ADAC tests van zomerbanden met maat 215/65 R16 SUV

  • Auteur: OPONEO.NL

De organisatie ADAC heeft zomerbanden met de maat 215/65 R16 getest. In het artikel vind je informatie over de beste modellen voor jouw auto, zodat het kopen van banden makkelijker wordt en je beter weet wat de beste banden op de markt zijn.

Voor veel bestuurders is de aankoop van banden een bittere noodzaak. De keuze is meestal moeilijk en na aankoop blijkt dat het gekozen model niet altijd aan de verwachtingen voldoet. Voordat je een definitief besluit neemt, is het de moeite waard om kennis te nemen van tests van banden in jouw maat of een maat die daar dichtbij ligt, zodat je weet wat de beste producten zijn voor je auto.

Juiste bandenkeuze verzekert je van veilig en comfortabel reizen, onafhankelijk van de heersende weersomstandigheden. Goede banden betekenen vooral evenwichtige prestaties op een hoger niveau. In onderstaand artikel presenteren wij de modellen met de maat 215/65 R16 die door ADAC getest zijn. Dankzij het overzicht kun je de banden met elkaar vergelijken en de band kiezen die het beste past bij jouw auto en rijstijl.

Ga direct naar de testresultaten of lees verder.

Vergeet niet dat de geteste banden wordt gebruikt onder veel automodellen (bv. BMW serie 7, Chrysler Grand Voyager, Voyager, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Mitsubishi Pajero, Nissan Qashqai, Suzuki Vitara en VW Tiguan, afhankelijk van de uitrustingsversie of motor) en dat de testresultaten ook kunnen worden doorgetrokken naar iets kleinere of grotere banden.

ATTENTIE! Als je niet zeker weet welke bandenmaat je onder jouw auto moet monteren, kun je gebruik maken van ons hulpprogramma: Bandencalculator.

De banden zijn getest onder de auto VW Tiguan (foto VW).

In de test zijn 16 bandenmodellen onderzocht (volgorde in de tabel volgens de plaats in de ranking).

Bandenmodel Aanbod
1. Goodyear EfficientGrip SUV Bekijk het aanbod
2. Cooper Zeon 4XS Sport Bekijk het aanbod
3. Firestone Destination HP Bekijk het aanbod
4. Nokian Line SUV XL Bekijk het aanbod
5. Pirelli Scorpion Verde XL Bekijk het aanbod
6. Semperit Comfort-Life 2 SUV Bekijk het aanbod
7. Uniroyal RainExpert 3 SUV Bekijk het aanbod
8. Barum Bravuris 4x4 Bekijk het aanbod
9. General Grabber GT Bekijk het aanbod
10. Apollo Apterra H/P Bekijk het aanbod
11. Hankook Dynapro HP2 RA33 Bekijk het aanbod
12. BF Goodrich g-Grip SUV Bekijk het aanbod
13. Bridgestone Dueler H/P Sport Bekijk het aanbod
14. Michelin Latitude Tour HP Bekijk het aanbod
15. Yokohama Geolandar SUV Bekijk het aanbod

Beste bandenmodellen per onderzocht thema

Droog wegdek Bridgestone Dueler H/P Sport
Nat wegdek Goodyear EfficientGrip SUV, Uniroyal RainExpert 3 SUV
Geluid Hankook Dynapro HP2 RA33
Brandstofbesparing BF Goodrich g-Grip SUV
Slijtageweerstand Michelin Latitude Tour HP

bron: ADAC

De beste banden uit de test

In de bandentest voor auto's van het type SUV heeft ADAC twee modellen onderscheiden met de beoordeling "goed" (geen van de geteste banden heeft de beoordeling "zeer goed" gekregen): Goodyear EfficientGrip SU en Cooper Zeon 4XS Sport. Deze modellen kenmerken zich door het beste rijgedrag onder verschillende weersomstandigheden, waardoor zij winnaars zijn geworden van de test.

Maar liefst elf modellen uit de test hebben de beoordeling "bevredigend" gekregen. Ook hiertussen kun je een model vinden dat voldoet aan jouw verwachtingen. Op een droog wegdek is bijvoorbeeld de Bridgestone van de 13e plaats de beste band. Uniroyal Rainexpert 3 SUV van de 7e plaats is net zo goed op een natte weg als de winnaar Goodyear. Het hoogste rijcomfort krijg je als je je voortbeweegt op de Hankook Dynapro HP2 RA33 en de zuinigste band is de BF Goodrich g-Grip SUV.

Twee banden hebben in de test zwakkere beoordelingen gekregen. De hierboven aangehaalde Michelin is beoordeeld als "toelaatbaar" (ondanks deze beoordeling gaat hij het langste mee van alle geteste banden) en "niet aanbevolen" is de Yokohama Geolandar SUV.

Een gedetailleerde tabel met de resultaten vind je hier.

De beoordeling uit de ADAC-test is samengesteld uit de resultaten in alle testcategorieën. Aan iedere categorie is een gewicht toegekend- het hoogste gewicht hebben de grip op nat wegdek (40%), prestaties op droog wegdek (20%) en weerstand tegen slijtage (20%). De geluidsemissie tijdens het rijden heeft 10% invloed op het eindoordeel, net als het brandstofverbruik tijdens het gebruik van de betreffende band.

Winnaar van de test – Goodyear EfficientGrip SUV.

 

Koop de winnaar van ADAC-test - Goodyear EfficientGrip SUV

 

Wil je de beste banden kopen?

Als je bij het kopen van banden aan een aantal regels en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen. We hoeven er niet toe te lichten hoe belangrijk en elementair kennis van je banden is. Als je echter niet zeker weet op welke banden jouw auto rijdt, kun je deze informatie aflezen van het klepje van de benzinetank, op de sticker bij de deurstijl aan de chauffeurszijde, in de gebruiksaanwijzing van het voertuig of direct op de gemonteerde banden (hoewel het soms mogelijk is dat er een andere maat is gemonteerd dan de fabrieksmaat of aanbevolen maat).

Veel bestuurders overwegen ook om slechts twee banden aan te schaffen. Die oplossing wordt niet aanbevolen. Het rijden op twee soorten banden (andere aan de voorkant en andere aan de achterkant) is wettelijk toegestaan, maar die configuratie kan onder moeilijke omstandigheden onverwachte reacties van de auto veroorzaken – twee paar banden betekent twee soorten grip en daarmee verschillende rijkenmerken. De auto kan overstuurd of onderstuurd raken.

Klanten vragen ons ook vaak naar het loopvlakprofiel. In zomerbanden worden asymmetrische of directionele profielen toegepast. De eerste staat bekend als de meest moderne, maar alles is afhankelijk van de bestemming van de band en voorkeuren van de chauffeur.

Een directioneel loopvlak kenmerkt zich door gleuven in de vorm van de letter "V" die het water effectief afvoeren en daarmee zorgen voor veiligheid op natte wegoppervlakten. Een asymmetrisch loopvlak is verdeeld in twee zones die verantwoordelijk zijn voor de prestaties op droog en nat wegdek en die zorgen voor stille werking van de banden. Simpel gezegd is een directioneel loopvlak meer gespecialiseerd op waterafvoer en is een asymmetrisch loopvlak evenwichtiger.

Voordat je overgaat op de aanschaf om aan is het goed om ook de bandenparameters op het etiket te controleren en de testresultaten te vergelijken met de meningen van gebruikers.


Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners