We doen er graag alles aan om onze deelname in het verkeer zo veilig mogelijk te maken. Tegelijkertijd houden we vaak rekening met de uitgaven en besparen we graag op de uitgaven. Die twee gaan niet altijd even goed samen, zeker niet wanneer het gaat om de profieldiepte van winterbanden. Het is belangrijk dat de winterbanden op tijd vervangen worden, zodat we grip houden op de weg, zelfs bij winterse omstandigheden. Wat is de minimale profieldiepte van winterbanden en wanneer is het verstandig om toch nieuwe winterbanden te bestellen voor jouw auto?

het profiel van een winterband van dichtbij bekeken

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden?

De Nederlandse wet is zeer duidelijk over de minimale toegestane profieldiepte van winterbanden. Dit is 1,6 millimeter. Word je aangehouden, gecontroleerd of gaat de auto voor de apk en is de profieldiepte van je winterband minder dan 1,6 millimeter, dan heb je een probleem. Je bent in overtreding en de auto mag niet langer deelnemen aan het verkeer totdat het probleem opgelost is. De meeste winterbanden zijn voorzien van een Tread Wear Indicator (afgekort tot TWI). Dit rubberen blokje zit op de band en verraadt direct wanneer de wettelijke minimale profieldiepte bereikt is. 

De bekeuring in Nederland voor het te lang doorrijden op versleten banden is heftig omdat je hiermee andere weggebruikers in gevaar brengt. Je betaalt € 150 boete per band of € 500 voor alle banden samen. Zonde van het geld, want die € 500 is al een flinke stap op weg naar hagelnieuwe winterbanden voor je auto. 

Kun je door blijven rijden tot de minimale toegestane profieldiepte bereikt is?

Wettelijk gezien mag je gewoon door blijven rijden tot het winterbanden profiel op 1,6 millimeter is gekomen. Let wel op: het gaat hier om de ergste slijtageplek op de band. Op het moment dat er op één plek een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter gemeten wordt, is de band aan het einde van zijn leven. 

Hoewel het wettelijk gezien toegestaan is om het volledige profiel van winterbanden weg te rijden tot 1,6 millimeter, is er geen enkele autobandenexpert die je dit aan zal raden. Sterker nog, de gemiddelde professional raadt een heel andere profieldiepte aan als minimale profieldiepte voor winterbanden. 

Bij welke profieldiepte raden experts aan de winterbanden te vervangen?

Experts raden aan om winterbanden al te vervangen wanneer de profieldiepte op 4 millimeter gekomen is. Dat lijkt vroeg, maar een nieuwe winterband heeft een profieldiepte van zo’n 9 millimeter en dat is met een reden. De bandenproducent wil namelijk dat de band zo goed mogelijk presteert en daar is simpelweg een goed profiel voor nodig. De 4 millimeter komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. In veel landen buiten Nederland (met koudere winters) is de minimaal toegestane profieldiepte van winterbanden namelijk 4 millimeter. 

Waarom is de profieldiepte van winterbanden eigenlijk zo belangrijk?

een ondergesneeuwde winterband

Het minimaal profiel van winterbanden is met een reden opgesteld. Het profiel op elke autoband is ontwikkeld en gemaakt vanwege een aantal redenen. Een van de belangrijkste redenen achter het profiel van winterbanden is het afvoeren van bijvoorbeeld water en sneeuw. Wanneer er niet genoeg profiel is, kan het water en de sneeuw niet meer door de band afgevoerd worden. Het gevolg is dat het contact met de weg totaal verloren kan gaan en je het idee hebt dat de auto omhoogkomt. Dit noemen we aquaplaning en gebeurt uitsluitend wanneer de band geen raakvlak meer heeft met de weg. Zoals je ongetwijfeld al weet, leidt dit tot bijzonder gevaarlijke situaties waarbij de auto onbestuurbaar wordt totdat er fiks snelheid geminderd wordt of het wegdek droog is.

Het profiel op de winterband zorgt daarnaast voor comfort tijdens het rijden en zorgt ervoor dat de auto reageert zoals je van je auto verlangt. Bij versleten banden vallen deze voordelen weg.

Waar moet je nog meer op letten om te bepalen wanneer winterbanden vervangen moeten worden?

Wanneer het gaat om de minimaal toegestane profieldiepte van winterbanden, dan gaat het om het meest versleten punt van de band. Toch is dit niet alles waar je op moet letten wanneer je graag zo veilig mogelijk de weg op wilt. Het gaat bijvoorbeeld ook om de manier waarop de band versleten is. Is het zo dat de helft van de band nog ruim 4 millimeter profiel heeft, maar de zijkant van de band zo versleten is dat er nog maar 2 millimeter of minder op zit? Ook dan is het goed om eens kritisch naar de banden te kijken. 

We raden je in het geval van onregelmatige slijtage daarnaast aan om de wielen eens uit te laten lijnen. Bij ongelijke slijtage is er in de meeste gevallen een probleem met de uitlijning of ophanging van de wielen. Wordt dit inderdaad geconstateerd door een garage? Bestel dan nog geen nieuwe banden, maar laat eerst de problemen met de ophanging of uitlijning verhelpen. Nieuwe banden zouden namelijk net zo hard slijten als je huidige banden wanneer je niet eerst een reparatie laat doen.

Hoe kan ik de levensduur van mijn winterbanden verlengen?

een auto rijdt met winterbanden door de sneeuw

Er zijn verschillende manieren waarop je de levensduur van de winterbanden kunt verlengen. Zo kun je het slijten van het profiel van je winterbanden reduceren door op tijd te wisselen naar zomerbanden. Wanneer je te lang doorrijdt met winterbanden bij warmere temperaturen, slijt het rubber namelijk aanzienlijk omdat de compound van de band veel zachter is dan van een zomerband. 

Een andere manier om de levensduur te verlengen van het profiel en de band als geheel, is door met enige regelmaat de bandenspanning te controleren. Eens per maand zou meer dan genoeg moeten zijn, zeker wanneer je geen forse afwijkingen ziet bij de controles. Door te rijden met de juiste bandenspanning, zorg je ervoor dat de band exact zo kan presteren als de maker bedacht heeft en ook daardoor houd je de profieldiepte van winterbanden veel langer goed.

Is het tijd om nieuwe winterbanden te bestellen? Kijk dan eens naar ons assortiment met scherp geprijsde winterbanden van verschillende merken in uiteenlopende maten. Kun je niet vinden wat je zoekt? Neem dan contact met ons op zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen, of lees ons artikel over hoe je de juiste winterbanden kiest.