Automobilisten die kiezen voor een nieuwe set banden, staan voor een lastige keuze voor het juiste model uit de beschikbare opties op de markt. Velen vragen zich daarbij af of het de investering waard is om voor premium banden te gaan. In dit geval is die twijfel onterecht; de technologie die in het hoogste segment wordt gebruikt, vertaalt zich steevast in veiligheid en rijcomfort. In onze ranking van premium banden staan de seizoensgebonden en de all-years die volgens klanten van Oponeo het allerbest zijn.

 Premium banden op auto’s uit hogere klassenPremium banden zijn voorzien van de modernste oplossingen.

Zijn premium banden het kopen waard?

Premiums zijn banden van de allerhoogste kwaliteit, waarin de meest vernieuwende oplossingen verwerkt zijn. Voor fabrikanten heeft dit segment prioriteit omdat het hun visitekaartje is, dat blijkt geeft van innovatie en de positie op de markt.

Concerns besteden een groot gedeelte van hun financiële middelen aan onderzoek en ontwikkeling van de technologieën die in premiumbanden worden gebruikt. Hierdoor kunnen weggebruikers profiteren van geavanceerde rubbermengsels, toonaangevende loopvlakprofielen en perfect afgewerkte constructies met de best mogelijke eigenschappen. Er worden weinig concessies gedaan op het gebied van prestaties. Het komt ook regelmatig voor dat premiummodellen beschikken over technologieën afkomstig uit de motorsport. Deze zijn ontwikkeld met het oog op extreme uitdagingen en kunnen daarom op de openbare weg met elke situatie uit de voeten.

Fabrikanten van premiumbanden zijn altijd op zoek naar een kortere remweg, een betere stuurprecisie onder uiteenlopende weersomstandigheden en een langere levensduur zonder verlies van de eigenschappen. Dit vertaalt zich vooral in meer veiligheid in het verkeer en een hogere mate van comfort voor de inzittenden. Daarom is er veel voor te zeggen om in banden van de hoogste klasse te investeren.

Premium bandenmerken

Wanneer je kiest voor hoogwaardige banden, krijg je te maken met vlaggenschipmodellen van de betreffende fabrikant. De bovengemiddelde kwaliteit blijkt onder meer uit de goede scores in tests door organisaties en autotijdschriften.

Populaire premiummerken zijn: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian Tyres, Pirelli, Vredestein en Yokohama.

Wat te kiezen? Premiumbanden of beter de middenklasse of economyklasse?

Banden worden in principe onderverdeeld in drie klassen: premium, middel en economy (budget). Hoewel op het eerste gezicht lijkt alsof banden met name qua prijs veel van elkaar afwijken, is dit juist het gevolg van de vele verschillen tussen deze klassen. Daarbij gaat het om de geleverde prestaties, veelzijdigheid en gebruikte materialen, vooral voor de rubbermengsels. Deze zijn in de regel duurzamer en beter bestand tegen schuren en mechanische schade.

Premium banden voor de zomer, winter of het hele jaar worden geproduceerd met de modernste oplossingen op de markt. Na verloop van tijd raken technologieën verouderd omdat er steeds weer nieuwe mogelijkheden ontwikkeld worden. De oudere technologieën zakken dan af naar het middensegment, dat bekend staat om een goede balans tussen erkende oplossingen en aantrekkelijke prijzen. Tot slot belanden deze banden in de budgetklasse. Het is dan ook niet verwonderlijk dat merken uit dit segment de sneller ontwikkelende concurrenten moeilijk kunnen bijhouden. Natuurlijk vind je in de economyklasse ook banden met zeer goede eigenschappen, maar ze zijn nooit zo veelzijdig als premiumbanden. Juist die veelzijdigheid is zo belangrijk en bepalend voor de veiligheid onder verschillende omstandigheden.

Als je je afvraagt welke klasse voor jou het beste is – premium, midden of economy – stel jezelf dan enkele simpele vragen over je individuele behoeften. Zo weet je wat je belangrijkste verwachtingen zijn.

  • Wat voor auto heb ik? Is dit een stadsauto met klein vermogen of een grote bak met een krachtige motor?
  • Waar rijd ik hoofdzakelijk? Binnen de bebouwde kom, over lange afstanden of wisselend?
  • Wat is mijn rijstijl? Rustig en vloeiend of agressief en dynamisch?

Voor wie zijn banden uit de premiumklasse bestemd?

Premiumbanden zijn weggelegd voor de meest veeleisende automobilisten, die grote afstanden afleggen en er een dynamische rijstijl op na houden. Auto’s met deze banden zullen waarschijnlijker op tijd tot stilstand komen en zonder gripverlies onverwachte hindernissen op de weg omzeilen. Banden uit het premiumsegment zijn vooral bedoeld voor auto's uit de middenklasse en hogere klasse, zoals sportauto’s en wagens met een groot motorvermogen. Vaak zijn dit gehomologeerde modellen.

Premiumbanden zijn echter een goede keuze voor iedereen die zo veilig mogelijk onderweg wil zijn, zowel op de snelweg als in de stad, ongeacht het weer. Beschouw hun aankoop als een goede investering.

een dynamisch rijdende autoPremium banden zijn heel geschikt voor dynamisch rijden.

Ranking van premium zomerbanden

Om mensen die op zoek zijn naar een nieuwe bandenset een beetje te helpen, hebben we een ranglijst gemaakt van de banden die als beste zijn beoordeeld door klanten van Oponeo. Hun meningen zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen tijdens het afleggen van duizenden kilometers. Hoge temperaturen, plotselinge weersomslagen en stortbuien stellen hoge eisen aan banden en idem verwachtingen van de bestuurder.

BandmodelCijfer*
Michelin Primacy 4+5,8
Michelin Pilot Sport 55,8
Continental SportContact 75,8
Yokohama BluEarth-GT AE515,7
Michelin Pilot Sport 4 SUV5,7

Wat premium zomerbanden betreft, waren de automobilisten het eens over de uitstekende prestaties van het Franse Michelin. Vooral de vernieuwde vierde generatie Primacy-banden heeft grote erkenning gekregen.

De Michelin Primacy 4+ is een ware specialist op het gebied van lange afstanden. De toegepaste EverGRIP-technologie op basis van een zelfherstellend rubbermengsel zorgt voor een hoge veiligheidsstandaard over de hele gebruiksduur van de band. Daarnaast zorgt de MaxTouch Construction voor gelijkmatige verdeling van krachten tijdens het remmen, optrekken en nemen van bochten. Dat vertaalt zich dan weer in hoger rijcomfort onder zomerse omstandigheden.

Ranking van premium winterbanden

Of premium winterbanden de moeite waard zijn, ontdek je snel genoeg wanneer je over wegen rijdt die bedekt zijn met sneeuw, modder en zelfs ijs. Dan blijkt de toegevoegde waarde van de premiumband, die ervoor zorgt dat alle inzittenden veilig aankomen op de plaats van bestemming.

BandmodelCijfer*
Michelin Alpin 65,7
Michelin Alpin 55,7
Goodyear UltraGrip Performance+5,6
Continental WinterContact TS 8705,6
Dunlop Winter Sport 55,6

De lijst van beste winterbanden wordt aangevoerd door twee generaties uit de Alpin-lijn van het Franse Michelin. Het podium wordt gecompleteerd door een band van het Amerikaanse Goodyear. Laten we dieper ingaan op de winnaar in deze categorie:

De specialisten van Michelin begrijpen als geen ander dat veiligheid de sleutelkwestie is van winterbanden. Daarom hebben ze voor de nieuwste generatie Alpins gekozen voor een revolutionair loopvlakprofiel en een meerlaags rubbermengsel voor goede grip en remzekerheid in de sneeuw en regen.

Ook belangrijk is het verbeterde rijcomfort in dit veeleisende seizoen. Hiervoor is gebruik gemaakt van een technologie genaamd Contact Patch, die stille werking garandeert en grotere controle over het voertuig verschaft.

Ranking van premium vierseizoenenbanden

Premium vierseizoenenbanden zijn de meest veelzijdige banden op de markt, die veiligheid moeten bieden ongeacht het seizoen. Het creëren van een band die net zo goed overweg kan met winter als zomer is een enorme uitdaging.

BandmodelCijfer*
Michelin CrossClimate 25,6
Michelin Crossclimate+5,6
Continental AllSeasonContact5,5
Pirelli Cinturato All Season SF25,5
Bridgestone Weather Control A005 EVO5,5

Als we de klanten van Oponeo mogen geloven, hebben veel premiummerken hele goede vierseizoenenbanden te bieden. Onderscheidend was de Michelin CrossClimate 2, die op de hoogste trede staat.

De CrossClimate-serie heeft bijna een soort cultstatus verworven in de motorrijtuigenbranche en de nieuwste versie rijgt de goede beoordelingen van onze klanten aaneen. In geval van het model met cijfer 2 is dit met name te danken aan het thermoadaptieve rubbermengsel, dat in de winter voor de juiste elasticiteit zorgt bij lage temperaturen en ‘s zomers stijf genoeg is voor prettig rijcomfort.

De veelzijdigheid wordt ook bewerkstelligd door de P-Edge- en MaxTouch-technologieën, die het contactoppervlak van de band met de weg maximaliseren, wat zorgt voor betere controle over het spoor en meer remzekerheid onder alle omstandigheden.


*De cijfers in de tabellen (op een schaal van 1 t/m 6) zijn door klanten van Oponeo gegeven tussen januari 2022 en maart 2023. De ranking van premiumbanden omvat uitsluitend modellen die een minimumaantal beoordelingen hebben gekregen. In geval van een gelijke score geeft het aantal beoordelingen de doorslag. Vanwege de afgebakende beoordelingsperiode kunnen de cijfers afwijken van die op de productbladen.