Het zomerseizoen komt met rasse schreden dichterbij en als we niet op all season-banden rijden, staat ons binnenkort een bandenwissel te wachten. Welke modellen zijn het overwegen waard? Om de keuze te vereenvoudigen, hebben we een overzicht gemaakt van zomerbanden in maat 165/70 R14 die als beste zijn beoordeeld door klanten van Oponeo. Niemand kan ons beter adviseren dan een andere weggebruiker die in staat is geweest om duizenden kilometers af te leggen en zo een goed onderbouwde mening heeft kunnen vormen. Dus, welke zomerbanden staan er in de ranking en wat moet je kopen in 2020?

Klanten van Oponeo delen graag hun visie op de banden die ze hebben gekocht. Doordat zij voortdurend actief zijn, verschijnen er elke maand vele nieuwe reviews, die een waardevolle richtlijn zijn voor diegenen die voor de moeilijke keuze staan van een set nieuwe zomerbanden.

Voordat we de resultaten gaan bekijken, willen we nog even zeggen dat banden in maat 165/70 R14 goed kunnen worden gemonteerd op personenauto's met een klein motorvermogen. Denk hierbij aan voertuigen als de Fiat Panda, Citroen C2, C3, Skoda Fabia, Suzuki Swift, Volkswagen Lupo of Opel Astra. Om de optimale maat te kiezen, kun je overigens gebruik maken van onze bandenconfigurator.

Banden voor de zomer moeten veiligheid bieden op nat wegdek.Banden voor de zomer moeten veiligheid bieden op nat wegdek.

De ranglijst van zomerbanden in maat 165/70 R14 volgens gebruikers van OPONEO*

Het overzicht bestaat uit de top 5 banden die volgens onze klanten uitermate geschikt zijn voor de zomer. Dit zijn:

  • Uniroyal RainExpert 3 (gemiddeld cijfer 5,5)
  • Pirelli P1 Cinturato Verde (gemiddeld cijfer 5,4)
  • Zeetex ZT1000 (gemiddeld cijfer 5,3)
  • Imperial Ecodriver 4 (gemiddeld cijfer 5,1)
  • Neolin NeoGreen (gemiddeld cijfer 5,15)

Beoordelingen van deze band zijn verzameld van 1 januari 2018 tot 1 januari 2020. Ze hebben alleen betrekking op deze specifieke maat. Er zijn cijfers van 1 tot 6 toegekend, waarbij 6 het hoogste is.
*[stand per maart 2020]

Uniroyal RainExpert 3 (gemiddeld cijfer 5,5)


De Uniroyal RainExpert 3 is een model uit de middenklasse dat op basis van de beoordelingen van gebruikers de nummer een voor de zomer van 2020 is. In de afgelopen twee jaargangen stond de band steeds op de tweede plek, maar dit jaar is hij dankzij de weergaloze parameters opgeschoven naar de hoogste trede. Dat is geen toeval. De Uniroyal RainExpert 3 is uitstekend bestand tegen aquaplaning dankzij de Shark Skin technologie met innovatieve loopvlakconstructie. Hierdoor wordt de band gekenmerkt door uitstekende grip op nat wegdek, wat wordt bevestigd door indeling in de hoogste A-klasse in het Europese testsysteem.


De Uniroyal RainExpert 3 heeft een lage rolweerstand ongeacht het type wegdek, zodat het brandstofverbruik aanzienlijk afneemt.

De honderden meningen over deze band worden duidelijk gedomineerd door hartelijke aanbevelingen:


Ik heb lang nagedacht over mijn volgende banden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Uniroyal RainExpert 3. Dat bleek een schot in de roos. De banden houten de auto uitstekend op de weg en zijn behoorlijk stil, zeker tot 130 km/u maar eigenlijk ook daarboven. Op nat wegdek doen ze het echt geweldig. Voor een snelheid van 120 km/u draait de band zijn hand niet om. Bij lagere snelheden merk je het niet eens wanneer je door een plas rijdt. Ook doen ze het heel goed in bochten; de auto kleeft als het ware aan het asfalt. Ook het remmen laat niets te wensen over. Op nat wegdek kun je rustig 100 km/u rijden. Ze gaan geloof ik ook lang mee, maar dat kan ik na 9000 km nog moeilijk zeggen. Ik kan deze band aan iedereen aanbevelen, niet in de laatste plaats vanwege de zeer aantrekkelijke prijs. Ze doen het zowel bij droog als nat weer fantastisch. Alvast een goede reis met de Uniroyal Rainexpert3! ANNE

Pirelli P1 Cinturato Verde (gemiddeld cijfer 5,4)


Op het podium is plek ingeruimd voor een vertegenwoordiger van de premiumklasse. De Pirelli P1 Cinturato Verde is meer dan eens op waarde geschat in tests van Duitse organisaties. Bij ons kon dit niet anders zijn.

Het idee achter deze band is zorg voor het milieu, zowel tijdens de productiefase als over de hele levensduur. Zo is de P1 Cinturato Verde ecologisch en tegelijkertijd zuinig. Het speciaal ontworpen asymmetrische loopvlakprofiel garandeert een lage rolweerstand, waardoor de auto minder brandstof verbruikt. Dit heeft als direct gevolg dat er minder CO2 in de atmosfeer terechtkomt.


Automobilisten zijn ook erg te spreken over andere eigenschappen van dit model:

Ik heb in mijn Opel Zafira ongeveer 10.000 km afgelegd op Pirelli's. Ik heb meerdere lange afstanden met zijn vijven plus bagage afgelegd, en was soms zelfs met zijn zevenen onderweg. De banden zijn echt geweldig want ze zijn stil en houden de auto bij ieder weerstype goed op de weg. Ook heb ik de indruk dat de auto iets minder brandstof verbruikt. Gewoonweg fantastisch. De beste banden die ik heb gehad. Een aanrader. PETER

De banden leveren goede grip. Slippen si bijna onmogelijk. De auto blijft stabiel en is heel stil op elk soort wegdek. Rijden op deze banden is puur genot.  Ik kan deze banden aan iedereen aanbevelen. De keuze voor deze band was een schot in de roos want ik voel me echt veiliger op de weg. Ze voldoen geheel aan mijn verwachtingen. THEO

Zeetex ZT1000 (gemiddeld cijfer 5,3)


De top 3 voor de zomer wordt voltooid door een band uit de Verenigde Arabische Emiraten, de Zeetex ZT1000. Dit is een voordelige, veilige variant, met als hoofdzakelijke voordelen het lage lawaainiveau en de precieze sturing van het voertuig. Het asymmetrische loopvlak zorgt voor bevredigende resultaten onder uiteenlopende weersomstandigheden, zonder dat aan stabiliteit wordt ingeboet.


Het moderne rubbercompound dat is gebruikt voor de productie van de Zeetex ZT1000 bevordert de grip, wat niet alleen belangrijk is voor de veiligheid maar ook voor het comfort van de inzittenden.

Welke andere voordelen zijn onze klanten opgevallen?

Ik heb lang nagedacht over deze banden en na het lezen van honderden positieve beoordelingen heb ik ze ook genomen. De banden doen het zowel op natte als droge wegen erg goed. Ik heb al behoorlijk wat kilometers afgelegd, vaak in de regen, en heb nooit het gevoel gehad dat de banden zich ineens anders gedroegen. Ze doen het ook erg goed in de bochten. Ik heb al op twee auto’s banden van Zeetex zitten en zie geen reden om dat te veranderen. Een lage prijs, laag benzineverbruik, weinig lawaai en weergaloze grip. HANSIE1948

Ik heb in de winter uit nieuwsgierigheid vier banden gekocht en ben niet teleurgesteld. De prijs-kwaliteitverhouding is echt goed. Ik heb zowel binnen als buiten de bebouwde kom gereden en heb geen enkele problemen gehad met de banden. Op droog als nat wegdek is de grip even goed. Ik ben ermee in Kroatië geweest en daar was 180 km/u rijden geen enkel probleem op deze banden. De 1300 km waren zo voorbij. Ik kan ze zeer aanbevelen. PAUL

Imperial Ecodriver 4 (gemiddeld cijfer 5,1)


Net naast het podium bevindt zich de Imperial Ecodriver 4, behorend tot de economyklasse, die al sinds jaar en dag wordt gewaardeerd door weggebruikers.

De 4e generatie voorziet uitstekend in de behoeften van automobilisten voor het zomerseizoen. Hierbij bedoelen we vooral zware regenbuien die in dit seizoen vaker voorkomen. De Imperial Ecodriver 4 garandeert optimale prestaties over een lange tijd.

Automobilisten die de band hebben kunnen testen, schrijven het volgende:

De banden doen het zowel op asfalt als onverharde wegen uitstekend. Zelfs in zand konden ze nog uit de voeten. Bij hogere snelheden is de grip erg goed, ook wanneer het regent. KATTET89

Alles top! Voor deze prijs had ik geen wonderen verwacht, maar dit overtreft alles! De banden houden de auto goed in het gareel op verschillende oppervlakken. In enkele maande heb ik al 1500 km afgelegd bij allerlei weerstypen, en ben nog geen moment in de problemen geweest. Een echte aanrader! ANNA VAN DER STAAG

Neolin NeoGreen  (gemiddeld cijfer 5,15)


De top 5 zomerbanden in maat 165/70 R14 wordt voltooid door de Neolin NeoGreen.

Binnen een sterk concurrentieveld is een band verschenen die afkomstig is van het Chinese concern Yangchang Rubber Company. De NeoGreen-serie, die onder auspiciën van deze producent is uitgebracht, kan erg goed overweg met wisselende weersomstandigheden en zelfs bij zware regenval. De drie groeven in het loopvlak zorgen voor grip op nat wegdek. Het nieuwe silicacompound verlaagt de rolweerstand, zodat je minder kwijt bent aan de pomp.

Tevreden klanten van Oponeo onderschrijven dit positieve beeld:

Ik was nogal sceptisch over Chinese banden voor zo'n lage prijs maar besloot het risico te nemen en ik ben erg positief verrast. De banden zijn heel stil, waren eenvoudig uit te balanceren en houden de auto goed op de weg. Bij rustig rijden tot 110-120 km/u doen ze het goed, en harder ga ik eigenlijk nooit. Ik geef ze een 9 voor prijs-kwaliteit. Ik zou ze zeker weer kopen. PAUL

Ik rijd nu meer dan een maand op deze banden en heb al 1000 km afgelegd. Tot nu toe is alles in orde. Ik merk vooral minder brandstofverbruik en eenvoudige sturing. Op deze banden kleeft de auto aan de weg. Ze maken wel een beetje lawaai op droog asfalt maar ik vind het niet storend. Een aanrader. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. JOE89S

Hoe kies je de beste zomerbanden?

De mening van anderen is natuurlijk niet alles. Veel autotijdschriften en organisaties voor wegverkeer organiseren zomerbandentests, zoals de ADAC. Je doet er dus goed aan om de beoordelingen van professionals naast die van weggebruikers te leggen. Zo kunnen we nagaan in hoeverre beide kampen het met elkaar eens zijn.

Onthoud dat de parameters van banden vooral moeten worden afgestemd op het type auto en de rijstijl. Dit zijn de belangrijkste richtlijnen om er zeker van te zijn dat je samen met de andere inzittenden profiteert van optimale veiligheid. Een andere essentiële informatiebron is het bandenetiket, dat gegevens bevat over het lawaainiveau, de rolweerstand en de prestaties op nat wegdek, overeenkomstig de Europese normen.

Als je nog twijfels hebt bij het kiezen van nieuwe zomerbanden, maak dan gebruik van onze bandenvergelijker of neem contact op met een van onze experts, die je graag helpen bij je keuze.