Met slecht weer of quarantaine is er niets zo ontspannend als alles wat je thuis fijn vindt in je camper te stoppen en je huis te verplaatsen naar waar de zon schijnt en de lucht frisser is. Het is wel van het grootste belang dat je de camperbanden controleert voor je op reis gaat. Door de banden regelmatig te controleren op breuken, scheuren of beschadigingen voorkom je pech onderweg. De profieldiepte dient minimaal 1.6 mm te bedragen, hoewel 3 mm wordt aangeraden. Maar als ze vervangen moeten worden, wat zijn dan de beste camperbanden om te kopen?

Wat zijn de verschillen tussen camperbanden en normale banden?

Nieuwe camperband onder camper

De beste camperbanden zijn speciaal ontworpen voor caravans. Een van de belangrijkste eigenschappen van camperbanden is dat ze zware lasten kunnen dragen. Ze hebben een veel hoger draagvermogen dan normale banden of bestelwagenbanden. Autobanden kunnen doorgaans tot 500 kg worden belast, en banden voor bestelwagens kunnen 700 kg dragen. Zelfs kleinere campers, die rond de 2700 kg wegen, kunnen elke band met 675 kg belasten. Hierdoor zullen normale autobanden bij hoge snelheid zeker klappen. Sommige campers hebben banden nodig die een maximale belasting van meer dan 1200 kg per band kunnen dragen. Bij alle banden staat de maximale belasting -ook wel bekend als de Load Index- op de wang van de band. Het draagvermogen wordt uitgedrukt door een twee- of driecijferig getal (van 0 tot 279) dat overeenkomt met het maximale gewicht dat een band kan dragen. Maar wat is het gewicht van je camper? Zeker, je kunt het ledig gewicht tellen en dan alles opsommen wat je inlaadt of eraan vastschroeft aan reisuitrusting en accessoires. Maar het is veiliger en gemakkelijker om een weegbrug te bezoeken en de voor- en achteras afzonderlijk te laten wegen. Controleer of dit gewicht lager is dan de limiet van de voor- en achteras van de camper en of je banden voldoende draagvermogen hebben. Er zijn ook verschillen in de rubbersamenstelling van het loopvlak. De rubbersamenstelling van het loopvlak is belangrijk voor grip bij slechte weersomstandigheden. Het maakt de camper ook beter te beheersen op natte campings, landweggetjes en bij gaten in de weg.

Camperbanden weerstaan een hoge druk

Een camper staat geparkeerd in de nacht

Vanwege de zware belasting moeten camperbanden een hoge druk kunnen weerstaan. Een typische autoband is beperkt tot een maximale druk van ongeveer 40 psi in vergelijking met banden van lichte bedrijfsvoertuigen die zijn opgepompt tot ongeveer 65 psi. De beste camperbanden kunnen worden opgepompt tot 80 psi. Een onjuiste bandenspanning kan het rijgedrag nadelig beïnvloeden, de bandenslijtage en het brandstofverbruik verhogen en zelfs een klapband veroorzaken. De bandenspanningstabel vindt je aan de binnenkant van de deurstijl aan de bestuurderskant of bijrijderszijde van de camper. Dat camperbanden een hogere druk weerstaan komt mede door de verstevigde wangen. Door deze extra stijfheid van de wangen ligt de camper ook veel stabieler op de weg. Zo zal de camper bij het inhalen van vrachtwagens niet onstabiel worden en gaan 'zwabberen'. 

Camperbanden test

monteur wil oude camperband vervangen door nieuwe camperband

Wat zijn de beste banden voor een camper? Onze ANWB wil er geen aandacht aan besteden en stelt zelfs voor om maar bestelautobanden te monteren. Later meer hierover. Onze oosterburen daarentegen hebben recentelijk een uitgebreide test gedaan. Acht sets banden werden op een met 600 kg beladen VW Crafter getest in droge, regenachtige en besneeuwde omstandigheden. Het is een Duitse test dus met een focus op winterweer, terwijl veel Nederlandse camperrijders alleen de zon willen zien. De Continental VanContact 4Season is volgens de test de beste omdat de band het evenwicht tussen zomer en winter goed doorstaat. Zijn prestaties op nat en besneeuwd wegdek zijn indrukwekkend en de band biedt een goede stuurprecisie en een lage rolweerstand. Het comfort was slechts gemiddeld. De Goodyear Vector 4 Seasons Cargo kwam ook als uitstekend uit de test. Maar als we het criterium winter weglaten dan valt in de test op dat ook de volgende banden goed zijn: Kleber Transpro 4S, Maxxis Vansmart A/S AL2 en Pirelli Carrier All Season. De grote afwezige in deze test is Michelin, alhoewel vertegenwoordigd door het merk Kleber. De Michelin Agilis CrossClimate was niet beschikbaar in de geteste maat in een specifieke kampeerversie die de letters “CP” dragen. Aangezien Michelin en Continental als enige specifieke camperbanden maken moet deze test dus slechts als een indicatie gezien worden.

Tot slot

Camperbanden zijn duur dan en daarom gebruiken veel camperbezitters bestelwagenbanden. Kun je normale bestelwagenbanden op je camper gebruiken? Als het draagvermogen van de bestelwagenband hoog genoeg is om het gewicht van het voertuig te dragen is dit wel toegestaan, maar bestelwagenbanden bieden je niet de voordelen van camperbanden. De grote voordelen van veiligheid, slijtage en brandstofbesparing maken de extra kosten echter ruimschoots goed. En er gaat niks boven heerlijk cruisen over een bergpas in de Pyreneeën, maar je moet er wel van op aan kunnen dat je geen klapband krijgt door een verkeerde band!