Stel, je bent onderweg en je hoort ineens een raar geluid. Je stapt uit en realiseert je dat je een lekke band hebt. Om het nog erger te maken, je opent de kofferbak en ontdekt dat er geen reservewiel is, of die is leeg! Helaas komen dergelijke situaties veel voor, omdat veel automobilisten niet genoeg belang hechten aan een reservewiel. Een veilige automobilist verwacht het onverwachte en met een beetje voorbereiding hoeft een lekke band niet te betekenen dat je moet wachten tot een berger of de ANWB je te hulp schiet. We leggen je hier alles uit wat je moet weten over de reserve band, inclusief het verschil tussen een volwaardig reservewiel en een compact reservewiel, plus wat je andere opties zijn, zoals bandenreparatiesets of een set innovatieve runflat-banden.

een man staat langs de weg met gevarendriehoek om zijn lekke band met een reserveband te vervangen.

Wat is een reservewiel en is een reserveband verplicht?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een reservewiel een extra velg + reserveband die je in de auto meeneemt en gebruikt voor het geval een van de banden lek raakt

Autofabrikanten wilden van de reserveband van de auto af om gewicht en ruimte te besparen, en in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk staat de wet dit toe. Immers, een lichtere auto verbruikt minder en heeft een iets mindere zware CO2 voetafdruk. Daarnaast is een reserve band niet verplicht aangezien de kwaliteit van de autobanden tegenwoordig vele malen beter is en er bandenreparatiekits beschikbaar zijn waarmee kleinere lekkages gemakkelijk opgelost zouden kunnen worden. Fijn dat een reservewiel of reserveband niet verplicht zijn, maar hoe effectief zijn de opties?

De noodoplossing: reparatiekit of thuiskomertje
een volledig lekke band die vervangen moet worden

De reparatiekits werken vaak niet naar behoren. Ze moeten allereerst op de juiste manier gebruikt worden om gaten te kunnen dichten in banden. Daarnaast kunnen deze reparatiekits in lang niet alle gevallen gebruikt worden. Is het gat te groot, dan werkt deze oplossing niet. Daar komt nog eens bij dat veel mensen vergeten dat deze sets maximaal twee tot drie jaar houdbaar zijn en niet mogen bevriezen omdat ze daarna niet meer werken. Dus de reparatiekits zijn een snelle oplossing die vaak niet werkt. Lukt het wel, dan geldt dit als een noodoplossing waarmee je met lage snelheid thuis kunt komen om snel online nieuwe banden te kopen.

Een compact reservewiel ofwel thuiskomertje is een lichtgewicht speciale band die bedoeld is als noodoplossing. Het grootste voordeel van het gebruik van een compact reservewiel zit in de naam: deze is compact! Het weegt weinig en neemt weinig ruimte in beslag, en je komt ermee thuis. Dit type reservewiel is echter een tijdelijke oplossing en is alleen ontworpen om een korte afstand met lagere snelheden te rijden en heeft niet voldoende profieldiepte om goed te presteren als het weer slechter wordt. Net als normale banden moet het thuiskomertje net zo vaak worden gecontroleerd op de juiste bandenspanning als de gewone banden. Het vervangen van de ene lekke band door een andere heeft weinig zin!

De lange termijn oplossing: een volwaardig reservewiel
een vrouw is vervangt haar autoband met een reserveband.

Als je een reservewiel met dezelfde maat hebt, heb je een set van vijf volwaardige banden voor je auto in plaats van vier, met altijd een normale band die klaar is voor gebruik als er iets gebeurt. Het grote voordeel van het hebben van een volwaardige reserve is dat het geen tijdelijke oplossing is. Je kunt rustig de lekke band laten repareren terwijl je veilig doorrijdt, of nieuwe banden online koopt. Als je echter een volwaardig reservewiel in de auto wilt opslaan, moet je wel de bergruimte hebben. En idealiter zou het reservewiel in de bandenroulatie meegenomen moeten worden, zodat het op dezelfde manier en in hetzelfde tempo slijt als de andere banden. Dit kan de belasting van de auto verminderen en zorgen voor een uitgebalanceerd rijgedrag als die band wordt gepromoveerd tot een vaste positie!

Wanneer je kiest voor een reservewiel in de auto en hier plek voor is – of je hebt al een reservewiel in de auto omdat deze meegeleverd werd – dan is het belangrijk om deze met regelmaat te controleren, zeker voor je op vakantie gaat. Hoe is het met het profiel op de reserveband? Wanneer je de staat van de banden en de bandenspanning controleert, vergeet dan het reservewiel niet. Daarnaast moet je ook de instrumenten niet vergeten die je bij een wissel nodig hebt, zoals een veiligheidshesje; werkhandschoenen; een krik en wielsleutel en een gevarendriehoek.

De High Tech route: Run Flat banden

Run flat-banden’ zijn een indrukwekkend alternatief voor traditionele reservewielen. In tegenstelling tot andere oplossingen voor lekke banden, zorgen deze banden ervoor dat je niet aan de kant van de weg staat om een band te verwisselen, een lek te repareren of te wachten op een sleepwagen. De run-flat-technologie staat deze banden toe om na een lekke band tot 80 kilometer door te rijden met een snelheid van 80 km/u, zelfs met volledig lege band(en). Het grootste nadeel zijn hoge kosten van exploitatie (hoge aankoopprijs, kortere levensduur, hoge montagekosten). Het belangrijkste voordeel is de veiligheid van de Run Flat band. Denk hierbij aan zakenlui die zich in een zware sedan met hoge snelheid over langere afstanden verplaatsen; een eventuele klapband heeft dan gevolgen die goed gecontroleerd kunnen worden. Maar ook in nichemarkten zoals beveiligd transport en spoedeisend hulpdiensten zijn Run Flat banden van het grootste belang. Maar, denk ook aan praktische toepassingen zoals bijvoorbeeld een vrouw die vaak ‘s-avonds laat alleen van haar werk met de auto naar huis moet. Voor niemand is een lekke band een pretje, maar voor iemand die een uur of langer langs de kant van de weg moet wachten op de ANWB kan het hebben van Runflats toch écht een verademing zijn.

Tot slot

Of je de kinderen naar het sporten brengt of bij je kleinkinderen op bezoek gaat, je gezin verdient een vlotte, veilige rit. Heb dus een oplossing voor handen die bij je past en waar je je comfortabel bij voelt, of het nu gaat om een volwaardig of compact reservewiel, een bandreparatiekit of run-flat banden. Maar in welke landen is een reservewiel verplicht? In Spanje, Turkije, Tsjechië en Slowakije is een reservewiel verplicht, óf je moet een werkende reparatiekit hebben. Dus dat is nog een extra reden om voor de vakantie alles nog eens goed na te lopen, zodat je onbezorgd op reis kunt!