Hoewel vierseizoenenbanden bovenal zijn bedoeld voor mensen die prijs stellen op een rustige rit en hoofdzakelijk korte afstanden afleggen in stedelijk gebied, worden ze in hoog tempo populairder. De tijd- en geldbesparing van een seizoenswissel en de vrije ruimte in de garage zijn slechts enkele voordelen van een all season-band. Het belangrijkste blijft echter dat de set banden de veiligheid van de inzittenden waarborgt. 

Het ontwerpen van goede vierseizoenenbanden is een hele uitdaging. Dergelijke banden moeten immers zowel overweg kunnen met hete, natte dagen als winterse vorst. De ideale combinatie van eigenschappen van een zomer- en winterband is lastig te bereiken, hoewel fabrikanten dankzij nieuwe technologieën steeds dichter bij hun doel komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vierseizoenenbanden steeds vaker worden besproken door experts uit de bandenbranche en dat de autotijdschriften en motorrijtuigenorganisaties er steeds meer aandacht aan besteden.

Vierseizoenenbanden zijn geschikt voor stedelijk gebied en korte afstanden.Vierseizoenenbanden zijn geschikt voor stedelijk gebied en korte afstanden.

Vierseizoenenbanden in de tests van AutoBild

Het afgelopen jaar heeft het Duitse tijdschrift AutoBild zich speciaal gericht op vierseizoenenbanden en we hebben enkele van hun aanbevelingen. 

We beginnen bij maat 205/55 R16. Er namen meer dan dertig banden aan de test deel, maar een aantal vielen al af tijdens de kwalificatie. Na vergelijking van de remweg op droog en nat wegdek is gebleken dat het verschil tussen het beste en het slechtste model maar liefst 20 meter bedroeg! Dit kan het verschil zijn tussen leven en dood! Uiteindelijk hebben 14 banden het tot de hoofdfase geschopt.

De eerste plaats in de test was voor de Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, de voortzetting van een eerder gelauwerde serie van deze Amerikaanse fabrikant. Deze band is als uitmuntend beoordeeld en heeft het predicaat Eco-Master gekregen. Tot de sterke punten van deze band werden de imponerende prestaties onder uiteenlopende omstandigheden en de uitstekende rijeigenschappen in de winter gerekend. Ook is gelet op het grote aantal mogelijke kilometers. Behalve deze band van Goodyear heeft ook het volgende rubber de hoogste beoordeling ontvangen: Vredestein Quatrac, Continental AllSeasonContact, Michelin CrossClimate+ en Falken Euroall Season AS210.

Voor wat banden in maat 215/60 R16 voor stads-SUV’s betreft, wordt de tabel weer door elkaar geschud. Dit keer hebben de specialisten van AutoBild elf banden vergeleken, waarbij de Hankook Kinergy 4S2 en de Vredestein Quatrac als beste uit de bus zijn gekomen. Dit is uiteraard te danken aan de veelzijdige eigenschappen, waaronder het sturen op nat en besneeuwd wegdek, die als uitstekend zijn aangemerkt. 

Ondanks hun lagere posities op de ranglijst hebben de volgende banden net zo'n hoog cijfer gekregen: Bridgestone Weather Control A005 Evo, Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 en Michelin CrossClimate+. De eerder genoemde Falken komt op plaats zes (goed) en de Continental op zeven (bevredigend).

Hierbij moet worden benadrukt dat de testers onder de indruk waren van de eigenschappen van de moderne vierseizoenenbanden. Hoewel ze vinden dat deze alleen in de buurt komen van die van seizoensgebonden banden is er geen sprake meer van een gewoon compromis.

Vierseizoenenbanden voor campers – welke zijn de beste?

Deze vraag is gesteld door vertegenwoordigers van twee tijdschriften: AutoBild en Promobil. Om deze te beantwoorden, zijn er tests verricht en belangrijke eigenschappen vergeleken. Wat waren de resultaten?

AutoBild heeft een overzicht gemaakt van acht banden in maat 235/65 R16 maar slechts één kreeg het predicaat uitmuntend. Dit was de Continental VanContact 4Season, die zich heeft onderscheiden tijdens de tests op nat en besneeuwd wegdek, dus onder echt zware omstandigheden. Zo is het nogal gemiddelde rijcomfort gecompenseerd, aldus de testers. Op de tweede plek staat de Goodyear Vector 4Seasons Cargo (goed) en op drie de Kleber Transpro 4S (bevredigend).

De beoordelingen van Promobil komen hier gedeeltelijk mee overeen. De vertegenwoordiger van Continental heeft opnieuw gewonnen door zes concurrenten te verslaan. Goodyear staat op de tweede plek en op drie komt de Franse Michelin Agilis CrossClimate. Deze modellen zijn geprezen omdat ze behoorlijk goed presteren bij ieder weertype. Ondanks alles is er dit keer op gewezen dat de beste eigenschappen nog steeds moeten worden verwacht van typische winter- of zomerbanden.

Aanbevolen vierseizoenenbanden

We weten al welke banden goed hebben gescoord in de tests. Laten we nu kijken aan welk rubber automobilisten de voorkeur geven. We hebben drie vierseizoenenbanden gekozen, een uit elke klasse, die populair zijn onder onze klanten. Dit zijn de Imperial All Season Driver, Kleber Quadraxer 2 en Nokian Seasonproof.

Het budgetsegment wordt vertegenwoordigd door de Imperial All Season Driver. Deze band is ontworpen voor universele prestaties en goede tractie ongeacht de situatie. Het loopvlak met massieve blokken en geavanceerde groevensysteem voor waterafvoer is een recept voor veilig rijden tijdens regenval. De grip in de winter wordt verzorgd door het lamellennetwerk.

Ik heb voor het eerst vierseizoenenbanden aangeschaft die echt goed presteren. De grip op droog en nat wegdek is bevredigend. Sneeuw en sneeuwmodder zijn voor deze banden geen enkel probleem. Ik kan ze gerust aanbevelen. Arne

De Kleber Quadraxer 2 is een vertegenwoordiger uit het middensegment. Deze biedt onder meer goede bescherming tegen het gevaarlijke aquaplaning en goede remkracht op droog, nat en besneeuwd wegdek. Het in dit geval toegepaste directionele loopvlakprofiel is een erkende methode voor uitstekende prestaties ongeacht het weer en het jaargetijde.

Ik heb gewacht met het schrijven van mijn beoordeling tot het zou sneeuwen, en ik moet zeggen dat ze niet onderdoen voor gewone winterbanden. Ze laten de auto veilig sturen zonder te slippen (snel rijden is lastig wanneer de wegen wit kleuren onder de verse sneeuw). Niets te klagen op droog en nat wegdek. Ik ben over het algemeen tevreden en kan de band aanbevelen. Gerard

De premiumband Nokian Tyres Seasonproof beschikt over een reeks moderne oplossingen die zorgen voor rijzekerheid het hele jaar door, een lage rolweerstand en een lange levensduur. Denk hierbij bijv. aan de "sneeuwklauwen" waarmee de auto zijn grip behoudt op losse ondergrond, en de speciale lamellen ter verbetering van de stuurprecisie.

Zeer stille en comfortabele banden. De auto blijft goed op de weg onder alle omstandigheden, ook in de sneeuw. Ik ben tevreden en denk dat ik ze opnieuw ga nemen. Ik rijd hoofdzakelijk door de stad. JD