Banden die in Azië worden vervaardigd worden steeds vaker gekozen door bestuurders met een bescheiden budget die lievernieuwe goedkope producten kopen dan gebruikte of herprofileerde premium versies. Maar zijn 'Chinese banden' echt de optimale keuze voor wie op zoek is naar goedkope banden met een goede prijs-kwaliteitverhouding? In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie opgenomen over banden die in het Middenrijk worden geproduceerd en presenteren we interessante seizoens- en vierseizoensmodellen.

Voorkant van de auto en Chinese inscriptie op de achtergrondZijn Chinese banden opgewassen tegen zware omstandigheden?

Chinese banden – goedkoop en goed?

Chinese banden behoren tot het laagste, economische segment. Dit betekent dat ze bijzonder geschikt zijn voor stadsverkeer, voor mensen die de voorkeur geven aan een ontspannen rijstijl, voor auto's met een laag vermogen en voor een laag kilometrage per jaar. De prestaties van deze banden zijn optimaal voor dagelijks woon-werkverkeer, maar ze missen de technologieën uit het middensegment en het premiumsegment die een uitstekende grip garanderen, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Net als alle economische banden hebben banden uit het Middenrijk echter een voordeel dat voor veel bestuurders van cruciaal belang is. Dat is natuurlijk de prijs. De prijs van een complete set banden is merkbaar lager dan bij westerse fabrikanten en de aangeboden parameters zijn voldoende voor rustig rijden in de stad. Daarom kiezen veel gebruikers die geld willen besparen voor deze oplossing.

Chinese banden versus westerse merken geproduceerd in het Middenrijk

Wanneer we het in de volksmond over "Chinese banden" hebben, bedoelen we vaak Aziatische banden van minder bekende fabrikanten. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen kopieën die in China zijn gemaakt door multinationals en banden die zijn gemaakt door inheemse Chinese fabrikanten.

De meeste westerse merken hebben fabrieken in het Middenrijk vanwege de lage productiekosten van banden. Een band die door een Europees of Amerikaans bedrijf in een Chinese fabriek wordt gemaakt, verschilt niet van de modellen die uit de fabriek van hetzelfde bedrijf in een ander land, zoals bijvoorbeeld in Europa, komen.

De import van banden uit China neemt elk jaar toe. Naar schatting wordt momenteel maar liefst ⅓ van de in Polen gebruikte banden geïmporteerd uit het Verre Oosten. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van de producten van de merken daar steeds beter. Natuurlijk maken ze geen kans in tests met de veel duurdere nieuwe modellen van de grootste bandenfabrikanten, maar ze zijn een goed alternatief voor bestuurders die op zoek zijn naar betaalbare banden.

Het is waar dat banden uit China vaak worden gemaakt met minder geavanceerde technologieën en minder geavanceerde rubbermengsels. Ze kunnen ook minder zorgvuldig afgewerkt zijn. Het is echter goed om te onthouden dat alle banden die zijn goedgekeurd voor verkoop in de Europese Unie worden getest op duurzaamheid en prestaties. Hoewel de duurdere westerse modellen beter zijn, is er zeker geen reden om de Aziatische herkomst van banden te veroordelen. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de beoordelingen van Chinese banden steeds positiever worden.

Stapel autobandenAziatische fabrikanten worden steeds populairder in Polen.

Bandenfabrikanten uit China

De populairste Chinese bandenmerken zijn:

Het is goed om te onthouden dat niet alleen personenwagenbanden in China worden gemaakt. Er zijn ook Chinese vrachtwagenbanden of zelfs landbouwbanden uit het Verre Oosten verkrijgbaar.

Geherprofileerde of Chinese banden?

Bestuurders met een bescheiden budget die geld willen besparen staan vaak voor het dilemma of ze moeten kiezen voor geherprofileerde of voor nieuwe banden uit het Middenrijk.

Ook al is de prijs iets hoger, Chinese banden zijn veruit de betere keuze omdat hun karkas, of interne skelet, niet vermoeid is door de vele kilometers die zijn afgelegd voorafgaand aan het loopvlakvernieuwingsproces. In hun geval is de hele structuur nieuw, vrij van onzichtbare schade of defecten. Het is ook van belang dat de rubbermengsel op de schouders vers is, waardoor de band langer meegaat dan een oude, vernieuwde band. Bovendien zal een herprofileerde band nooit zo gelijkmatig zijn als een nieuwe band, wat zich vertaalt in een lager rijcomfort, het ontstaan van trillingen en het geluid dat wordt gegenereerd.

Een ander belangrijk argument om een nieuwe band te kopen is de verplichte fabrieksgarantie. In geval van een fabricagefout kan het product worden geretourneerd, waardoor je niet te vrezen hebt voor een dergelijke aankoop.

Een vergelijking van de voordelen van de beide oplossingen is te zien in de tabel hieronder:

VoordeelNieuwe Chinese bandHergeprofileerde/gebruikte band
Lage prijsJaJa
FabrieksgarantieJaNee
Gelijkmatige constructieJaNee/Ja
Nieuwe, onbeschadigde karkasJaNee, er kan onzichtbare schade ontstaan
Vers rubbermengselJaAlleen in het loopvlakgebied/Nee

Chinese winterbanden

Goedkope Chinese winterbanden zijn een uitstekende keuze vooral voor automobilisten die heel rustig rijden en alleen op vaak schoongemaakte stadswegen. In combinatie met een auto met een laag motorvermogen bieden ze voldoende comfort in niet veeleisende omstandigheden. In gebieden waar het hard sneeuwt, zoals in de bergen, zijn ze misschien minder geschikt. Ze zijn echter een veel betere keuze dan gebruikte banden waarvan het loopvlak al is afgesleten en die daarom niet meer de oorspronkelijke prestaties bieden.

Chinese zomerbanden

Welke Chinese zomerbanden kunt u het beste kiezen? U kunt het beste banden kiezen die positieve feedback hebben gekregen van bestuurders, waaruit blijkt dat ze goed presteren bij het rijden op heet asfalt. Als u niet veel kilometers per jaar aflegt en in een typische stadsauto rijdt zonder hoge snelheden, maar wel geld wilt besparen, dan zijn zomerbanden uit China misschien de juiste keuze. In gunstige omstandigheden bieden ze goede grip en een acceptabel geluidsniveau. En als u ze eenmaal hebt gekocht, houdt u aanzienlijk meer geld over in uw portemonnee dan bij de duurdere modellen.

Chinese vierseizoenenbanden

Goede Chinese vierseizoenenbanden bieden het juiste rijcomfort als er rekening wordt gehouden met verschillende factoren. Deze banden zijn ontworpen voor mensen die geen lange afstanden rijden en hun auto voornamelijk in de stad gebruiken, vooral in de winter. Vergeet niet dat de gunstige prijs bepaalde beperkingen met zich meebrengt, en het feit dat de banden ontworpen zijn om het hele jaar door te kunnen rijden maakt ze ongeschikt voor snel rijden, dynamische manoeuvres en auto's met een hoog motorvermogen. Veel bestuurders zijn echter tevreden met deze oplossing, zoals blijkt uit de positieve feedback en de vrij grote belangstelling voor dit type product.