Ben jij klaar voor het ruigere werk? Als je regelmatig over grindpaden of zandpaden rijdt, of je gebruikt je auto als een echte terreinwagen, dan zijn terreinbanden natuurlijk onmisbaar. Terreinbanden worden ook wel 4x4 of offroad-banden genoemd. In vergelijking met gewone auto- of motorbanden zijn terreinbanden sterker. De banden hebben vaak versterkte zijwangen en extra metalen lagen in het rubber, die de band steviger maken.

Het profiel is ook anders dan dat van gewone banden. Off-road banden hebben een grover profiel en de profielblokken grijpen in elkaar. Zo ontstaat een open loopvlakontwerp, waardoor los zand, modder en steentjes tijdens het rijden niet in de band vast blijven zitten. Daardoor blijf je steeds goed grip houden als je op een wat lossere ondergrond rijdt.

Terreinbanden zijn universele banden die ook veel grip bieden op sneeuw en ijs. Je kunt deze banden dan ook het hele jaar door gebruiken. Wisselen van zomer- naar winterbanden hoeft dus niet. Winterbanden hebben echter wel een betere rubbersamenstelling voor lage temperaturen en het profiel is beter afgestemd op winterse omstandigheden. Het is dus een kwestie van uitproberen om te zien welke band jou in de winter het beste bevalt.

Terreinwagen rijdt hard door modderig terrein

Welke soorten terreinbanden zijn er?

Vaak rijd je niet alleen maar door het terrein, maar maak je ook gebruik van de openbare weg. Daarom is het goed om te weten dat de bandenprofielen van 4x4 banden in 3 verschillende klassen kunnen worden ingedeeld. Elke klasse heeft speciale gebruikseigenschappen, die we hieronder bespreken.

Banden met 100 % terreinprofiel

Dit zijn de banden met het grove terreinprofiel, die geschikt zijn voor extreme omstandigheden en heftige terreinen. Als je met deze 4x4 banden op de weg wilt rijden, dan moet je je snelheid aanpassen.

Banden met 30% weg- en 70% terreinprofiel

Het profiel van deze banden noem je ook wel een MUD-profiel. Dit is een grof profiel, wat geschikt is voor rijden onder zware omstandigheden in vette modder of op een rotsachtige bodem. Bij deze banden is het aan te raden om ze als extra wielen te monteren en ze na het terreinrijden om te wisselen voor gewone wegbanden.

Terreinbanden met 60% weg- en 40% terreinprofiel

Dit type profiel wordt een AT-profiel genoemd en het biedt een beetje van alles. De meeste bandenmerken gebruiken dit profiel op hun 4x4 banden. Met deze banden kun je goed rijden in afwisselende terreinomstandigheden, maar ook op de gewone weg doen ze het prima.

De BFGoodrich 4x4 banden zijn terreinbanden van de hoogste kwaliteit. Ze staan bekend om hun tractie, het levensduur van het profiel en de robuustheid: iets wat menig eigenaren van terreinwagens aanspreekt. De BFGoodrich zijn perfect voor het rijden op off-road wegen maar verliezen hun waarde niet op verharde wegen. Goodrich beschrijft deze band als duurzaam en slijtvast. Ongeacht het terrein, de BFGoodrich is de juiste keuze!

Hoe herken je een goede terreinband?

Terreinwagen rijdt over heuvelachtig terrein

Als je op zoek bent naar een goede terreinband, dan zij er een aantal dingen waarop je moet letten. Hieronder hebben we op een rij gezet waaraan je zoal moet denken als je van plan bent om terreinbanden te kopen.

  • Heb je een sterke band nodig, kijk dan uit hoeveel lagen de 4x4 band is opgebouwd. Dit moeten meerdere, versterkte lagen zijn. Kijk bovendien naar de loadindex, om er zeker van te zijn dat de banden je auto kunnen dragen.

  • Bekijk het bandenprofiel. Dit moet grof zijn en genoeg ruimte tussen de profielblokken hebben. Zo kunnen modder en stenen makkelijk uit de band vallen.

  • Kies een band met een echt open profiel. Sommige terreinbanden zien er niet veel anders uit dan gewone banden, dus let daar op.

  • Koop een band die geschikt is voor nat weer en modder. Zo weet je dat de band alles aan kan.

  • Let goed op de duurzaamheid. Verdiep je in terreinbanden en lees bandenrecensies om een indruk te krijgen van de kwaliteit van banden.           

  • Er zijn steeds meer 4x4 banden te koop die beter bestand zijn tegen scheuren en afbrokkelen, de zogenaamde anti-chip banden. Probeer altijd om deze           banden te kopen.

  • Grove profielblokken aan de zijkant geven extra grip als je op rotsachtig           of modderig terrein rijdt. Kijk dus of de banden deze hebben als je van plan bent om in dit type terrein te gaan rijden.

  • Bedenk goed waar je je banden voor wilt gebruiken. Heb je specifieke eisen? Als je bijvoorbeeld van plan bent om in de sneeuw te rijden, zorg dan dat de banden die je koopt geschikt zijn voor de sneeuw.

Met deze tips moet het zeker lukken om de juiste terreinband voor je motor of auto uit te zoeken.

Hoe zit het met de maatvoering?

terreinband rijdt op modderige weg

Er zijn off-road banden met een gewone maatvoering en er zijn banden met een Amerikaanse maatvoering. Bij de gewone maatvoering wordt de codering aangehouden zoals op de buitenkant van de band staat vermeld. Hier kun je aflezen wat de hoogte, breedte, velgmaat, loadindex en snelheidsindex zijn.

Voor wie houdt van lekkere dikke banden: bedenk dat de hoogte van je band een belangrijke rol speelt bij de bodemvrijheid. Een 16 inch velg met hoge banden zit al snel een paar centimeter dichter op je wielkast dan een 15 inch velg met een lage band.

De Amerikaanse maatvoering wijkt behoorlijk af van de Nederlandse. Bij Amerikaanse banden staat de maat namelijk weergegeven in Amerikaanse inches in plaats van in centimeters. Het kan handig zijn om hiervoor een omrekentabel te gebruiken zodat je kunt zien wat de juiste maat is.

Avontuurlijk rijden met terreinbanden

Een terreinband maakt avontuurlijk auto- of motorrijden mogelijk, maar is ook geschikt als je dagelijks in het terrein moet werken. Het is belangrijk om een band te kiezen die ten eerste geschikt is voor het gewicht van jouw auto of motor. Daarnaast speelt het soort profiel een belangrijke rol bij de prestaties die de banden moeten leveren. Bedenk dus goed welke band je nodig hebt en stem deze af op het terrein. Zo kun je met een gerust hart door die modderplas rijden of onderweg een stukje rots meepakken.