Vierseizoenenbanden zijn de automobilist onder alle omstandigheden van dienst, zowel bij ideaal weer, wanneer het warm, droog en zonnig is, als bij regenval of sneeuw, wanneer het gevaar op de weg toeneemt. Wanneer we veilig onderweg willen zijn, moeten we banden kiezen waar we in elke situatie van op aan kunnen.

205/55 R16 is een redelijk populaire maat.205/55 R16 is een redelijk populaire maat.

Hoe kies je betrouwbare vierseizoenenbanden die precies zijn wat jij nodig hebt? Dit kun je op verschillende manieren doen. Een daarvan is het lezen van de beoordelingen van andere weggebruikers. Om dat eenvoudiger te maken hebben we een lijst gemaakt van de vijf all season-banden in maat 205/55 R16 die het meest worden gewaardeerd.

Elke band is door honderden automobilisten beoordeeld, die het product uitvoerig hebben kunnen testen in de praktijk. De resultaten tonen dat de lat voor maat 205/55 R16 enorm hoog lag.

Maat 205/55 R16 wordt steeds populairder en tref je tegenwoordig aan op voertuigen als de Ford Focus, Seat Leon, Rénault Megane, Audi A4, Skoda Octavia, VW Passat, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse en nog veel meer andere modellen. Alles hangt natuurlijk af van het bouwjaar en de uitrusting van het voertuig.

Ranking van vierseizoenenbanden maat 205/55 R16

ModelGemiddelde beoordeling* 
Michelin CrossClimate+5,55
Nokian WeatherProof5,50
Pirelli Cinturato All Season Plus5,45
Goodyear Vector 4Seasons G25,45
Kleber Quadraxer 25,30

*De ranking is opgesteld op basis van cijfers (met een schaal van 1-6) die tussen 1 januari 2019 en 31 juli 2021 zijn toegekend door klanten van Oponeo. In het overzicht staan alleen modellen die een zeker minimumaantal beoordelingen hebben gekregen. De resultaten in onze winkel kunnen verschillen van die in het overzicht, omdat de hier getoonde cijfers alleen betrekking hebben op de betreffende maat.

Michelin CrossClimate+

De Michelin CrossClimate+ is niet alleen een van de meest gekochte vierseizoenenbanden uit de premiumklasse maar ook het beste beoordeeld door automobilisten. Het hoge cijfer van 5,55 op een schaal van 1 tot 6 zegt genoeg. Europese weggebruikers stellen de band bovenal op prijs vanwege de veelzijdigheid, waaronder de extra bestendigheid van het rubber en de uitstekende tractie in de sneeuw, die wordt bevestigd door een 3PMSF-certificaat.

Het succes van dit model is te danken aan de EverGrip-technologie, die verantwoordelijk is voor efficiëntie onder alle omstandigheden en over de gehele levensduur. De speciaal ontworpen constructie behoudt haar eigenschappen naarmate het loopvlak afslijt, zodat de prestaties van de eerste tot de laatste kilometer hetzelfde blijven. Zo kun je ongeacht het weer veilig achter het stuur kruipen.


Wat vinden de bestuurders van deze band?

De banden zijn geweldig. Op de grip niets aan te merken, waar je ook op rijdt: droge of natte wegen. Voor all seasons doen ze het ook behoorlijk goed in de sneeuw. Het lage lawaainiveau is ook erg prettig. Een aanrader. (Roel)

De banden doen het geweldig onder alle omstandigheden. Na 50 duizend km is mijn conclusie dat ik ze van harte kan aanbevelen. Ze hebben de elandtest doorstaan. Bestel de Michelin CrossClimate+ gerust want je zult niet teleurgesteld zijn! (Tim de Bruijn)

Nokian WeatherProof

De tweede plaats is voor de WeatherProof van Nokian. Het uitstekende cijfer (5,50) is het beste bewijs dat dit merk, de uitvinder van de winterband, ook zeer bedreven is in het ontwerpen van vierseizoenenbanden.

Deze "weersbestendige" band van Finse makelij uit de premiumklasse wordt gekenmerkt door goede prestaties onder zomerse omstandigheden en slippreventie in de herfst en winter. De combinatie van die eigenschappen garandeert betrouwbaarheid bij elk type weer. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen? De sleutel tot het succes blijkt de constructie, waarin elk onderdeel bijdraagt aan de veiligheid van de inzittenden in uiteenlopende situaties.


Dit zeggen klanten van Oponeo over de Nokian Weatherproof:

Ik ben erg tevreden over het aanzienlijk toegenomen comfort en het zekere gevoel ten opzichte van mijn vorige banden. Ik zou ze zo weer nemen. (Iris)

Dit is mijn eerste avontuur met vierseizoenenbanden en ik moet zeggen dat het zeer positief is. We hebben bewust voor een band gekozen die is afgeleid van een winterband en aangepast aan het hele jaar. Ik heb eigenlijk geen verschil gemerkt ten opzichte van winterbanden, maar wel heel veel voordelen ten opzichte van aparte sets voor elk half jaar. Je moet alleen onthouden dat geschiktheid van all seasons vooral afhangt van de gebruiker en het aantal kilometers dat hij per jaar aflegt. (aeroforce)

Pirelli Cinturato All Season Plus

Op de laatste trede van het podium staat de Pirelli Cinturato All Season Plus, die hetzelfde cijfer heeft behaald als de Goodyear Vector 4Seasons G2 maar op basis van een groter aantal beoordelingen. Wat is het geheim achter deze vierseizoenenband van de beroemde Italiaanse premiumfabrikant?

Overigens is dit de verbeterde versie is van de populaire Cinturato All Season. De ontwerpers hebben de eigenschappen van de voorganger zo geoptimaliseerd dat de band nu nog beter in de behoeften van zijn gebruikers voorziet. De goede resultaten zijn te danken aan het speciale loopvlak met een profiel dat de eigenschappen van de beste zomer- en winterbanden van Pirelli in harmonie brengt.


Dit zeggen de gebruikers:

Ik rij heel veel en ik ben geheel tevreden met deze vierseizoenenbanden. Zowel op droog als nat wegdek doen ze het geweldig en ze hebben veel grip in de sneeuw. Wat mij betreft een 10/10. (Eline S)

Mijn eerste vierseizoenenbanden op deze auto. Met eerdere banden was de auto luider (maar dit waren runflats) dus ik kan het moeilijk vergelijken. De rijeigenschappen en tractie zijn uitstekend. Bij vorst blijft de auto goed op de weg en voel ik me veilig en comfortabel. Echt een aanrader. (Erik)

Goodyear Vector 4Seasons G2

De volgende onderscheiden vierseizoenenband is de Vector 4Seasons G2 van het Amerikaanse Goodyear. Het hoge gemiddelde cijfer in maat 205/55 R16 is een bewijs van de reputatie van deze band onder automobilisten. Hij is vooral populair onder mensen die veel prijs stellen op veiligheid en comfortabel en zuinig rijden.

Het moderne rubbermengsel, het directionele loopvlak en de lamellen in 3D-technologie zorgen ervoor dat de band uitstekend presteert onder uiteenlopende omstandigheden, zodat je het hele jaar door stabiel en zelfverzekerd achter het stuur zit. De Vector 4Seasons G2 is ook een band met een lage rolweerstand, die daarmee beter is voor het milieu.


Dit schrijven automobilisten over deze band:

Geweldig voor winters weer. Remmen op nat en droog wegdek is geen enkel probleem. In vergelijking tot andere banden maken ze relatief weinig lawaai. (Jos T)

Ik heb deze banden in september gekocht en al kunnen uitproberen op alle soorten wegdek alles is in orde, 's winters geen klachten net als echte winterbanden, het lawaai is relatief en hangt af van de auto en het gehoor van de bestuurder, ik hoor persoonlijk niks, ik let er tijdens het rijden niet op of de band luid of stil is, als ik iets wil luisteren heb ik een radio. Mijn beoordeling is een 5 of zelfs een 6. (Andries)

Kleber Quadraxer 2

De vijfde en laatste band in het overzicht is de Kleber Quadraxer 2, een band uit het middelste prijssegment. Wat maakt dat automobilisten deze band beschouwen als een van de betere opties voor de winter?

Dit is de tweede generatie van de gelauwerde band van Kleber en daarom hadden de ontwerpers veel tijd om de beste oplossingen te vinden. Zo is er in de Quadraxer 2 een directioneel loopvlakprofiel gebruikt, dat zowel bij optimaal droog weer als in regen, sneeuw en modder goed presteert. De band doet het ook uitstekend wat betreft het remmen in de sneeuw en voorkomen van aquaplaning.


De Quadraxer 2 volgens gebruikers:

Zeer goed op droog en nat wegdek. In verse sneeuw tot zo'n 40 cm houden ze stand. Met platgereden sneeuw hebben ze meer moeite maar dat geldt eigenlijk voor elke band. Al met al een zeer goede aankoop. (Gerard)

Een zeer goede band. Aanvankelijk was ik sceptisch over de band maar deze vierseizoenenband heeft de afgelopen winter uitstekend doorstaan. Echt een aanrader. (Ernst)

Hoe kies je nu goede vierseizoenenbanden?

Het kiezen van een nieuwe vierseizoenenband dient bij voorkeur in enkele stappen te gaan. Zo voorkom je dat je een ondoordachte aankoop doet. Kijk als eerste wat andere automobilisten zeggen over specifieke modellen. Nu je dit leest, heb je die eerste fase al achter je. Kijk vervolgens of de band die jij op het oog hebt, heeft deelgenomen aan bandentests. De resultaten vind je op onze website.

Tot slot dien je zorgvuldig het etiket te raadplegen in de maat die is gehomologeerd voor je auto. Hierop vind je informatie over de:

  • brandstofefficiëntie,
  • remweg op nat wegdek,
  • lawaai,
  • grip in de sneeuw.

Als je nog steeds niet weet wat je moet kopen, kun je gebruik maken van Oponeo's vergelijker, waarmee je een helder overzicht kunt maken van de banden die jou het meest interesseren.