Autobanden zijn essentiële onderdelen van je auto die een grote invloed hebben op de rijveiligheid. Dus veel eigenaars willen een premium band monteren, en wachten op een goede autobanden aanbieding. Maar bij het kopen van nieuwe autobanden komen veel vragen kijken. Moeten alle vier de banden precies hetzelfde zijn? Kan ik het beste ook nieuwe velgen kopen als de oude beschadigd zijn? En hoe zit het met de montage?

Know your Ride

nieuwe autobanden in alle soorten en maten in een magazijn

Wanneer je een mooie aanbieding tegenkomt, moet je er zeker van zijn dat je de juiste banden gaat aanschaffen. Je moet dus een idee hebben van welke maat en welk merk autoband het beste zijn. Als je niet precies weet wat je nodig hebt, koop je wellicht per ongeluk een set banden die niet bij de auto passen en die de wegligging negatief kunnen beïnvloeden. Neem de gebruikershandleiding en lees wat de fabrikant aanbeveelt met betrekking tot autobanden of kijk op een speciale site. Geld is dé belangrijkste factor bij de keuze van nieuwe autobanden tijdens autobanden acties, maar juist bij aanbiedingen heb je de kans om je slag te slaan voor premium banden en niet alleen naar de laagste prijs te kijken! Goedkope autobanden zijn er in een grote verscheidenheid aan merken en modellen, maar weet je zeker dat ze zo goed functioneren als autobanden van eerste kwaliteit? Bedenk, voordat je goedkopere banden koopt, dat er een aantal redenen zijn waarom ze minder kosten dan premium banden. De kwaliteit kan lager zijn, de duurzaamheid kan slecht zijn of de wegligging kan onvoldoende zijn bij slechte weersomstandigheden. De allergoedkoopste banden uit Azië kunnen gemakkelijk 1/3 minder lang meegaan, dus vergelijk de prijs ten opzichte van het aantal kilometers dat ze gedurende hun levensduur kunnen maken.

En als ik ook andere velgen wil, zoals grote lichtmetalen velgen?

Wellicht zijn je huidige velgen verroest of gebogen? Je kunt ook een mooie aanbieding tegenkomen van autobanden met velgen. Vaker gaat het dan om robuuste stalen velgen met bijbehorende winterbanden, zodat je snel en makkelijk om kunt schakelen naar winters weer. Maar je kunt ook je auto blitser willen maken. De eerste vraag is waar je de huidige velgmaat kunt vinden. Die kan je gemakkelijk terugvinden op je huidige banden (en je onderhoudsboekje), waar je op de zijkant de bandenmaat kunt aflezen. Het laatste getal geeft in dit geval de velgmaat weer; staat er bijvoorbeeld “185/65 R15” dan geeft het laatste getal “15”- de diameter van de velg aan. Een grotere velg ziet er sportief uit, en je kunt doorgaans twee maten groter upgraden dan wat er origineel op de auto ligt. Is dat 15 inch dan kun je naar 17 inch, en bij 16 inch is 18 inch mogelijk. Bij een grote velg verandert ook de breedte van je band en de hoogteverhouding; die wordt breder en platter en dit gaat altijd ten koste van het rijcomfort. Bij 3 maten groter wordt de band te plat en verdwijnt het rijcomfort geheel; de vering wordt stugger en je voelt elke oneffenheid in het wegdek.

Autobanden actie bij de lokale bandenboer

nieuwe autoband wordt gemonteerd onder een auto door monteur

Wellicht zie je een mooie aanbieding van autobanden bij jou om de hoek. Dan kan prima werken, maar toch geven we je een paar tips mee. Controleer de leeftijd van de banden, het zal zelden gebeuren dat een te oude band aangeboden wordt, maar aanbiedingen dienen om de oude voorraad op te ruimen, en je wilt niet de winkeldochters krijgen die vergeten werden. Tot 5 jaar is een band nog goed (vermits goed opgeslagen), maar na 10 jaar is een band echt niet meer bruikbaar; de chemische compositie is door de jaren aangetast. De DOT code aan de zijkant van de band geeft de productiedatum aan. De code 3519 geeft bijvoorbeeld aan dat de band in week 35 van het jaar 2019 is geproduceerd, dus deze band kan nog jaren mee. Bedenk ook dat de meeste bandenbedrijven werken op basis van verkoopdoelstellingen en commissies en hoewel banden voor de eindgebruiker misschien duur lijken, bieden ze in feite steeds lagere marges voor de bandendealers die ze verkopen. Dit betekent dat de meeste bandenboeren hun best zullen doen om geld te verdienen met aanvullende producten en diensten. Deze zijn vaak in het gunstigste geval te duur en in het slechtste geval helemaal niet nodig. Banden moet je wel altijd per paar kopen voor de veiligheid, maar zelden zal je alle 4 de banden tegelijk moeten vervangen. Eén set banden voldoet wellicht nog aan de APK eisen en kan nog een jaar mee!

Montage bij internetshoppen

monteur loopt met twee nieuwe autobanden

Vaak zie je een aanbieding van autobanden inclusief montage, maar hoe werkt dat? Iedereen weet dat online banden kopen goedkoop en snel is, maar hoe laat je ze dan monteren en balanceren / uitlijnen? De meeste internetwinkels hebben contracten met lokale garages in jouw buurt waar je voor een vooraf bepaald bedrag de banden op de auto kunt laten leggen. Ook is het vaak mogelijk om je nieuwe banden aan huis te laten monteren. Let er wel op dat de service nooit compleet zal zijn (uitlijnen is bijvoorbeeld niet mogelijk) en er extra kosten aan verbonden zijn.

Tot Slot

Houdt vooral het internet goed in de gaten voor aanbiedingen voor autobanden die op jouw auto passen- en anticipeer wanneer je de banden zal moeten wisselen. Kom niet bij de Apk aan met banden waarvan je thuis al had kunnen meten (< 1,6 mm) dat ze niet door de keuring komen! Houdt vooral de maanden oktober en april in de gaten voor goede aanbiedingen. In oktober gaan banden in de uitverkoop om consumenten aan te moedigen om nog voor de winter te kopen en opnieuw in april, wanneer het weer warm genoeg wordt dat automobilisten gaan bedenken waar ze allemaal heen kunnen op roadtrip!