De beste wintermodellen maat 175/65 R14 van 2018/2019 volgens ADAC

  • Auteur: OPONEO.NL

De missie van ADAC is het zorgen voor veiligheid op de weg, onder andere door de hoogste kwaliteit producten aan te bevelen. De organisatie test ieder jaar banden in populaire maten en maakt een lijst van modellen die voldoen aan de hoogste normen. Dit keer zijn banden in maat 175/65 R14 T onder de loep genomen.

De organisatie heeft meer dan 100 jaar gewerkt aan het vertrouwen van bestuurders en haar status in de autobranche. Heden telt ADAC meer dan 20 miljoen leden en de door de club verrichte tests worden algemeen beschouwd als toonaangevend en een verificatie van de beloften van fabrikanten.

 

De ADAC is een van de meest gerenommeerde motorrijtuigenorganisaties ter wereld.

De ADAC is een van de meest gerenommeerde motorrijtuigenorganisaties ter wereld.

 

De bandentest voor maat 175/65 R14 is interessant voor bezitters van compacte personenauto's als een Honda Civic, VW Golf, VW Polo, Opel Astra, Corsa, Peugeot 206 of Ford Fiesta. Dit type auto is vaak voor de hele familie en daarom moeten hun bezitters des te zorgvuldiger omspringen met de aankoop van nieuwe winterbanden.

Onthoud dat de keuze van de bandenmaat niet alleen afhangt van het model auto maar ook van factoren als het productiejaar en de motorinhoud. De keuze wordt je makkelijker gemaakt door de configurator die onze specialisten hebben ontworpen.

 

 

De beste banden voor het aankomende winterseizoen

Aan de tests van dit jaar hebben 12 modellen in maat 175/65 R14 deelgenomen. Onder meer de volgende merken waren vertegenwoordigd:

Een basisvoorwaarde voor deelname aan de test was een minimaal cijfer C volgens het Europees etiketteersysteem op het gebied van remmen op een nat wegdek. Door toepassing van dit criterium kon worden gefocust op de producten die daadwerkelijk strijden om de titel beste banden.

 

Winterbanden moeten extreme omstandigheden kunnen weerstaan

Winterbanden moeten extreme omstandigheden kunnen weerstaan

 

Het team dat modellen selecteert voor de test en besluit over de testmethode, bestond uit vertegenwoordigers van motorrijtuigenorganisaties en instanties voor consumentenbescherming. Er zaten geen fabrikanten in het team.

De banden zijn geanalyseerd wat betreft hun gedrag op droog, nat, besneeuwd en ijzig wegdek en op geproduceerde lawaai, rijcomfort, brandstofefficiëntie en levensduur. In iedere categorie zijn cijfers toegekend van 1 tot 5, waarbij lager beter is.

ADAC merkt banden aan als zeer goed, goed, bevredigend, voldoende of onvoldoende.

 

Plaats

Model

Cijfer


1.

Continental WinterContact TS860

 

goed (gut)

2.

Dunlop Winter Response 2

 

goed (gut)

3.

Firestone Winterhawk 3

 

bevredigend (befriedigend)

4.

Nokian WR D4
 

bevredigend (befriedigend)

5.

Goodyear Ultra Grip 9
 

bevredigend (befriedigend)

6.

Dębica Frigo 2

 

bevredigend (befriedigend)

7.

Esa+Tecar Super Grip 9
 

bevredigend (befriedigend)

8.

Sava Eskimo S3+

 

bevredigend (befriedigend)

9.

Vredestein Snowtrac 5
 

bevredigend (befriedigend)

10.

Pirelli Cinturato Winter
 

bevredigend (befriedigend)

11.

Semperit Master-Grip 2

 

voldoende (ausreichend)

12.

Nankang Snow SW-3
 

onvoldoende (mangelhaft)

 

In het overzicht van dit jaar zijn twee modellen aangemerkt als goed en maar liefst acht als bevredigend. In de geschiedenis van de ADAC-tests heeft nog nooit een product de beoordeling 'zeer goed’ gekregen. Deze is gereserveerd voor innovatieve oplossingen in de toekomst. De huidige hoogst beoordeelde banden kunnen worden beschouwd als een van de beste beschikbare opties op de markt.

 

Koning Continental

Continental heeft bij het uitbrengen van de opvolger van het model WinterContact TS850 – een van de best beoordeelde banden uit de historie van het bedrijf  – gezegd dat het technici gelukt is om iets nóg beters te creëren. Tot nu toe wijst alles erop dat de Continental WinterContact TS860 minstens zo goed is als zijn voorganger.

WinterContact TS860

De band wordt sinds 2016 geverifieerd door prestigieuze motorrijtuigenorganisaties, die deze steevast hoog op het podium plaatsen. Van 18 tests van modellen van verschillende grootten behaalde de band maar liefst 17 keer de eerste plek.

De Continental TS860 wordt niet alleen op waarde geschat door experts maar ook door 99% van onze klanten, die zeggen dat ze deze aan andere bestuurders zouden aanbevelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uitgerekend deze band de eerste plaats heeft behaald in de ADAC-test.

Volgens de Duitse specialisten is dit een buitengewoon uitgebalanceerd model, dat zijn mannetje staat op ieder wegdek. In het rijden over sneeuw kent de band zijn weerga niet (cijfer 1.8). Deze hoge prestaties zijn te danken aan de 3D-groeven over het gehele loopvlak en de optimale Cool Chili-compound met hoog silicagehalte.

 

Koop de Continental WinterContact TS860 in maat 175/65 R14

 

Een zeer goede beoordeling voor Goodyear!
 

Hoewel de Goodyear Ultra Grip 9 pas op de vijfde plek terug te vinden was in de ADAC-ranking, onderscheidt hij zich wel degelijk in de categorie duurzaamheid. Als enige van de geteste modellen kreeg deze band het predicaat "zeer goed”, dat zelden wordt toegekend voor afzonderlijke parameters.

 

Geweldige Dunlop

Op de tweede plaats staat de door de Duitse experts goed bevonden Dunlop Winter Response 2. Tijdens de tests scoorde deze band slechts minimaal lager dan de winnaar Continental. Uitzonderlijk zijn het comfort en het geringe voortgebrachte lawaai, waar deze Amerikaanse band beter in bleek, ondanks de lagere positie in de algemene beoordeling.

 

 

Dit jaar heeft ADAC de Dunlop maat 175/65 R12 onderscheiden in de categorie rijden op nat wegdek (cijfer 2.4) en droog wegdek (cijfer 1.8), hetgeen een enorme prestatie is. Het geheim achter dit succes is het directionele loopvlak met talloze lamellen in een hoek van 45 graden, waardoor water uitstekend wordt afgevoerd.

De positieve opinies van specialisten komen op dit gebied overeen met de beoordeling van klanten van Oponeo, die deze band fantastisch vinden.

 

Koop de Dunlop Winter Response 2 in maat 175/65 R14

 

Bevredigend betekent goed!

Maar liefst 8 door ADAC geteste banden zijn als "bevredigend” aangemerkt. Hoewel deze qua algehele beoordeling achterblijven bij Continental en Dunlop, zijn ze nog steeds de aandacht waard. Bandenkeuze moet afhangen van de individuele voorkeuren. Daarom is het goed om te kijken hoe de overige modellen uit de verf kwamen op verschillende wegdekken en hoe duurzaam ze zijn.

 

Firestone Winterhawk 3

 

Het bewijs hiervan is de Firestone Winterhawk 3, die de overgebleven podiumplaats inneemt met de beoordeling ‘bevredigend’. Dit product van Amerikaanse makelij, dit keer voor een mediumprijs t.o.v. de twee eerste plekken uit de ranglijst, biedt aanzienlijk meer comfort en maakt minder lawaai (3.3). De band blijkt tevens het meest doeltreffend op droog wegdek (cijfer 2.0).

 

Koop de Dunlop Firestone Winterhawk 3 in maat 175/65 R14

 

De beste banden in de afzonderlijke categorieën*

 

Categorie Beste modellen Cijfer


Droog wegdek

Firestone Winterhawk 3
Continental WinterContact TS860
Vredestein Snowtrac 5
 

2,0
2,3
2,3
 


Nat wegdek

Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Goodyear UltraGrip 9
 

1,7
1,8
2,2


Besneeuwd wegdek

Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Semperit Master-Grip 2
 

1,8
1,9
2,0
 


IJzig wegdek

Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Firestone Winterhawk 3
 

2,5
2,5
2,5
 


Lawaai / comfort

Pirelli Cinturato Winter
Firestone Winterhawk 3
Vredestein Sportrac 5
 

3,2
3,3
3,3
 Brandstofefficiëntie

Esa+Tecar Super Grip 9
Dunlop Winter Response 2
Firestone Winterhawk 3
 

1,6
1,7
1,8
 


Levensduur

Goodyear UltraGrip 9
Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
 
1,5
2,0
2,0

*Hoe lager het cijfer, hoe beter het resultaat

 

Waar moet je op letten bij de keuze van nieuwe banden

ADAC voert niet zonder reden regelmatig tests uit van de op de markt beschikbare banden. Een goede bandenselectie vormt de basis van veilig rijden, vooral ‘s winters. Investeer daarom wat tijd in de keuze van het meest geschikte model.

Na te hebben bepaald welke bandenmaat bij jouw auto past, kun je zowel experts als die van ADAC raadplegen als andere bestuurders. Hierbij kun je gebruik maken van onze ranglijsten, gebaseerd op beoordelingen en aanbevelingen van mensen die hebben gekocht via Oponeo. Onze klanten hadden de mogelijkheid om banden te testen onder vele soorten, soms extreme, omstandigheden en hebben besloten hun ervaringen te delen met de rest.

 

Met banden die zijn afgestemd op jouw behoeften, manoeuvreer je je uit iedere situatie

Met banden die zijn afgestemd op jouw behoeften, manoeuvreer je je uit iedere situatie

Let ook op de aspecten die verband houden met je persoonlijke voorkeuren. Als je over een groter budget beschikt of een groot aantal kilometers per jaar aflegt, kijk dan naar de premiumklasse. In de situatie waarin je een beetje wilt besparen maar toch over zeer goede prestaties wilt beschikken, zijn de midden- en economyklasse een geschikte keus. Heb je geen tijd om ieder seizoen van banden te wisselen? Vierseizoenenbanden zijn dan misschien iets voor jou.

Een zeer belangrijke technische kwestie is de keuze van  het juiste loopvlak, op basis van je rijstijl. Bij winterbanden is meestal sprake van een directioneel of asymmetrisch loopvlak. Dit jaar bevond zich onder de beste banden maat 175/65 R14 alleen de eerste optie, gekenmerkt door de V-vorm. Dit loopvlak voert uitstekend water af en reageert geweldig op versnellingen. De tweede optie staat echter bekend als comfortabeler en stabieler, vooral in de bochten.

Welke banden je kiest, is helemaal aan jou. Onthoud echter dat wanneer je voor je eigen veiligheid kiest, je ook zorgt voor de veiligheid van anderen.

Wat vindt u over dit artikel?
Beoordeel ons

Bedankt
Voeg commentaar toe
(Let op: de inhoud van de geplaatste berichten wordt gemodereerd)

  1. SSL beveiligde betaling
  2. Snel en gratis bezorgd
  3. Alleen kwaliteitsmerken
  4. Al meer dan
    2.000.000 klanten
  5. Montagepartners