De keuze van de juiste zomerbanden is een lastige taak. Hoewel mensen vaak denken dat alle banden goed zijn voor droge wegen, is voor het afstemmen van de banden op de auto en de rijstijl veel kennis en ervaring vereist. Voor automobilisten die moeite hebben met het kiezen van een nieuwe bandenset hebben wij een overzicht gemaakt op basis van de beoordelingen van onze klanten. Ontdek de beste zomerbanden in maat 185/60 R15!

Zomerbanden moeten ook lange reizen aan kunnen.Zomerbanden moeten ook lange reizen aan kunnen.

De ranglijst is tot stand gekomen op basis van de opinies van klanten van Oponeo via formulieren die ze na aankoop hebben ontvangen. Hierop geven ze hun tevredenheid aan inzake reiscomfort, zuinigheid en rijeigenschappen onder verschillende omstandigheden. Een hoog cijfer in elke categorie resulteert in een goed algemeen cijfer, wat op zijn beurt een wegwijzer kan zijn voor mensen die nog op zoek zijn naar nieuwe banden.

In de ranking van zomerbanden in maat 185/60 R15 voor 2022 bevinden zich modellen uit alle prijsssegmenten, van budgetoplossingen tot duurdere producten uit het midden- of premiumsegment. Iedere automobilist vindt een goede optie voor zijn budget, rijstijl en meest afgelegde routes.

Welke auto's hebben banden in maat 185/60 R15?

Banden in maat 185/60 R15 treft je naar gelang de generatie of uitrusting aan op auto's als: Alfa Romeo MiTo, Citroen C3, Audi A1, Dacia Logan en Sandero, Peugeot 207, Hyundai i20, i30, Fiat Panda, Opel Astra i Corsa, Nissan Almera, Seat Ibiza, Toyota Yaris. Dit zijn met name stadsauto's en compacte modellen.

Weet je niet wat de juiste maat is voor jouw auto? 

Gebruik onze bandenconfigurator.


De beste zomerbanden in maat 185/60 R15 in 2022 volgens de gebruikers van Oponeo

ModelGemiddelde beoordeling*
Goodyear Efficientgrip Performance5,6
Nokian Tyres Wetproof5,5
Kormoran Road Performance5,45
Uniroyal RainExpert 35,45
Firestone Roadhawk5,4

*Overzicht op basis van beoordelingen uit vragenlijsten na aankopen door klanten van Oponeo, gepubliceerd tussen 1 januari 2021 en 7 maart 2022. In het overzicht staan alleen banden met een zeker minimumaantal beoordelingen. Het gemiddelde cijfer heeft alleen betrekking op beoordelingen uit de bovengenoemde periode en wijken mogelijk af van de huidige cijfers op de website. In geval van een gelijk cijfer geeft het hoogste aantal beoordelingen de doorslag.

Goodyear Efficientgrip Performance

De eerste plaats in het overzicht van zomerbanden in maat 185/60 R15 is ingenomen door een premiumband die nu sinds enkele seizoenen op de markt is. De Goodyear Efficientgrip Performance heeft al meerdere malen hoge posities bekleed in prestigieuze tests door experts, o.a. van organisaties als de ADAC, ACE en het tijdschrift Autobild. Deze erkende Amerikaanse fabrikant heeft zorg besteed aan alle factoren die van invloed zijn op een veilige en vloeiende rit in de zomer.


De Efficientgrip Performance gebruikt de huistechnologie WearControl, die tot doel heeft om hoge grip te leveren met een lage rolweerstand. Dit vertaalt zich in zeer goede tractie en controle maar ook in een lager brandstofverbruik, wat vooral mensen die grote afstanden afleggen, niet vervelend zullen vinden.

Volgens onderzoeken van de fabrikant heeft de band maar liefst 18% minder energieverlies dan andere premiumbanden. Dat is een aanmerkelijk verschil dat je al in het eerste gebruiksjaar zult merken. De geprofileerde constructie van het loopvlak helpt het lawaai te verminderen, wat van invloed is op het comfort van alle passagiers.


Wat zeggen de gebruikers over banden van dit Amerikaanse premiummerk?

Ik ben heel tevreden met deze banden en had niet verwacht dat ze zo lekker zouden rijden. De banden kleven aan het asfalt en de grip op droog en nat wegdek is heel constant. Ik kan ze van harte aanbevelen. (Daan)

Ik heb enkele maanden op deze banden gereden en er is geen enkele aanleiding om deze banden af te raden. De auto blijft goed op de weg zonder wat voor problemen dan ook. (Marco)

Tot nu toe heb ik niets te klagen. Ik rijd zowel in de stad als over de lange afstanden. (Patricia)

Nokian Tyres Wetproof

Nokian Tyres is een premiummerk dat een van de experts is op het gebied van winterbanden. Toch hebben de Finse banden zich al meer dan eens bewezen in het zomerseizoen. Dat geldt zeker ook voor de Nokian Tyres Wetproof. Deze is niet alleen ontworpen voor droge wegen en hoge temperaturen maar ook voor de steeds nattere zomers.


Het asymmetrische loopvlak heeft twee zones: een veilige zone en een stabilisatiezone. De eerste zit over het middendeel van het loopvlak en heeft duidelijke lengteribben, die ontworpen zijn volgens de technologie Nokian Tyres Coanda Deze zorgen voor actieve afvoer van water door zelfblokkerende groeven.

Hierdoor neemt het risico op het gevaarlijke aquaplaning af en wordt rijden op natte wegen een veilige aangelegenheid. De stabilisatiezone op de schouders helpt op zijn beurt het hellen van de band in te beperken tijdens manoeuvres. Hierdoor houd je een stabiel spoor bij hoge snelheden, ook in de bochten.


Wat zeggen automobilisten over de Nokian Wetproof?

Uitstekende banden. Op droge wegen doen alle banden het goed, maar bij regen zijn deze banden echt onderscheidend. De auto kleeft aan de weg, zowel bij het optrekken als op snelheid. (Paul)

Ik vind deze banden geweldig. Ze zijn stil en kleven aan de weg. (Stoney)

Zeer goede banden die de auto goed op de weg houden, zowel bij regen als zonneschijn. Ze zijn stil en bestendig. Ik heb nog nooit problemen gehad. (Lucas)

Kormoran Road Performance

Het podium wordt gecompleteerd door de eerste band die niet uit de premiumklasse komt. De Kormoran Road Performance biedt ondanks zijn herkomst uit het economysegment goede prestaties en bevredigende grip. Dat is goed nieuws voor weggebruikers die op zoek zijn naar goedkope maar zekere oplossingen voor de zomer. Dit Poolse merk produceert onder auspiciën van het Franse Michelin en heeft daardoor toegang tot moderne technologieën.

De Road Performance onderscheidt zich door het asymmetrische loopvlak waarmee je dynamisch en veilig kunt rijden ongeacht de weersomstandigheden. Het buitenste gedeelte van de band heeft stijve schouders met grijpende randen die zorgen voor veel stabiliteit tijdens manoeuvres.

De centrale zone bestaat uit brede omtrekgroeven die worden ondersteund door een systeem van dwars- en lengtekanalen. Deze bouw zorgt voor snelle afvoer van modder en water zodat het voertuig niet gaat slippen.

Dit Poolse product is gemaakt van een silicacompound dat geen stijfheid verliest tijdens het rijden. Dit vertaalt zich niet alleen in betere grip op de weg maar ook een langere levensduur.


Wat zeggen automobilisten over de Kormoran Road Performance?

De band doet wat er van hem verwacht wordt en presteert heel veilig onder alle omstandigheden. (Captain Morgan)

De band voert goed water af en zo blijft de auto in het spoor. (Mike)

De banden zijn goed. Ik dacht dat ze lawaai zouden maken maar dat is niet zo. (Chris)

Waarschijnlijk een van de beste banden voor deze prijs, echt een mooie prijs-kwaliteitverhouding. (Frans)

Uniroyal RainExpert 3

Uniroyal is een Belgisch merk uit de middenklasse dat al meerdere malen onderscheiden is om zijn technologieën ter bevordering van de veiligheid op natte wegen. De RainExpert 3 heeft een loopvlak dat is geïnspireerd door de huid van haaien. De speciale structuur van de groeven en blokken reduceert turbulentie door stromend water. Hierdoor neemt het risico op slippen en controleverlies aanmerkelijk af. Net als de huid van dit zeeroofdier kunnen deze banden heel goed vloeien, waardoor de rolweerstand laag blijft.

Het loopvlak is geschikt voor droge wegen dankzij de in dwarsrichting verstijfde schouders. Dit helpt de band de stabiliseren tijdens manoeuvres. Een ander groot voordeel van de Uniroyal RainExpert 3 is de geoptimaliseerde contactzone met de weg, waardoor er minder energie verloren gaat tijdens het rijden. In de praktijk betekent die dat het rubber langzamer slijt


Deze regenbanden van Uniroyal hebben respect vergaard onder de weggebruikers. Wat zeggen zij?

Dit is al mijn tweede set van deze fabrikant. Mijn vorige banden waren ook RainExperts. De band is vrij stil en betrouwbaar op zowel droge als natte wegen. Ik kan het product en de winkel van harte aanbevelen. (Jan)

Op droge wegen hebben deze banden me echt gered toen ik een keer in slaap sukkelde en richting de berm begon te sturen. Gelukkig kon ik op tijd bijsturen. (Fenna)

Hele fijne banden voor hogere snelheden. Ik heb nog nooit gripverlies gehad ofzo. Top! (Lara)

Firestone Roadhawk

Het overzicht van beste banden in maat 185/60 R15 volgens automobilisten wordt voltooid door een model uit de middenklasse. Firestone is een merk dat onder de hoede is van de grootste bandenfabrikant ter wereld, het Japanse Bridgestone. De Roadhawk onderscheidt zich van de concurrentie door de Nano Pro-Tech-technologie, bestaande uit een specialistisch rubbermengsel met actieve microdeeltjes voor een langere levensduur en betere grip op droog en nat wegdek.

De band beschikt over een asymmetrisch loopvlak met gefaseerde randen die voorkomen dat er steentjes en andere objecten verstrikt raken in de kanalen. Hierdoor blijft de band heel stijf, wat zowel de grip als de levensduur ten goede komt. De Firestone Roadhawk is een zeer veelzijdige band die zeker in de smaak zal vallen bij rijders die veel lange afstanden afleggen en op zoek zijn naar een band waar je onder alle omstandigheden van op aan kunt.


Waardoor onderscheiden deze Amerikaanse banden zich volgens de automobilist?

De banden houden het voertuig echt goed op de weg als het nat is, maar ik vind ze sowieso heel prettig. (Wil)

Zeer goede banden, zowel voor koud als warm weer, nat of droog. (ZW)

De banden zijn superstil en vooral efficiënt en veilig. (Adriaan)

Zeer goede banden voor een scherpe prijs, echt een topproduct. (Zina)

Waar moet je je door laten leiden bij het kiezen van zomerbanden?

Een bandenset gaat vaak een aantal jaren mee en daarom is het moeilijk om zelfstandig banden te vergelijken. Vertrouw beter op informatie uit betrouwbare bronnen. Zeer waardevol zijn mogelijk de meningen op Oponeo evenals de bovenstaande ranking. Volg ook de resultaten van jaarlijkse tests door experts van de ADAC, Auto Bild of Auto, Motor und Sport.

Een laatste reddingsboei is het etiket van de band. Dit heeft informatie over de rolweerstand, het geproduceerde lawaai en het remvermogen. Zomerbanden met goede etiketten beschikken over belangrijke eigenschappen voor veiligheid op de weg.