Experts uit de motorrijtuigenbranche testen ieder jaar winterbanden in verschillende maten en uit alle prijsklassen. Deze tests helpen te bepalen welke modellen het meest aanbevelenswaardig zijn. Welke banden komen als beste uit de bus?

In de tests wordt gekeken welke banden het beste omgaan met verschillende weers- en wegomstandigheden.In de tests wordt gekeken welke banden het beste omgaan met verschillende weers- en wegomstandigheden.Ons overzicht omvat resultaten uit tests door de erkende organisatie ADAC en toonaangevende tijdschriften Auto Bild, Auto Motor und Sport en Auto Zeitung. Dit jaar waren de premiummerken weer dominant aanwezig onder de beste producten. Dit betekent echter niet dat er dit keer geen verrassingen waren.

OrganisatieMaat1e plaats2e plaats3e plaats
ADAC185/65 R15Dunlop SP Winter Response 2Kleber Krisalp HP3Pirelli Cinturato Winter
ADAC205/65 R16Continental VanContactWinterPirelli Carrier WinterMichelin AGILIS ALPIN
AUTO BILD215/60 R17Apollo Aspire XP WinterBridgestone Blizzak LM005Continental WinterContact TS 850 P
AUTO BILD225/45 R17Continental WinterContact TS 860Goodyear UltraGrip Performance +Michelin ALPIN 6
AUTO BILD SPORTCARS255/35 R19Goodyear UltraGrip Performance +Vredestein Wintrac ProUniroyal MS plus 77
AUTO MOTOR UND SPORT215/55 R17Goodyear UltraGrip Performance +Bridgestone Blizzak LM005Vredestein Wintrac Pro
AUTO MOTOR UND SPORT235/40 R18Continental WinterContact TS 850 PVredestein Wintrac ProGoodyear UltraGrip Performance +
AUTO ZEITUNG225/55 R17Goodyear UG Performance G1Michelin ALPIN 5Vredestein Wintrac Pro

ADAC-tests

De Duitse ADAC heeft twee maten winterbanden onder de loep genomen. De eerste maat, 185/65 R15, is een band voor personenauto's, terwijl de tweede maat, 205/65 R16, tevens geschikt is voor veel zwaardere voertuigen, waaronder bestelbussen. Daarbij is standaard gekeken naar banden uit verschillende prijsklassen, die aangekocht zijn bij grotere leveranciers. 

De sleutel tot een goede beoordeling is een positief resultaat in alle geanalyseerde categorieën. Onder de banden in maat 185/65 R15 zijn drie modellen onderscheiden met het predikaat “goed”, wat vooralsnog het hoogst haalbare is bij ADAC. Dit waren de banden: 

 • Dunlop SP Winter Response 2,
 • Kleber Krisalp HP3 – een vertegenwoordiger van het middensegment,
 • Pirelli Cinturato Winter.

Deze modellen worden niet voor het eerst aanbevolen door ADAC. Hoewel deze producten dus niet nieuw zijn, leveren ze nog steeds de meest evenwichtige prestaties.

Laten we eens beter kijken naar de Dunlop SP Winter Response 2, die in de test de eerste plaats heeft bemachtigd. Dit is een winterband met directionele loopvlakconstructie en duidelijk gemarkeerde, grote blokken. Ook het voor winterbanden kenmerkende dichte lamellennetwerk springt meteen in het oog. Dankzij dit profiel is deze band het beste voor sneeuw, in veel landen een van de belangrijkste eigenschappen van een winterband, vooral als je niet alleen over wegen rijdt waar regelmatig een sneeuwploeg overheen gaat. Een ander enorm voordeel van de Dunlop is de brandstofzuinigheid.

Wist je dat...

de afkorting ADAC staat voor Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, een van de grootste autoclubs ter wereld? Deze organisatie behartigt niet alleen de belangen van fans van motorrijtuigen maar zet zich ook actief in voor verbetering van de verkeersveiligheid.

De testresultaten van banden in maat 205/65 R16 zijn minder spetterend omdat de modellen hier slechts een voldoende of zelfs een onvoldoende scoorden. Er zijn maar drie producten aangemerkt als bevredigend: Continental VanContactWinter, Pirelli Carrier Winter en Michelin AGILIS ALPIN. Deze resultaten zijn met name interessant voor bestuurders van grotere, zwaardere voertuigen die dagelijks worden ingezet voor het werk. Betrouwbaarheid speelt voor hun een hoofdrol.

Tijdens de test van banden voor grote wagens heeft ADAC geen hoogste beoordelingen toegekend.Tijdens de test van banden voor grote wagens heeft ADAC geen hoogste beoordelingen toegekend.

Test van banden voor sportauto's en SUV's

Ook het tijdschrift Auto Motor und Sport heeft gekeken naar banden voor grote auto's. De drie beste banden in maat 215/55 R17 bleken nieuwe producten uit de afgelopen twee seizoenen:

 • Goodyear UltraGrip Performance +,
 • Bridgestone Blizzak LM005,
 • Vredestein Wintrac Pro.

We mogen ook niet voorbijgaan aan de Continental WinterContact TS 850 P, de ook werd beoordeeld als "zeer goed”, maar toch op plaats vier is geëindigd.

De winnaar van het merk Goodyear stond in onze tests al vier keer op het podium. De UltraGrip Performance + is door de testers van Auto Motor und Sport op waarde geschat vanwege de betrouwbaarheid, beste grip in de sneeuw en uitstekende tractie in natte bochten. Dit is met zekerheid te danken aan enerzijds het goed afgewerkte loopvlak en anderzijds het rubbermengsel, waarin de gripverbeterende technologieën Winter Grip en Traction Protect zijn toegepast.

Auto Motor und Sport heeft sportbanden getest in maat 235/40 R18. De winnaar van dit jaar is de Continental WinterContact TS 850 P, op de voet gevolgd door de Vredestein Wintrac Pro en de al eerder genoemde Goodyear UltraGrip Performance +.

Laten we in de categorie banden voor sportauto's blijven en verdergaan met de resultaten van Auto Bild Sportcars. Dit keer hebben zij maat 255/35 R19 gekozen en aan slechts twee modellen de hoogste score “voorbeeldig” toegekend: de Goodyear UltraGrip Performance + en de Vredestein Wintrac Pro. Op plaats drie komt met "goed” de Uniroyal MS plus 77.

Onder de gelauwerde banden bevindt zich opnieuw een veteraan, de Vredestein Wintrac Pro. Deze heeft al vijf keer de hoogst mogelijke score in de wacht gesleept, hoewel hij daarbij niet altijd het podium haalde. Deze band wordt gekarakteriseerd door een directioneel loopvlak en afgeronde schouders, die perfect presteren op nat wegdek. De schuine lamellen en plaatsing van de blokken bevorderen tot tevredenheid van de specialisten de precieze sturing in de bochten.

Door Auto Bild onderscheiden banden

Auto Bild heeft banden voor personenauto's getest in twee maten. Wat betreft maat 215/60 R17 kunnen we spreken van de grootste verrassing in de rankings van dit jaar, omdat de winnaar Apollo Aspire XP Winter afkomstig is uit het economysegment. Deze band heeft de concurrentie gewoonweg gedeclasseerd door als enige de hoogste beoordeling in de wacht te slepen. Op plaats twee en drie komen de Bridgestone Blizzak LM005 en Continental WinterContact TS 850 P.

Wist je dat...

De in de tests onderscheiden Wintrac Pro en Aspire XP Winter zijn afkomstig van hetzelfde concern, namelijk Apollo Vredestein. In 2009 heeft het Indische Apollo het Nederlandse merk Vredestein overgenomen, waarmee het is toegetreden tot het premiumsegment in Europa.

Auto Bild prijst de Apollo Aspire XP Winter voor een reeks essentiële eigenschappen om 's winters veilig de weg op te kunnen. Dit zijn onder meer uitstekende sturing op nat en besneeuwd wegdek, goede preventie van aquaplaning en het snel en precies reageren op handelingen van de bestuurder. Ook is men positief over de prijs-kwaliteitverhouding.

Er is ook een band van Apollo onderscheiden in de test van maat 225/45 R17, waarin het product met een uitstekende beoordeling de vierde plaats heeft bemachtigd en daarnaast de titel Ecomeister heeft gekregen, die is weggelegd voor de meest zuinige modellen. Diezelfde onderscheiding viel ten deel aan de Michelin ALPIN 6, die is geëindigd op plaats drie. De twee beste banden volgens de test zijn de Goodyear UltraGrip Performance + en op de hoogste trede de Continental WinterContact TS 860.

In onze ranking kon het merk Continental gewoonweg niet ontbreken. De WinterContact TS 860 behoort tot de best beoordeelde winterbandenseries en staat al enkele jaren aan de absolute top. De uitstekende beoordeling is te danken aan de fantastische rijprestaties onder alle weersomstandigheden. Dit wordt bewerkstelligd door technologieën als Cool Chilli (compound voor nat wegdek) en SnowCurve (maximaal profijt van 3D-groeven). Volgens de tests van Auto Bild biedt deze band ook precieze en stabiele sturing, een lange levensduur en brandstofbesparing.

Winterbanden worden ook getest in de categorie rijden op nat wegdek of door sneeuwmodder.Winterbanden worden ook getest in de categorie rijden op nat wegdek of door sneeuwmodder.

Onderscheidingen van Auto Zeitung

Auto Zeitung is weer een ander tijdschrift dat banden test voor zijn lezers. Dit keer zijn banden in maat 225/55 R17 aan een test onderworpen, waarbij maar liefst vijf modellen als aanbevelenswaardig zijn bestempeld.  Van hoog naar laag zijn dit de volgende banden:

 • Goodyear Ultra Grip Performance G1,
 • Michelin Alpin 5, 
 • Vredestein Wintrac Pro, 
 • Dunlop Winter Sport 5, 
 • Pirelli SottoZero 3.

De Goodyear Ultra Grip Performance G1 wordt door Auto Zeitung gewaardeerd om zijn zeer evenwichtige prestaties. De banden deden het geweldig op nat, droog én glad wegdek. De uitstekende grip in combinatie met het voorspelbare gedrag, dat bij banden van onschatbare waarde is, bleken samen de sleutel tot het succes. Om zulke prestaties te garanderen, hebben de technici lang aan de band gewerkt en getracht een groter contactoppervlak met de weg te maken en tegelijk de tractie onder moeilijke omstandigheden te optimaliseren. Hier zijn ze met vlag en wimpel in geslaagd.

De beste winterbanden

Als we het overzicht samenvatten, verdienen de twee meest onderscheiden banden speciale aandacht. Dit zijn de Goodyear Ultra Grip Performance + en de Vredestein Wintrac Pro. Deze producten behoren tot het premiumsegment, dat logischerwijs goed vertegenwoordigd is in deze ranking. Premiumbanden beschikken namelijk meestal over de nieuwste technologieën, die rechtstreeks afkomstig zijn uit de eigen geavanceerde onderzoekscentra.

Houd bij je zoektocht naar banden rekening met de suggesties van specialisten, vooral wanneer ze dezelfde banden aanprijzen ondanks hun verschillende testmethoden en geteste maten. Tussen de onderscheiden banden vindt iedere automobilist een geschikte optie voor zijn voertuig, rijstijl en rijomgeving.