blizzak LM005 winterband. Sport Auto beoordeelde de Bridgestone WeatherControl A005 als een uitstekende band op droog en nat wegdek. Zelfs de gemiddelde prestaties op sneeuw  wijzigden niets aan dit oordeel. Daarmee eindigde de Bridgestone Weather Control net voor de Michelin CrossClimate +, die beter presteerde op nat wegdek.

Conti VanContact 4Season – De beste all season camperband uit de Promobil bandentest

Wie het hele jaar door op pad gaat met de camper, zal snel kiezen voor een all season band. Promobil, het grootste online portaal voor campers in Duitsland, testte verschillende all season banden op hun geschiktheid voor campers. Hierbij werd een Fiat Ducato camper gebruikt.

Er is zowel in de sneeuw als onder zomerse omstandigheden getest. De rijtest op sneeuw is 's nachts uitgevoerd op een Zwitsers circuit met dikke pakken sneeuw. Veilig en voorspelbaar rijgedrag leverde daar punten op. Om de banden te testen op zomerse eigenschappen, is in het voorjaar een testbaan in Noord-Duitsland gebruikt. De banden werden hier beoordeeld op rijden en remmen op een nat en droog wegdek.

De ContiVanContact presteerde het beste op nat wegdek, en versloeg daarbij een Goodyear band. De sterke punten van de Continental all season band zijn:

  • Zeer goede tractie
  • Uitstekende grip bij keren en remmen op sneeuw
  • Makkelijk te besturen als het nat is
  • Zeer goede grip in bochten op droog wegdek
  • Weinig geluid

Wat betreft remmen op droog asfalt presteerde alleen de Michelin Cross-Climate band beter dan de Continental camperband. Op alle andere vlakken was de VanContact overduidelijk de winnaar.

Hopelijk weet je zo voldoende om de juiste all season band te kiezen. Je hoeft niet meer te wisselen tussen zomer- en winterbanden en je kunt bovendien veel geld besparen door te kiezen voor all weather banden.