Sommige aankopen kun je beter niet te overhaast maken. Het is belangrijk om de zaak van verschillende kanten te bekijken om een goede beslissing te nemen. Dit geldt ook zeker voor het kiezen van winterbanden, die in de winter verantwoordelijk zijn voor de grip onder moeilijke omstandigheden. Een van de nuttigste informatiebronnen zijn de beoordelingen van andere automobilisten, die de banden uitvoerig hebben kunnen testen. Wij hebben een ranglijst gemaakt van de best beoordeelde winterbanden in maat 205/55 R16 en hopen dat deze helpt om de ideale band te kiezen voor het komende seizoen.

De winter is niet erg als je op de juiste banden rijdtDe winter is niet erg als je op de juiste banden rijdt.

Winterbanden in maat 205/55 R16 komen op zeer veel auto's voor zoals de: BMW 3-serie, Ford Focus, Skoda Octavia, Volkswagen Passat, Rénault Megane en Toyota Avensis.

Als je niet weet of banden in deze maat op jouw auto passen, gebruik dan onze bandenconfigurator.

Ranking van winterbanden 205/55 R16 

Bij het beoordelen van een band wordt automobilisten gevraagd om hun mening te geven over aspecten als de grip onder verschillende omstandigheden, de remweg, het rijcomfort en de rolweerstand. Dit zijn de resultaten: 

Model
Gemiddelde beoordeling*
Michelin Alpin 6
5,65
Bridgestone Blizzak LM0055,65
Michelin Alpin 55,6
Continental WinterContact TS 8605,6
Nokian WR Snowproof5,55

*De ranking is tot stand gekomen op basis van beoordelingen van 1 tot 6 die klanten van Oponeo hebben toegekend tussen 1 januari 2019 en 31 juli 2021. Om in de ranglijst terecht te komen moest een band een minimumaantal beoordelingen hebben gekregen. De getoonde beoordelingen zijn alleen van toepassing op maat 205/55 R16 en kunnen verschillen van resultaten in de winkel.

Michelin Alpin 6

Het best beoordeelde wintermodel in deze maat is de premiumband Michelin Alpin 6 gebleken. Deze wordt niet alleen op waarde geschat door gebruikers maar ook door experts uit de autobranche. Dat is niet verbazend want deze band geniet al van begin af aan grote interesse en uitstekende beoordelingen.

Deze superlatieven zijn te danken aan de producent bij het Alpin 6 project inzette op een goed doordachte constructie en effectieve oplossingen. Het loopvlak en meerlaagse rubbermengsel vormen een ideaal duo. Dat alles vertaalt zich in uitstekende prestaties onder winterse omstandigheden.

De band kan uitstekend overweg met sneeuw en bevriezende regen en biedt het hoogste veiligheidsniveau op besneeuwde en verijste wegen. De grip en stabiliteit zijn voelbaar bij het rijden in zware situaties en tijdens het remmen. Ook vermeldenswaardig zijn de gelijkmatige slijtage van het loopvlak van de band van de Franse fabrikant en de onveranderde eigenschappen vanaf het moment van aankoop totdat de band wordt afgedankt.


Gebruikers zijn daarnaast erg blij met hoe stil de band is: 

Ik kan deze band aan iedereen aanbevelen. Hij is zijn prijs echt waard. Ik heb nog nooit zulke stille banden gehad die zo goed water afvoeren. Ik woon in de bergen en daarom is tractie erg belangrijk voor mij. 's Winters in de sneeuw doen ze het geweldig bij vol gas, bijna zonder te slippen, en op verijste en niet sneeuwvrij gemaakte wegen. Remmen is bijna als in de zomer, zonder te slippen komt de auto snel en zeker tot stilstand. Na meer dan 5000 afgelegde kilometers zien ze er nog uit als nieuw. Ik kan ze van harte aanbevelen en ga ook Michelin-zomerbanden kopen :) (Philip de Heer)

De eerste winter op deze bandjes en ik vind ze heerlijk. Ideale grip op gladde, besneeuwde wegen en ook heel goed in sneeuwmodder. Op het droge stil en comfortabel. Ideaal voor iedereen die prijs stelt op veiligheid. (Tom Verhulst)

Bridgestone Blizzak LM005

De tweede plaats in onze ranking is tevens gereserveerd voor een vertegenwoordiger van de premiumklasse, ditmaal Bridgestone. Het gaat om de Blizzak LM005, met hetzelfde gemiddelde cijfer als de aanvoerder van de tabel. Deze band heeft enorme erkenning onder weggebruikers overal ter wereld. De populariteit is nog net zo hoog als in het begin, dit vanwege de uitstekende prestaties onder de zwaarste weersomstandigheden.

Het vlaggenschipmodel van het bedrijf voor de winter is niet zonder reden in de prijzen gevallen. De constructeurs hebben ieder detail afgewerkt en daardoor garandeert de band eersteklas eigenschappen. Kijk bijvoorbeeld naar het goed doordachte loopvlakprofiel met zichtbaar groter aantal groeven, zowel in het centrale gedeelte als aan de zijkanten. De centrale groeven hebben als taak om zicht vast te bijten in de sneeuw en water onder de band vandaan af te voeren. 

De zijgroeven zorgen voor betere tractie op verijste en besneeuwdewegen en zorgen voor veilig remmen. De band beschikt over een systeem van 2D- en 3D-lamellen en zigzaggroeven. Dit alles komt de grip en stabiliteit van het voertuig ten goede wanneer je 's winters onderweg bent. De aanpassing van de band aan de zwaarste weersomstandigheden is ook te danken aan het Nano Pro-tech rubbermengsel met een hoog silicagehalte.


Dit zeggen gebruikers van de Blizzak LM005 over de prestaties van deze band: 

Hoewel ik nog niet zoveel heb gereden, kon ik de banden wel al uittesten op droge, bevroren wegen en in de sneeuw en sneeuwmodder. De band presteerde onder al die omstandigheden heel zeker. Ik heb nooit discomfort ondervonden. Remmen in de sneeuw was geen enkel probleem. (Stef)

Ik rijd al 35 jaar auto en heb nog nooit zulke goede banden gehad. Ik heb de meeste verschillende banden getest, ook uit het hoogste segment. Ik heb nu meer dan 15 duizend km afgelegd op de Bridgestone Blizzak LM005 en ze hebben me nog nooit in de steek gelaten. Ze doen het geweldig op nat wegdek maar kunnen ook goed overweg met zwaar besneeuwde wegen. Ik kwam er zelfs behoorlijk steile hellingen mee op. Eén keertje verloren ze grip maar dat was mijn eigen schuld. Rijden in de verse sneeuw met een snelheid van 80 km/u was geen enkel probleem. Ze presteren ook geweldig bij zware regenval en komen zelfs veilig door diepe plassen. De banden zijn ook buitengewoon stil en slijten nauwelijks. Als de fabrikant niets geks doet, neem ik vanaf nu alleen nog de Bridgestone Blizzak. Echt een aanrader! (Peter NL)

Michelin Alpin 5

Het podium van onze ranking wordt gecompleteerd door Michelin, dit keer met een ietsje lager scorend model dan die op de hoogste trede. De Alpin 5 kon toch nog een heleboel automobilisten bekoren in de door Oponeo onderzochte periode en daarom staat deze alsnog erg hoog. Hoewel de Alpin 6 op nat wegdek 6% beter presteert en in de sneeuw 8% dan zijn voorganger, is deze nog steeds het overwegen waard.

De naam “Alpin” verwijst naar alpiene omstandigheden, oftewel zware sneeuwval en strenge vorst. Onder zulke omstandigheden moet je bij Michelin zijn. Deze band heeft een diep directioneel loopvlakprofiel en innovatieve zijkanten en garandeert daarmee buitengewone prestaties, ook op natte en verijste wegen. 

Alle soorten neerslag worden uitstekend onder de band vandaan afgevoerd zodat je nooit grip verliest of de controle over het voertuig kwijtraakt. De elasticiteit van de band en het goede gedrag tijdens het rijden zijn te danken aan een compound van zonnebloemolie en silica.


Wat zeggen onze klanten over de Michelin Alpin 5? Een kleine greep uit de beoordelingen: 

De banden zijn van zeer hoge kwaliteit en houden de auto bij zowel droog als nat weer uitstekend op de weg. Ik ben echt verbaasd want ik heb voor het eerst zulke geweldige banden. Ze zijn stil en houden de auto uitstekend op de weg in elke situatie, ook wanneer de weg spekglad is. Ik kan deze band aan iedereen aanbevelen die graag met een veilig gevoel achter het stuur zit. (Arne)

De banden blijven erg goed op de weg, ook bij vorst. Ze kunnen daarnaast goed overweg met licht bevroren sneeuw op het asfalt. Deze banden zijn ideaal voor de winter in de stad. (Casper)

Continental WinterContact TS 860

Grote erkenning onder automobilisten is er ook voor de WinterContact TS 860 van het bekende merk Continental. Dit is een cultmodel dat veelvuldig in de prijzen is gevallen tijdens prestigieuze tests. Vanwege de betrouwbaarheid van de band in de winter voldoet deze band aan de wensen van de meest veeleisende gebruikers die zeer goede prestaties verwachten.

De hoge prestaties zijn onder meer te danken aan het Cool Chili rubbermengsel met silica. Hierdoor blijft de vereiste grip behouden op winterse wegen en blijft de auto zeer stabiel tijdens het remmen, zonder sliprisico. De band voert ook uitstekend water af. Het directionele loopvlak onderscheidt zich door de SnowCurve-technologie met 3D-groeven over het hele oppervlak.

Die groeven komen ook van pas op besneeuwde wegen omdat de band zich dan vast kan bijten en niet gaat slippen. De keuze voor een set van de WinterContact TS860 banden is een schot in de roos voor automobilisten die zeer hoge prestaties verwachten op besneeuwde, verijste, natte én droge wegen.


De meningen van weggebruikers bevestigen de beloftes van de fabrikant: 

De banden houden de auto uitstekend op de weg. Ik zou ze nooit inruilen voor andere. Ik voel me nu echt veel veiliger. Ze zijn stil en geven nooit problemen, ook niet in situaties met veel ijs. Marten de Boer 

Ik heb voor het eerst gekozen voor Continentals in november (winter) en ik heb er absoluut geen spijt van. Op de auto die ik gekocht heb zaten al zomerbanden van dit merk en rijden was een 10 uit 10. Ik heb nog nooit betere winterbanden gehad. Totale zekerheid in de sneeuw en bij nat weer. Echt aanbevelenswaardig voor een veilige en aangename rit. Mijn oordeel op een schaal van 1-10 is 11! Lukenxd 

Nokian WR Snowproof

Oponeo's ranking van beste winterbanden in maat 205/55 R16 wordt voltooid door de WR Snowproof. Dit is opnieuw een vertegenwoordiger van het premiumsegment, afkomstig van het Finse concern Nokian Tyres. Keuze voor deze band is gegarandeerde veiligheid in het zwaarste seizoen, wat geheel te danken is aan de constructie en toegepaste oplossingen.

De uitstekende prestaties zijn te danken aan moderne technologieën. Het “alpiene” rubbermengsel Alpine Grip is tot stand gekomen dankzij een speciale combinatie van silica, rubber en polymeren. Hierdoor stuurt de auto stabieler, veiliger en voorspelbaarder, wat wel zo fijn is in de winter. 

Het loopvlak is directioneel en de groeven en blokken lopen in pijlvorm waardoor de band grip behoudt in de sneeuw, met minimaal slipgevaar. Dit is vooral erg belangrijk tijdens abrupte manoeuvres zoals optrekken en plotseling remmen.


Dit zeggen andere automobilisten over Nokian Tyres: 

Absoluut een van de beste banden die ik heb gehad. Totale zekerheid op droge en natte wegen en in de sneeuwmodder. De auto stuurt zeer veilig. Ik kan deze banden van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar goede en veilige banden, ook bij hoge snelheden. Dirk 1878

De banden deden het geweldig bij winterse neerslag in de bergen, waar ik ze onder nogal extreme omstandigheden heb kunnen uittesten. Bochtige, besneeuwde wegen, optrekken op witte parkeerplaatsen en invoegen in het verkeer waren geen enkele moeite. Ook op droog wegdek heb ik niets op de banden aan te merken. Gerard 

Hoe kies je een winterband?

In je zoektocht naar de ideale winterband kun je profijt hebben van informatie uit drie verschillende bronnen. De eerste zijn de beoordelingen van een specifiek model door andere automobilisten.

Ten tweede kun je kijken naar tests door organisaties en autotijdschriften. Hier lees je wat de experts zeggen. Tot slot kun je informatie aflezen op het bandenetiket van de maat die jou interesseert. Hier lees je informatie op af over de rolweerstand, het geproduceerde lawaai en het remvermogen op nat wegdek.